”Aloin miettiä, että mitkä asiat merkkaa mulle ja kirjoitin niistä” – Nelma U:n albumi päästää kuulijan aiempaa lähemmäs artistia

Nelma U:n kolmas albumi kehottaa kuulijaa pakenemaan.

Artistin kolmas albumi on eheä kokonaisuus, joka sulkee pop-ympyrän ja kertoo aiempaa henkilökohtaisemmista teemoista.

Nelma U julkaisi perjantaina kolmannen albuminsa, joka kantaa nimeä Pakene. Kriitikoiden suosima, Skorpionilla levyttävä 22-vuotias onnistuu jälleen hyvässä albumikokonaisuudessa ja etenkin tuotanto kantaa vahvasti läpi levyn. Projektilla artisti päästää kuuntelijan aiempaa lähemmäs laulaen totuttua henkilökohtaisemmista teemoista. Nelma U, oikealta nimeltään Alma Uimonen vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi levyn tekoprosessista, luomisen vaikeudesta ja omakohtaisten aiheiden kirjoittamisesta.

Edellisestä levystä vierähti välissä lähes päivälleen kaksi vuotta; artisti kertookin, että tuskaili välissä töiden ja musiikin teon kanssa. Kesä 2022 piti sisällään paljon keikkoja, jotka osaltaan uuvuttivat. Kesää kuitenkin seurasi keikkojen loppuminen, mikä meinasi sitä, että oli palattava päivätöihin.

– Siitä tulee ehkä vähän noidankehä kun pitää käydä duunissa ja ei jaksa tehdä musaa. Sit kun ei jaksa tehdä musaa, alkaa harmittaa ja yrittää silti tehdä musaa ja siitä ei tule mitään, artisti kertoo.

Albumin ensimmäiset demot tehtiin Matti Ahopellon kanssa jo 2022 ja 2023 vaihteessa, mutta niitä seurasi pieni tauko juuri töiden ja aikatauluhaasteiden takia. Syksyllä 2023 koitti kuitenkin aika, jolloin löytyi taas enemmän aikaa musiikille ja Uimonen alkoi työstää albumia yhdessä Torch Arts -nimisen tuottajan (Tuure Uimonen) kanssa, joka on on myös artistin veli. Kaksikon yhteistyö on alkanut jo varhaisessa lapsuudessa ja alun perin he tekivät yhdessä lastenlauluja. Sittemmin suuri osa Nelma U:n katalogista on heidän yhteistyönsä tulosta.

Tuotannollisesti albumi on laadukasta työtä tarjoten paljon yllätyksiä ja voimakkaita taustoja pitäen kuitenkin kokonaisuuden hallitusti kasassa. Suurin osa alkutuotannoista on artistin itsensä käsialaa ja Tuure vastaa pitkälti jälkituotannosta sekä miksaamisesta. Vaikutteiksi Uimonen mainitsee useita nimiä, muun muassa Charlie XCX:n ja kertoo, että albumilla kuuluu myös levy-yhtiö Skorpionin perintö.

Henkilökohtaiset teemat 

Nelma U:n musiikille on ollut tyypillistä jonkin sortin fantasiamaisuus, joka on kuulunut niin tuotannossa, kuin sanoituksissakin. Tämä säilyy osin edelleen, mutta sanoitukset ja teemat sukeltavat enemmän henkilökohtaisen elämän asioihin. Levy-yhtiön tiedotteessa artisti kertoo ”halunneensa albumilla yrittää kirjoittaa siitä, kuka oikeasti on ja millä on oikeasti merkitystä”. Kysyttäessä siitä, onnistuiko tämä, vastaa hän seuraavasti.

– Kyllä musta tuntuu että onnistuin. Oon aika paljon ennen mun biiseissä keksinyt tarinoita tai jos ne on liittynyt mun omaan elämään niin ne on ollut tosi kaukaa tai liittynyt vaan tosi etäisesti ja ollut enemmän fantasiaa, kuin oikeaa elämää. Aloin miettiä, että mitkä asiat merkkaa mulle ja kirjoitin niistä.

