Venaa, venaa ittes piloille: MC Taakibörsta

Tällaisilla t-paidoilla MC Taakibörsta lanseerattiin The Funkiestin 5-vuotisbileissä Tavastialla marraskuussa 2000. Davolla on sama paita Päästä parhaasta -videolla.
Variety

Suomalaisen hiphopin historia tuntee joukon kuumeisesti odotettuja levyjä, joita ei lopulta syystä tai toisesta saatu julkaistua. Tässä sarjassa kaadetaan suolaa haavoihin ja nostetaan framille joka toinen torstai yksi niistä.

Kun puhutaan vuosituhannen taitteen mediakentän tärkeimmistä ilmiöistä, niin kaapeli-tv-kanava MoonTV:tä on mahdotonta ohittaa. Yhtä lailla saman ajanjakson suomiräpistä puhuttaessa esiin nousee väistämättä MC Taakibörsta, jota samainen kulttikanava oli mukana nostamassa omaksi ilmiökseen.

Davo Isotaakin
, Kehäketun ja Setä Koposen muodostama kokoonpano erottui muista vähän liikaakin mailaa puristaneista aikalaisistaan toimimalla päinvastoin tinkimättä silti tippaakaan osaamisesta. Trio ei julkaissut kuin yhden EP:n, mutta se, livekeikat, videot ja rapea manageri onnistuivat sementoimaan Börstan yhdeksi aikansa päräyttävimmistä rap-akteista. The Funkiest Recordsin Juha Vakkari luonnehtikin kolmikon materiaalia aikoinaan tyhjentävästi sanomalla sen olevan ”parasta kamaa Tequilan jälkeen”, eikä ollut ihan väärässä.

Tältä pohjalta MC Taakibörstan kokopitkä olikin yksi odotetuimmista suomalaisista rap-julkaisuista 2000-luvun alkupuolella. Projektista tihkui aina silloin tällöin uutta tietoa, mutta lopulta se kuopattiin levynteon muututtua väkinäiseksi ja kokoonpanon hajottua loppuvuodesta 2002. Mutta mitä kolmikolla oli suunnitteilla odotetulle platalle?

Tiedossa on että levylle kaavailtiin biittejä muun muassa DJ Didieriltä sekä ruotsalaisen Speech Defect -yhtyeen Prao-D:ltä. Sveduvahvistuksen tuotantoa olisi kuultu ainakin Spontanes Pajares -pajautusoodilla, johon oli tulossa mukaan Siniset Punaiset Miehet. SPM:n kanssa hiisaamisen ohella suunnitelmissa oli tentata kiperiä kysymyksiä Rudy Rääväsuulta raidalla nimeltä Kolme miestä ja rääväsuu. Toinen omalaatuinen konsepti liittyi levyjen metskaamista käsittelevään träkkiin. Ideana oli laittaa DJ Anonymous samplaamaan breakit jonkin tietyn kappaleen useista eri versioista ja rakentamaan niistä biitti. Lopputuloksella olisi kuultu myös Soukan levymyyrän ensimmäiset omat räpit.

Börstan oli tarkoitus pohjustaa pitkäsoittoa vielä toisellakin EP:llä, joka olisi ollut nimeltään Koiratarha radalla. Sitäkään ei julkaistu, mutta sen nimikkoraita laitettiin pihalle muutaman muun kappaleen tapaan myöhemmin muissa yhteyksissä. Vaikka kahden levyn kustannussopimus Megamanian kanssa jäikin kesken, niin ryhmä kuittasi silti pelkästä diilin allekirjoittamisesta isot rahat. Toisaalta mitä muutakaan olisi voinut odottaa, kun ”tulonlähteenä toimii V. Edätys”?

Vuonna 2016 Taakibörsta teki ryminällä paluun ja myi Tavastian loppuun kolmesti. Samalla puheisiin nousi jälleen mahdollisuus pitkäsoiton julkaisemisesta. Ehkä alun perin Olarin postinumeron mukaisesti 21 raidan mittaiseksi suunniteltu platta tippuukin 21 vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta? Sitä odotellessa pitää kai luupata PA 2001 -EP:tä.

Tsekkaa myös juttusarjan edelliset osat:

Venaa, venaa ittes piloille: Supreme Team
Venaa, venaa ittes piloille: Iso H
Venaa, venaa ittes piloille: Toinen Kanava
Venaa, venaa ittes piloille: Davo & Asa
Venaa, venaa ittes piloille: Jussi Valuutta
Venaa, venaa ittes piloille: Tuomo & TK