Mikä on KPC ja ketä siihen kuuluu? Kiertueelle lähtevän kollektiivin rivistöihin kuuluu jo yli 10 artistia

Kollektiivin perustajat ovat Rekami, Are ja Gettomasa.

Yksi suomirapin ikonisimmista kollektiiveista suuntaa viisi kaupunkia kattavalle kiertueelle marras-joulukuussa, mutta onko kaikilla takaraivossa tiedossa ketä kaiken kaikkiaan kollektiiviin kuuluu tänä päivänä ja miten kokoonpano on ylipäätään syntynyt?

Rap-musiikkiin keskittyvä, levy-yhtiönä ja kollektiivina tunnettu KPC Records perustettiin Jyväskylän Kortepohjassa jyväskyläläisräppäreiden Rekamin, Aren ja Gettomasan toimesta vuonna 2013. Muita kollektiiviin kuuluvia artisteja ovat tällä hetkellä Aaro630, Axel Kala, Kriso, Lauri Haav, Lyttä, Pyrythekid, Shakkii ja Tohtori Getto. Entisiin jäseniin kuuluu edesmennyt MikeMo.

Lyhenne KPC on alkujaan sanoista Kortepohja Crew. Kortepohjalaisen kollektiivin perustamisen jälkeen kokoonpano on jatkanut julkaisu- ja kollektiivitoimintaa kotikaupungistaan käsin jo miltei kymmenen vuoden ajan, luoden Jyväskylästä yhden Suomen aktiivisimmista rap-kaupungeista.

Gettomasa

Vuodesta 2012 asti aktiivisena pysyneen Gettomasan monipuolisuus ja tuottavuus todistaa hänen kuuluvan genrensä kärkipaikoille. Olemme nähneet boombapista kuoriutuneen parikymppisen Kortepohjan kasvatin omistaneen tyylin jos toisenkin. Yhteensä seitsemän Emma-ehdokkuutta, useampia listaykkösiä ja satoja albumilistan listaviikkoja myöhemmin tämä lahjakas ja loputtomalla nälällä varustettu artisti jatkaa kuulijoiden vakuuttamista omalla suoraselkäisellä musiikillaan ja vakuuttavasta energiasta tunnetuilla live-esiintymisillään.


Shakkii

Duona toimiva Shakkii koostuu kahdesta jäsenestä, Aksimista ja Joosu J:stä. Koko suomirap-skenelle tuttu, muun muassa Kemmuru-yhtyeestä tuttu, 2000-luvun alusta vaikuttanut tuottaja ja artisti Aksim pyöritteli pitkän kokemuksensa varjolla uusia tapoja luoda. Kun aiempaan syna- ja sampleri-lähtöiseen työskentelytapaan tuli lisänä kitara ja riffit, oli monipuolista riimittelyä ja pitkäjänteisyyttä omaava Joosu J kappaleisiin kuin tehty.


Are, Kriso & Rekami

Jo 15 vuoden ajan suomirapin pitkän linjan tekijät; Are, Kriso ja Rekami. Tuottaja-aliaksella LX-Beats operoiva Rekami on jättänyt puumerkkinsä suomirapiin muun muassa Pihlderberg ja Tekee mun päivän -albumeilla, puhumattakaan vakuuttavasta tuottajakatalogista, johon kuuluu muun muassa nelinkertaisesti platinaa myynyt Gettomasan Silmät-kappale. Juuri Rekamin kanssa Banketti-singlen julkaissut ja yhteisalbumia viimeistelevä, rapin suomenmestari ja Alkio-opiston hiphop-elementit opintolinjan rehtori Are julkaisi viime vuonna viimeisimmän albuminsa Tunnustus. Levyllä vieraillut Kriso on tuottanut laajalti musiikkia muun muassa myös Tohtori Geton edellisen singlen Koiramies. Krisoa kuultiin myös arvostetun Teosto-palkinnon saaneella Eevil Stöön Marsipan Wave -albumilla.


Lyttä & Tohtori Getto

Korstoraatio-nimisessä yhtyeessä aiemmin yhdessä vaikuttanut parivaljakko sekä Lyttä ja Tohtori Getto!! -albumin takana oleva suomirapin tehokaksikko on ollut kovassa nosteessa. Tohtori Gettoa on kuvailtu “KPC:n mysteerisimpinä jäsenenä” ja tämä naamion takaa räppäävä hahmo on niittänyt kehuja savuisista ja iskevistä riimeistään. Duon toinen osapuoli, muun muassa Hoidetaan-singlestä tuttu Lyttä julkaisi hiljattain REIJO-albuminsa, jonka single Hamilton, yhdessä Gettomasan ja Lauri Haavin kanssa, on kerännyt jo miljoona striimiä.


Pyrythekid

Vuoden 2020 esikoisalbuminsa myötä uran nousukiidonsa aloittanut Pyrythekid tunnetaan etenkin Gettomasan kanssa Epäkohtelias-platinasinglestä, jossa hän vakuuttaa uhoavalla flow’llaan. KID 2 -albumin viime vuonna julkaissut artisti tarjoilee kuulijoilleen myös laulua sekä pehmeämpiä ja melodisempia kappaleita moderneilla r&b-vivahteilla. Viime vuoden lopussa artisti ilmoitti myös, että suunnitteilla olisi KID 3 -albumi sekä EP-levy yhdessä Axel Kalan kanssa.


Axel Kala

Räppärinä ja tuottajana tunnettu jyväskyläläisartisti, myös Epäkohtelias-biisillä vieraillut ja vain harvoin keikkalavoilla nähty Axel Kala on julkaissut ja tuottanut musiikkia jo 2010-luvun alusta Allukala ja Pielmann nimien takana. Vuonna 2020 julkaistu jättihitti Moni meist on striimannut platinaa ja se nousi myös radioiden soittolistoille. Tämän jälkeen soolokappaleita onkin tullut jo useampi, joista tuoreimpana singlenä toimii Kosketan pilvii.


Lauri Haav

Jyväskylän Kuokkalassa kasvanut popin, hiphopin ja r&b:n maastossa sulavasti liikkuva artisti julkaisi hiljattain uutta soundia kokeilevan Se viimeinen kesä -albuminsa. Monipuolisesta ja kokeellisesta soundista tunnettu artisti muistetaan etenkin sulavista kertosäkeistään, kuten esimerkiksi Gettomasan Diplomaatti-levyllä julkaistusta Flanellei-kappaleesta. Tulevalla KPC-yhteiskiertueella artistia ei kuitenkaan valitettavasti nähdä.


Aaro630

Viimeisimpänä muun muassa Lauri Haavin Se viimeinen kesä -albumin tuottanut artisti-tuottaja Aaro630 tuo julkaisi viime vuonna laajalti kehutun 630FM-debyyttialbuminsa, unohtamatta uusia julkaisuja tämän jälkeen. Kesäkuussa julkaistu Kulkija maantien -single on ensimmäinen single artistin tulevalta kakkosalbumilta, jossa inspiraatiota ovat antaneet vanhojen suomirock-artistien lisäksi elektronisen musiikin eri genret sekä vaihtoehtoisempi ja tummempi alternative rock -soundi.

KPC-kollektiivin kiertue, josta uutisoimme vastikään, tapahtuu loppuvuodesta marras-joulukuun välisenä aikana. Liput kiertueelle ovat myynnissä nyt ja ne voi hankkia Team Agencyn sivujen kautta.

Mikäli KPC:n jäsenien musiikki on jäänyt vielä hieman vähemmälle, niin Rekamin kokoamalta Spotify-listalta on mahdollista helpoiten kuunnella valitut palat kyseisiltä artisteilta.