pehmoaino julkaisi EP:n täynnä tunnelmallista poppia mieleenpainuvien sanoitusten saattelemana

Samuli Vienola

Ensiteos sisältää koskettavia kappaleita ihmissuhteista ja vaikeista tunteista.

Oulusta kotoisin oleva pehmoaino, oikealta nimeltään Aino Morko, julkaisi ensimmäisen kappaleensa vuoden 2021 elokuussa. Ennen nykyistä taiteilijanimeään Aino voitti The Voice Kids -ohjelman toisen tuotantokauden 13-vuotiaana. Tämän lisäksi laulaja on ollut näyttelijänä mukana Kaikki synnit -sarjan toisella tuotantokaudella.

Lämminhenkinen artisti katsoo kulunutta matkaa ensimmäisen singlensä julkaisusta tähän pisteeseen onnellisesti ja hieman ihmeissään.

– On tosi upeeta olla Vestan lämppärinä alkaneella kiertueella. EP:n julkaisun jäkeen on kanssa sellanen hepottunut fiilis ja tekee hirveesti mieli alkaa tekee täysin uusia biisejä.

Viime viikolla julkaistulta EP:ltään nimeltä Kaukana kotoa laulaja kokee suosikkikappaleidensa olevan Kevät ja Kaukana kotoa.

– Eka Kevät oli sekeesti semmonen lemppari. Sitten tehtiin ihan viimesenä näistä nimikkokappale Kaukana kotoa, se oli ensin tosi hajalla ja siinä oli ihan eri tekstit aluksi, mutta nää uudet tuli helposti ja jollain tavalla alitajunnasta. Olin supertyytyväinen lopputulokseen.

Kaukana kotoa -kappale omaa myös tarinan, joka ei viittaa suoranaisesti fyysiseen paikkaan.

– Biisi kaukana kotoa kertoo siitä et mulle koti on ihmiset. Täs on tapahtunu tosi paljon esimerkiks  muutoksia ihmissuhteissa, joka on hämmentänyt ja tietysti perheen luota kirjaimellisesti kauas muuttaminen on kans tuntunu raskaalle. Siitä tää koko EP tavallaan kertoo.

Tuoreen Sony Musicin artistin nimi sekä polku musiikin parissa on alkanut jo ensi askeleiden lomassa.

– Mulle on sanottu, että opin tyyliin laulunsanoja ennen puhumista. Pehmoaino-nimen juuret lähtee jo ala-asteelta sellaisesta ihastus jutusta. Meillä oli somessa molemmilla adjektiivit nimien edessä ja sit sen jälkeen mulla on ollut oman nimen edessä kaikenlaisii etuliitteitä kuten luuseri, paha ja tälleen. Sit Pehmoaino jotenkin jäi ja siitä on muodostunu kans lempinimi Pehmis, hän naurahtaa.

Nimellä on myös hauska yhteensattuma laulajan lapsuuden tapahtumien kanssa. Ainolla oli tapana laulaa pehmoleluille, joiden sisälle artistin eno oli laittanut mikrofonit.

– Sattuma on tosi hauska, mutta ei oo ollu tässä mikään linkki! Pienenä kyllä toivoin kanssa, että mun nimi alkais p-kirjaimella koska mun pikkuveljen nimi alkaa P:llä, niin kai tää on aika hauska että nyt tavallaan alkaakin.

Vaikka pop-artisti voittikin  lapsuudessaan laulukilpailun, on esiintyminen musiikinteossa ollut Pehmikselle kuitenkin harjoittelun ja itsensä haastamisen takana. Hieman yli puolen vuoden urallaan artisti on päässyt tekemään kappaleita yhdessä jo iben ja Pesson kanssa.

– En oo ollut luontainen esiintyjä ja esimerkiksi aina koulun esiintymisissä mulla kuivu suu ja menin lukkoon. Oon aina kuitenkin halunnut haastaa itteäni ja halusin oppia senkin. Yhteinen biisi iben kanssa oli ollut jo pidempään tietynlainen haave ja Pesson kanssa oli kanssa todella ihana tehdä musaa, niin huikeita tyyppejä molemmat!

