Venaa, venaa ittes piloille: Iso H

Iso H:n julkaisematonta materiaalia on kuultu muun muassa Rähinä Live -tapahtumissa.
Anthony Ubaud

Suomalaisen hiphopin historia tuntee joukon kuumeisesti odotettuja levyjä, joita ei lopulta syystä tai toisesta saatu julkaistua. Tässä sarjassa kaadetaan suolaa haavoihin ja nostetaan framille joka toinen torstai yksi niistä.

2000-luvun alkuvuosien kiistattomasti suosituin suomenkielinen rap-ryhmä oli Fintelligens. Siltä pohjalta oli ainoastaan luonnollista, että myös Iso H:n ensimmäinen sooloalbumi oli aikoinaan yksi odotetuimmista kotimaisista hiphop-julkaisuista. Idea soolosta alkoi hahmottua itähelsinkiläisen tuottaja-ämseen mielessä jo vuonna 2001, kun Fintelligensin toinen osapuoli Elastinen oli lähdössä inttiin.

Levyn työstäminen alkoikin suunnitellusti, mutta kuusi kuukautta ei kuitenkaan ollut tarpeeksi Hoolle, joka keikkaili viikonloppuisin Elastisen kanssa tämän varusmiespalveluksesta huolimatta. Pian kaksikko alkoikin jo tehdä Kokemusten summaa, jonka kansilehdessä kummankin soololevyjen mainostettiin tulevan vuoden 2003 aikana. Väliin tulivat kuitenkin Hoon loppuunpalaminen, masennus sekä erakoituminen omiin oloihin, mikä toisaalta antoi artistille myös aikaa tarkastella omia arvojaan. Vuonna 2006 Iso H aloitti 194 vuorokauden tuomionsa aseistakieltäytymisestä Jus Anamen jalanjäljissä Vantaan Seutulan avovankilassa.

Lähelle on pitkä matka julkaistiin lopulta kesällä 2007, ja se nousi heti julkaisunsa yhteydessä suoraan Suomen virallisen albumilistan kuudennelle sijalle. Vaikka albumista ei puhutakaan klassikkona, niin se oli silti solidi paketti, joka saattoi missata isoimman momentuminsa viivästysten takia. ”Toivottavasti seuraavas ei kestä näi kauaa”, riimitteli samoihin aikoihin Steen1:n kanssa yhteislevyä suunnitellut Iso H albumin päätöskappaleessa. Kakkosalbumia onkin sen jälkeen saatu odotella jopa pidempään kuin ensimmäistä, eikä sitä ole vieläkään kuulunut kesän 2014 comebackista huolimatta.

Iso H:n soolon kansikuva antoi viitteitä anarkosyndikalistiksi itsensä määritelleen artistin ajatusmaailmasta.

Rähinän diskografiaan kuuluu useampikin kappale, jolle on tehty jatkoa (joku saattaisi väittää koko tuotantoa samojen aiheiden kierrättämiseksi, mutta ei mennä siihen). Sellaiseksi lasketaan esimerkiksi norjalaisen Tommy Teen Fintelligensille tuottama Kaks jannuu, jonka tarinaa jatkoi kymmenen vuotta myöhemmin julkaistu Kaks äijää. Samoin Kapasiteettiyksikön ja Asan Mita tanaan -klassikko sai jatko-osan Uniikin viidennellä soololla Mita huomenna -kappaleen muodossa. Yhtä lailla Hoon kakkosalbumille on nauhoitettu Tuplafinkut seuraajana esikoisplatan Keskisormi-träkille, jossa fiittasi hänen suojattinsa ja tuplaajansa Kofi.

Lisäksi Iso H:n keikkasettiin kuului comebackin jälkeen kappale Hanskat veke. Träkki päätyi lopulta jyväskyläläisen Rekamin loppuvuodesta 2018 julkaistulle Pihlderberg-tuottajalevylle, mikä saattaa viestiä siitä, että Hoo on kuopannut ajatuksen toisesta soololevystään. Tällä hetkellä Iso H ei olekaan aktiivinen sooloartistina: ”Isä H” on keskittynyt enemmän perhe-elämään ja muihin studiohommiin kuin omaan plattaansa.

Mutta miksi toiselle soolokiekolle olisi edelleen tilausta? Elastinen kiteytti monen ajatukset 7 Veljestä – 20 vuotta Rähinää -kirjassa kertoessaan haluavansa kuulla H:lta suoraviivaista, mutta silti älykästä ”anarkoblastausta”. Samalla Rähinän keulahahmo viittasi Hoon teksteihin kappaleissa Megafoni ja Vapaus: ”Tässä nykyisessä ajassa sellaisille olisi enemmän kysyntää kuin koskaan. Mulle on vuodesta toiseen täysi mysteeri, miksei Henkka ota tätä roolia, käytä tilaisuutta, vaan tyytyy pohdiskelemaan noita asioita itsekseen.” Me ihmettelemme samaa – olisikohan suomiräpin sateentekijän taas aika heittää hanskat veke?

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.

Tsekkaa myös juttusarjan edelliset osat:

Venaa, venaa ittes piloille: Toinen Kanava
Venaa, venaa ittes piloille: Davo & Asa
Venaa, venaa ittes piloille: Jussi Valuutta
Venaa, venaa ittes piloille: Tuomo & TK