Nuppu Oinas laulaa siitä tunteesta, kun näkee rakastamansa ihmisen uuden rakkaan kanssa

Nuppu Oinas on aloittanut uuden musiikillisen aikakauden.
Matias Auramo

Herkkyyttään vaaliva Nuppu Oinas on siirtynyt tekemään entistä rehellisempää musiikkia.

Monspilta Sonylle siirtynyt Nuppu Oinas julkaisi perjantaina 19. huhtikuuta ensimmäisen biisin viime kesänä julkaistun Herkkis-ep:n jälkeen. Kuokkavieras on ensimmäinen julkaisu Nuppu Oinaan aloittamalla uudella aikakaudella, jossa häneltä tullaan kuulemaan aiempaa ajattomampaa ja rehellisempää musiikkia.

Kuokkavieras syntyi viime marraskuussa neljän tunnin session aikana tuottajani Tapio Heinilän kanssa”, Nuppu Oinas kertoo tiedotteessa. ”Haluttiin tehdä kappale, joka olisi riisuttu, ja jossa laulu ja tarina olisivat etusijalla. Kerroin, että haluan tehdä biisin siitä tunteesta kun näkee rakastamansa ihmisen uuden rakkaan kanssa.”

Kuokkavieras-kappaleessa Nuppu Oinas käsittelee lempeydellä mutta haastavia olotiloja välttelemättä sitä, miltä tuntuu, kun rakas ihminen on rakastunut toiseen. ”Hän nukahtaa sohvalle sun vierelle, hän on se oikee, muhun et edes vilkaise”, Nuppu Oinas laulaa.

Lause on esimerkki siitä, miten vähäeleisen kappaleen tiiviissä sanoituksissa on tavoitettu runsaiden ja ristiriitaisten erokokemusten ydin. Ilman katkeruutta tai välttämättä edes katumusta kappale antaa paljonpuhuvia aavistuksia surusta, pettymyksestä ja haikeudesta, jotka elämässään eteenpäin siirtyneen exän kohtaaminen nostaa pintaan. Yksinäisyys ja epävarmuus kuultavat läpi kertosäkeestä, jonka mieleenpainuva riimi ”Ilo asui ennen silmänurkissa, nyt mä oon kuokkavieras sun juhlissa” kertoo kaiken tarpeellisen.

”Olen artistina herkkä ja vähän surumielinen”, Nuppu Oinas sanoo.

Matias Auramo

Vaikka kappaleessa ollaan ikään kuin oikeissa juhlissa asunnossa, jonka sohva muistuttaa menneisyydestä ja yhdessä vietetystä ajasta, Kuokkavieraan voi nähdä symbolina kokonaiselle elämäntilanteelle. Parisuhteen päättyessä katkeaa usein myös yhdessä vaalittu yhteyden tunne, jonka napsahdettua poikki vielä hetki sitten niin läheiseltä tuntunut ihminen lipuu ulottumattomiin. Yhtäkkiä hän jakaa salaisuutensa ja avaa intiimit puolensa jollekin muulle, ja voi siksi tuntua epämääräisen vieraalta. Eipä siis ihme, että entisen kumppanin reviirille astuminen tuntuu kuokkimiselta, kun paikan hänen vierellään täyttää joku muu.

Pitkälti Nuppu Oinaan sileän ja rauhoittavan äänen ansiosta biisi ei ole kivulias, vaan korkeintaan hellävaraisen melankolinen. Tosiasioiden toteamisesta seuraava tyyneys viestii, että oikeasti ei ole mitään hätää, vaikka eroamisen vaikutukset vielä tuntuisivatkin jossain. Hankalia asioita käsittelevä kappale onkin niin ollen kokonaisuutena miltei rohkaiseva.

”Olen artistina herkkä ja vähän surumielinen”, Nuppu Oinas sanoo. ”Lauluissani uskallan olla avoin, puhua tunteista, olla peloissaan ja suorapuheinen. Miun laulusoundissa on sellainen haikeus minkä haluun biiseilläni kuulijoille välittää tekemällä haikeaa ja puhuttelevaa poppia.”

Kuokkavieras kääntää esiin uuden aukeaman Nuppu Oinaan musiikillisella matkalla. Hänen lauluntekemisensä on aikanaan alkanut pianon ja kitaran ääreltä.

”Siksi tämä on samaan aikaan paluu juurille, mistä kaikki on lähtenyt.”