Vestan kanssa käynnissä oleva kiertue on jännittänyt laulajaa hyvällä tavalla jo hetken aikaa. Kiertue lopetetaan Helsingissä, joka on nykyisin myös artistin oma kotikaupunki.

– Musta on ihanaa asua nyt itsekin pääkaupunkiseudulla. Viime kesänä vedin aika couchsurfing-meiningillä kavereiden sohvilla ja tuntuu niin hyvältä, että voin esimerkiks vaihtaa vaatteet keskellä päivää ja mennä extempore studiolle. Matkustellessa olin aikalailla kangaskassin turvin aina liikenteessä, joten pienet arjen käytännöllisyydet puuttu täysin.

Laulamisen lisäksi pehmoaino soittaa kitaraa, selloa, pianoa ja ukulelea. Hänen sellonsoittoa voi kuulla muun muassa EP:n kappaleelta Perhosia. 

Pehmeää poppia ripauksella uniikkia Ainoa

Albumiaan pehmoaino kuvailee rauhalliseksi fiilistelymusiikiksi. Mukana piti olla yksi, hieman tanssittavampi kappale, jonka artisti päätti loppujen lopuksi säästää myöhemmälle.

– Koin, että näillä biiseillä tästä tuli yhtenäinen kokonaisuus. Haluun kans sanoa että mun tarkoitus ei oo olla mitenkään edgy. Koen että mulle on helpompi kirjoittaa surullisemmista jutuista kuin iloisista tunteista. Toivon etten oo mitenkään synkeän oloinen kuitenkaan, hän sanoo ujosti naurahtaen.

Mikäli laulaja voisi vaikuttaa johonkin asiaan musiikimaailmassa, liittyisi se sanoituksiin.

– Koen että olisi ihanaa kun missään musiikki genressä ei liikaa esineellistettäisi toisten kehoja. Sellaisia kappaleita on tosi paljon ja musta olisi kiva kuunnella enemmän esimerkiksi räpin puolelta biisejä, joiden sanoissa olisi astetta merkityksellisemmät sanat.

Artistina laulaja toivoo saavansa myös muutettua omalla asenteellaan käsitystä popista.

– Must on hassua et tavallaan sana pop-musiikki omaa sellaisen ei-niin-trendikkään viban, sit kuitenkin suurin osa meistä kuuntelee ihan fiiliksissä sitä yökerhoissa ja muualla, niin hämmentää miks ei olis myös muina ajankohtina tavallaan ok. Mun mielestä olis kanssa upeeta päästä joskus tekee musiikkia Sannin kanssa, joka tunnetaan pop-artistina ja omaa sellaisia biisejä, joita oot sydänsuruissa itsekkin kuunnellut, hän pohtii.

Mikäli Aino voisi valita haaveilemansa esiintymispaikan, olisi se hieman yleisestä nuoren artistin keikka haaveesta poikkeava.

– Haluaisin konsertin jossa yleisö istuu. Ois ihana jos mun musiikkia kuunneltaisiin rauhassa tavallaan kuten itsekkin tykkään kuunnella musaa, semmoisessa omassa tilassani fiilistellen.

Musiikinteon lisäksi pehmoaino odottaa innolla kesältä Helsingissä asumista ja yleisesti siellä elämistä.

–  Lämpöö, ystävien kanssa olemista, studiolle menemistä suoraan kotoa ja uimista. En hirveästi pidä uimisesta, jonka takia haluun haastaa itteäni siinä.

Haastattelumme lopussa kysyin vielä artistilta, mikäli hän omaa jonkin hassun tai turhan taidon.

– Osaan vääntää mun peukalon rystysten suuntaan. Se vaan ylivenyy hullusti ja on ollu hyvä party trick, hän näyttää kertoessaan.

Alta voit vielä kuunnella laulajan debyytti-EP:n, joka ilmestyi viime perjantaina.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.