Into kirjoittaa henkilökohtaisemmista teemoista lähti viime vuoden alussa inspiroituneena muista ”biisinkirjoittaja-artisteista”, niinkin tavallisista, kuin Taylor Swift.

Teemoja tuodaan esiin henkilökohtaisten tarinoiden kautta, mutta kuitenkin sopivan mystisesti. Albumilta kykenee monesta kohtaa erottamaan, mistä puhutaan, mutta se jättää myös sopivasti kysymyksiä ilmaan. Artisti on omistanut biisejä muun muassa perheelleen, kumppanilleen ja kuolleelle kissalle.

Coraline on lähisuhdeväkivaltabiisi, Kesä nro 10 kertoo edesmenneestä kissasta ja Yöksi kotiin on omistettu mun isälle ja veljelle, artisti paljastaa.

Vaikka teemat ovat paikoin vakavia, löytyy albumilta myös kevyemmän sanoman omaavia kappaleita – tästä toimii esimerkkinä avausraita Anniina Ballerina, jonka tarinankerronta on paikoin jopa rap-vivahteista.

– Se äässi vitun fätti -juttu oli semmonen että kysyin Tuurelta, voinko mä sanoa näin että onko tää ihan tyhmä juttu. Mitä enemmän me tehtiin sitä biisiä, sitä syvempi merkitys siihen rakentui. Tavallaan laulan siinä itsestäni ja itselleni, mutta samalla myös jollekin toiselle tytölle. Ajattelen niin, että se kauneus, jonka näen muissa, pystyn näkemään myös itsessäni.

Kirjoittaminen henkilökohtaisen elämän asioista oli kuitenkin paikoin vaikeaa, koska ne ovat artistille itselleen arkipäivää. Kun ei ole mielenkiintoista tarinaa, jonka taakse ikään kuin piiloutua, tuntuivat lyriikat aluksi jopa tylsiltä. Biisien ja tuotannon rakentuessa valmiiksi, seisoi lopussa palkinto.

Monin puolin ehjä kokonaisuus sulkee pop-ympyrän

Albumilla Nelma U onnistuu edelleen säilyttämään oman fantasiamaisen maailman, jossa artistin musiikki elää, sukeltaen silti aiempaa syvemmälle taiteilijan sisimpään. Musiikki antaa kuitenkin edelleen luvan rikkoa kaikista perinteisimpiä kaavoja – muun muassa kertomalla kissasta, ikään kuin kyseessä olisi ihminen.

Nimensä mukaisesti levy kehottaa kuulijaa pakenemaan ja jättämään taakse asiat, jotka eivät tunnu omilta. Albumi onnistuu välittämään paljon lohtua ja armollisuutta, jäämättä kuitenkaan liikaa vellomaan itsesääliin. Artisti itse kuvailee sitä pakenemiseksi jostain tilasta, jossa on epämukava olla.

– Levy kuvastaa asioita, jotka tekevät musta mut, se on mun mukavuusalue.

Samalla albumi viestittää artistin mukaan myös sitä, että on mahdollista tehdä tosi rehellistä ja haavoittuvaista musiikkia sulkematta pois, että se voi olla myös siistiä. Tähän mennessä pitkälti popin maisemissa liikkunut artisti kertoo albumin sulkevan tietyn ympyrän; kyseessä on Nelma U:n paras pop-levy ja jatkossa on luvassa odottaa jotain muuta. Albumin voit kuulla livenä Helsingin Kulttuuritalon Kult-yökerholla levynjulkistuskeikalla toukokuussa. Alta voit katsoa Anniina Ballerinan musiikkivideon.

Juttua korjattu 22.4. kello 14:00: Levynjulkistuskeikka on Kulttuuritalon Kult-klubilla aiemmin mainitun peilisalin sijaan.