ibe – ViO

Julius Konttinen

ibe
ViO
Skorpioni

Suomen suosituimpiin rap-nimiin kuuluva ibe julkaisi albuminsa ViO viime viikolla. Ensi kesänä Blockfesteillä esiintyvää artistia on kuvattu suomalaisen musiikin uudistajaksi sekä sukupolvensa ääneksi. Tähän mennessä uuden sukupolven räppäri on julkaissut viisi albumia, joista juuri julkaistu ViO on uusin. Levyllä on yhteensä 14 kappaletta ja koko projektin ovat tuottaneet EM ja My Friend Marla lukuun ottamatta NiinPaljon-kappaletta, jossa tuottajan rooliin on hypännyt myös Niko Demus.

Pehmeä soundi ja vaivattoman kuuloinen laulu ovat ensimmäiset piirteet, jotka pomppaavat mieleen kuunnellessa albumin ensimmäistä kappaletta MeitsiOn. Albumi kantaa ibelle tyypillistä tietynlaista leppoisaa, itsetietoista ja rehellistä tunnelmaa sekä sanomaa koko levyn läpi, joka on myös muuta kuin suomiräppiä kuuntelevien kavereiden mukaan hyvää ja samaistuttavaa kuunneltavaa.

Suosikkikappaleiksi albumilta nousivat pehmoainon kanssa tehty alienbaby sekä Kuolematon. Alienbaby-biisin melankoliset sanat sekä artistien yhteensopivat äänet tuudittavat kappaleeseen ja ohjaavat kuuntelijan omiin mietteisiin arjesta. Kappaleessa ollaan sommiteltu hyvin yhteen molempien omia tyylejä, jotka kuuluvat kappaleella vahvasti toisiaan syrjäyttämättä.

Toinen kappale, joka jäi levyltä omalle soittolistalle on Kuolematon, jossa on mukana kovassa nousussa oleva tamperelaisartisti Jami Faltin. Kappaleen sanat vievät alienbabyn lailla ajatukset omaan elämään ja siinä koukuttuu miettimään useita kappaleen lausahduksia.

Albumilla kulkee sama äänimaailma koko levyn läpi ja kokonaisuudesta huokuu iben oma, tutuksi tullut tyyli ja tunnelma. Kuten artistin aikaisemmissakin tuotannoissa, kuulee näistäkin kappaleista tarinoita ja tuntemuksia, joita muusikko on itse kokenut oman elämänsä varrella. Aikaisempiin albumeihin verrattuna äänimaailma ei ole aivan yhtä vaihtelevaa mutta se toimii silti todella hyvänä ja selkeänä kokonaisuutena.

ARVOSANA: 4/5