Kube – Hakunila Killah

Kuben poseeraa peilin kautta.
Vimugraphy

Kube
Hakunila Killah
Killah Records

Starttasin nollast mut muutin mun tilan”. Tällä lainilla uunituoreen Hakunila Killah -albuminsa aloittava Kube ei liikaa säästele osoittaakseen asemansa. Vantaalaisartisti lupaili jo ennakkoon viidennen studioalbuminsa olevan enemmän Kubea kuin koskaan aiemmin sisältäen silti jotain jokaisesta hänen aiemmasta albumistaan.

Kuben edellisellä All Jucci -albumilla kuultu trap-soundi on vaihtunut lähes kokonaan pois, minkä huomaa jo heti ensimmäisestä kappaleesta lähtien. Vauhdikkaalla ja jopa aggressiivisella Killah-sisääntulokappaleella Kube saa kuulijasta heti niin vahvan otteen, ettei tule mieleenkään skipata levyltä yhtäkään biisiä.

Hakunila Killahin tuotantoon onkin valittu vahva rosteri Kuben diskografiassa ennenkin vaikuttaneita nimiä. Levyn tuotannossa kuullaan MD$:n, €DK:n, Andrei Kipahtin sekä GoodJoobLarryn kädenjälkeä. On myös hyvä muistaa Kuben itsensä olevan kunnostautunut tuotantopuolella, sillä puolet levyn kappaleista ovat hänen tuottamiaan.

Kakkosraita Osaatsä uida? tuo samanlaisen fiiliksen kuin kyseessä olisi julkaisematon kappale vuoden 2015 Purppura-levyltä, jota pidetään yhtenä Kuben huippuhetkistä. Pitkän linjan tekijä ottaa itse tuottamallaan kappaleella kantaa suomiräpin tilanteeseen sekä omaan asemaansa suorasanaisella ja rehellisellä otteella. Vaikka Kuben kilometrimäärällä tällainen todistelu tuntuukin vähän tarpeettomalta, on riimittely niin taattua laatua ettei koko asiaa muista enää levyn edetessä.

Tästä palataan nopeasti takaisin artistin modernimpaan soundiin Japanese Drip -kappaleen kautta, jossa kuullaan feattaamassa Cledosta. Tämä ei ole kaksikon ensimmäinen yhteistyö, sillä Kubea kuultiin jo Cledoksen Bägi-sinkulla, joka on PME:ltä Warnerille siirtyneen artistin tunnetuimpia kappaleita. Muita levyn vierailijoita ovat Töölön Ketterästä tuttu Matti 8, Kuben tuplaajana kunnostautunut Jakob sekä laulaja-lauluntekijät Kari Tapiiri ja Reino Nordin. Kaksi viimeisenä mainittua fiittiä tulevatkin monelle yllätyksenä, sillä Kuben levyillä on aiemmin totuttu pelkkiin räppivierailijoihin. Itse olisin halunnut levyn jatkavan aiempien julkaisujen linjalla, mutta tässä tapauksessa poikkeuksellisen pitkän albumin loppuun on ihan virkistävää saada vähän kevyempää otetta.

Kuten levyn nimestä voi hyvin päätellä, Kube haluaa muistuttaa juuristaan ja kunnioittaa kotikulmiaan Vantaalla. Siinä missä monilla paikkakunnan ja postinumeron hokeminen muuttuu korniksi todella nopeasti, osaa Kube tuoda tätä kunnioitusta esille luontevasti käytännön kautta. Täältpäin opittuu -kappaleessa Kube valaisee yhdessä Jakobin kanssa, millaisia asenteita ja elämänohjeita lähiöstä on tarttunut mukaan.

Levy ei kuitenkaan ole pelkästään omien huudien reppaamista tai menestyksellä leveilyä, sillä Kube osaa myös asettua huonommassa asemassa olevien lenkkareihin. Milt se tuntuu -raidalla hän riimittelee: ”Tiedän milt tuntuu tsiigaa sivus, ku noi muut käärii pinkkaa / Joo mä tiedän milt se tuntuu / Tuijottaa sitä laskupinoo / Kelata ”fuck it” niist, nyt mä teen tän, sit pistää kaiken likoo.”

Tämä onkin juuri se syy, miksi Kube pysyy ajattomana klassikkona. Sopivasti eri perspektiiveistä maailmaa tarkasteleva ja eri tyylejä musiikissaan yhdistelevä mies ei pelkää kokeilla uusia asioita, mutta pysyy silti aitona itselleen. On ilahduttavaa huomata, että Kubella on kerrottavaa uusista aiheistakin: esimerkiksi singlenäkin julkaistulla Follaa-biisillä osansa Kuben katanasta saa sosiaalinen media ja sen tuomat lieveilmiöt.

Levyn lopettaa yllätyksellinen mutta samalla silti hiphopin traditioille uskollinen Shout-out, jossa Kube osoittaa kunnioituksensa lukemattomille musiikkikentän tekijöille. Kappale on samalla sekä hieno ele että erinomainen tapa lopettaa monipuolinen kokonaisuus.

Hakunila Killah on ehdottomasti tämän vuoden merkittävimpiä rap-julkaisuja kotikentällä. Levy on nimenomaan sitä, mitä Kube voi parhaimmillaan olla. Taustojen tyylistä ja vaihtelevista teemoista huolimatta Kube onnistuu pitämään persoonallisen soundinsa tunnistettavissa koko levyn läpi. Tarkka näkemys ja taiteellinen johtaminen ovat selkeästi kuultavissa jokaisessa kappaleessa.

Kube on vakiinnuttanut Suomen musiikkikentällä sellaisen aseman, jota kukaan ei pysty ottamaan häneltä pois. Uusin studioalbumi vain vahvistaa tätä asemaa. Nälkä musiikin tekemiseen ja keikkailuun on selkeästi edelleen tallella. Enää herää ainoastaan yksi kysymys: onko Kube nyt saavuttanut täyden potentiaalinsa vai onnistuuko nousu vielä tätäkin isommaksi?

ARVOSANA: 4,5/5