Shishaa ja maailmanlopun visioita – haastattelussa Seyed Ali

Seyed Ali polttaa shishaa.
Seyed Ali julkaisi ensimmäisen albuminsa jo vuosituhannen vaihteessa.

Olarin underground-legenda Seyed Ali teki paluun vuosikausien hiljaiselon jälkeen.

Kotimaisella rap-kentällä on viime vuosina nähty comeback jos toinenkin. Silti espoolaislähtöinen Seyed Ali onnistui tulemaan kuolleesta kulmasta sisään paluusinglellään Palaa pois, joka päättää hänen yli neljän vuoden julkaisutaukonsa.

Pitkän linjan tekijän uusimmalla julkaisulla ollaan huolissaan maailman tilasta ja samalla tuskallisen tietoisia omasta pienuudesta isojen asioiden edessä. Kappale sai tekijänsä mukaan alkunsa jo pari vuotta sitten.

– Olin juuri lukenut liikaa maailman menosta ja piti kai saada fiilikset paperille, Seyed Ali kertaa.

Suunta ei ole muutamassa vuodessa muuttunut, joten nyt työn alla on kokonainen albumi samalla linjalla.

– Ainakin projektinimenä on ollut Apokalyptisiä visioita shisha-kahvilassa. Toi on se yleisteema, mutta ei se nyt täysin synkkä levy tule olemaan. Platta tulee ulos alkuvuodesta. Jouluksi ois tarkoitus saada uusi sinkku ja mahdollisesti video, Olari-OG täsmentää.

Olarista Lontooseen

Kun maailma ympärillä palaa, niin Ali seuraa tilannetta ja polttaa vesipiippuaan. Hänen nykyisestä kotikaupungistaan löytyy siihen tarkoitukseen parikin asiallista spottia.

– Vesipiippua tulee polteltua Abby Roadilla Beirutissa ja Edgwaressa sijaitsevassa Shisha Gardenissa. Tosin vaan kerran kahdessa viikossa, jotta ei mene liian epäterveelliseksi.

Ensimmäiset biittinsä ja värssynsä 1990-luvun lopussa tehnyt suomilyriikan uranuurtaja on asunut viimeiset 11 vuotta Lontoossa. Muutto saarivaltioon tapahtui alun perin elokuvaopintojen takia.

– Tällä hetkellä olen animaattorina ensi vuonna ilmestyvässä todella mielenkiintoisessa dokkarissa. Sen lisäksi olen duunannut storyboardausta elokuviin ja mainoksiin sekä tehnyt kuvitusta ja ohjausta, SLT-konkari avaa.

Musiikin tekemistä Ali luonnehtii jonkinlaiseksi sivuprojektiksi kaiken muun elämän ohella.

– Vaikken nyt ole mitään aikoihin julkaissutkaan, niin en missään vaiheessa ole täysin musiikin duunaamista lopettanut.

Edelleen Raiteella

Suomessa Ali käy ainoastaan pari kertaa vuodessa, joten tulevaa albumia on suunniteltu paljon Skypen ja WhatsAppin välityksellä. Kaikki tähänastiset vokaalit on nauhoitettu helsinkiläisen 3rd Rail Musicin studiolla, joka joutui äskettäin remonttiin vesivahingon jäljiltä.

– Voi olla, että pitää nauhoittaa pari biisiä Lontoossa, Ali Bla Blan studiolla. Olen mukana sen Lonesome Dog -kollektiivissa, duunaan siinä enemmän visuaalista puolta. Siinä on mukana lahjakasta jengiä niin kuin Hak Baker, Royal ja Giya. Ei tosin ihan puhdasta räppiä, Ali toteaa.

Luonnollisesti Raide toimii myös albumin julkaisijana, sillä Seyed Ali oli aikoinaan mukana perustamassa rujonpuoleisista julkaisuistaan tunnettua levy-yhtiötä. Viime vuosina operaatio on siirtynyt hänen pikkuveljensä Sami Charmin vastuulle, vaikka Ali tekeekin edelleen esimerkiksi kansigrafiikoita Raiteen artisteille.

– Musta on makeeta että meidän vuonna 2004 aloittama lafka on selvinnyt vuoteen 2018 asti. Meillä on vanhojen legendojen kuten Tuomion & Koneen lisäksi todella kovia ja relevantteja uusia artisteja. Oon dikkaillut varsinkin Pohjalla-porukan matskuista. OD Kokemuksen tuleva platta on todella kova!

Uusi ja vanha koulukunta kohtaavat

Vuosituhannen taitteessa ensimmäisen soololevynsä julkaisseen Alin tuleva albumi on kokonaisuudessaan hänen nuoremman veljensä tuottama. Levyllä tullaan kuulemaan niin tuoreempia tekijöitä kuin kotimaisen rap-kentän brontosauruksiakin.

– Mukana ovat ainakin Sairas T, OD Kokemus, SLS, Jodarok ja Raimo. Saattaa tulla vielä yks tai kaks feattia lisää.

Viime kesänä Olarin kaartia nähtiin muutamilla festareilla, ja Seyed Ali oli itsekin mukana kuvaamassa keikkoja. Onko Alilla itsellään suunnitelmissa aloittaa keikkailu uuden albumin tiimoilta ja tuoda samalla musiikkiaan ihan uusille korville?

– Kun levyn saa ulos niin voi olla että tulee tehtyä keikka tai pari. Katsotaan. Peace to the streets!