You X -festivaali toi Suvilahteen monipuolisen kattauksen suomalaisen undergroundin helmiä

Jarkko Laiho / @thieffilmm

Helsinki Flow Schoolin ja Helsingin kaupungin mahdollistama ilmaisfestivaali You X toi Suvilahteen kovan kattauksen nousevia nuoria artisteja. Klangi vieraili tapahtumassa ja teki tapahtumasta raportin. 

You X -festivaali järjestettiin 8. kesäkuuta Helsingin Tiivistämöllä. Festivaali toi Suvilahteen monipuolisen kattauksen kulttuuria, pääasissa katukulttuuria. Luonnollisesti suurimpaan valokeilaan asettui live-musiikki; lavalle nousi laaja kattaus nuoria, pääasissa vaihtoehtoisen musiikin eri genreistä ammentavia tekijöitä.

Festariatmosfääriä rakentamassa oli myös second hand -kauppoja (Fintage Store, Almost New), tatuointistudio (Studio Peppiina) sekä totta kai DJ-settejä. Tapahtuma järjestettiin Helsingin kaupungin ja Flow Festivalin mahdollistaman Flow Schoolin ja siihen osallistuneiden nuorten toimesta.

Vaikka kyseessä ei siis ollut ammattilaisten järjestämä tapahtuma, oli toteutus todella mieluisa. Tunnelma tapahtumassa oli kutsuvan lämmin ja kaikki järjestelyt toimivat moitteettomasti. Ainoastaan loppuillan yleisöryntäys pääsi kenties yllättämään järjestäjät – kaikkiaan tapahtumassa vieraili yli 1500 kävijää.

Yrjänän keikka päättyi encoreen ja syntymäpäivälauluun Baby Blulle.

Jarkko Laiho / @thieffilmm

Runsas kattaus nuoren suomalaisen underground-musiikin helmiä

Festivaalissa oli kolme lavaa, joista loppuiltaan sijoittuneet päälavan tapahtumat luonnollisesti vetivät suurimman huomion. Illan tunnelmaa lämmittivät DJ-setit ja illan ensimmäinen esiintyvä artisti oli vastikään PME Recordsille sainattu Leyla.

Live toi mukanaan sitä, mitä saattoikin artistin musiikkia kuunnelleena toivoa – kevyen humoristista, mutta asenteen täyteistä tunnelmaa. Leyla voitti yleisön puolelleen itsevarmalla esiintymisellä, mutta myös kyvyllä nauraa itselleen. Myös loistava kemia DJ:na ja tuplaajana toimivan tuottaja DJ Sweedyn kanssa välitti paljon hyvää energiaa. Leylan musiikki on pilkahdus jenkkityylisestä mimmiräpistä, jossa ei kumarrella ketään. Tämä välittyi myös live-setissä.

Baby Blu

Leylan keikkaa seurasi Baby Blu, jonka esiintymisestä ei energiaa ja itsevarmuutta puuttunut. Debyyttialbuminsa viime vuonna julkaisseen artistin liveä on vaikeaa kuvailla kiteyttävästi muutamalla sanalla, sillä se pitää sisällään hyvin paljon. Musiikin sopivan laatuinen outo kokeellisuus yhdistettynä artistin ihailtavaan läsnäoloon kaappaa kuitenkin kuulijan mukaansa. Tästä kertoo etenkin se, että artisti esitti monta julkaisematonta biisiä saaden silti yleisöltä lämpimän vastaanoton. Baby Blun räjähtävää energiaa lietsoi ennestään se, että lavan ympärillä oli yleisöä kahdessa eri suunnassa.

Leyla viihdytti yleisöä illan ensimmäisellä keikalla.

Jarkko Laiho / @thieffilmm

Nelma U

Tätä seurasi yksi illan kokeneimmista esiintyjistä ja artisteista, kun lavalle nousi Skorpionilla levyttävä Nelma U. Etenkin kriitikoiden suosikiksi vuosien mittaan albumeillaan noussut, vasta 22-vuotias artisti välittää esiintymisellään inhimillisen aitoa ja maanläheistä tunnelmaa. Keikka koostui pääasiassa uuden Pakene-albumin biiseistä, joiden glittermäiset kirkkaan korkeat taajuudet rakensivat tunnelmaa oivallisesti. Artistista välittyi etenkin yllättyneisyys omasta suosiosta, kun yleisö lauloi sanoja mukana.

Artem 

Päälavan avasi Artem, joka tunnetaan alun perin vuosien takana vaikuttaneesta Artem x Yonas -duosta. Soolouralle 2020 siirtynyt artisti julkaisi debyytti-EP:n Aavekaupunki tänä vuonna ja sen biisit nousivatkin livessä pääosaan. Vahvat euro-vaikutteet heräsivät uudella tavalla henkiin ison salin äänentoiston ja valojen saattelemana. Sopivasti ujohkon puoleinen ja aito energia sai yleisöltä hyvän vastaanoton. Artem toi lavalle myös kaksi vierailevaa artistia, jotka toivat keikkaan tahoillaan eloisuutta. Pins.ku:n ja Artemin yhteisbiisi Aavekaupungin kaihoisuus vei hetkeksi syksyn synkeisiin tunnelmiin. Slaybabyangelin vierailu ja Stadi ei koskaan nuku puolestaan herätti yleisön takaisin festarikesän energiseen tunnelmaan.

Illan DJ-kattaus sai yleisön liikkumaan, kuvassa Agnian keikka.

Jarkko Laiho / @thieffilmm

D1vari Special 

Artemin lämmitettyä päälavan, oli luvassa yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista Suomi-undergroundin ilmiöistä, nimittäin D1vari-kollektiivin posselive. Lavalle ryntäsi suoranainen veljeslauma, jonka hauskanpitoa ja nautintoa ei voi olla katsojana imemättä itseensä. Kaikkiaan lavalle nousi kahdeksan hengen joukko, joista artisteina esiintyivät D1 DaniKoiraNonexx ja Rosluv.

Vaikka artistit nauttivat striimien valossa vielä suhteellisen marginaalista suosiota, lukuun ottamatta Koiran Käpy-biisiä, on tunnelma keikoilla suurenmoinen. Lukuisat Rehula boy-biisin aikana heiluvat räppikädet saivat tuntemaan, kuin kyseessä olisi suurenkin kaliiperin rap-keikka. Neljän eri artistin katalogit yhdistettynä tarjoavat mielenkiintoisen kattauksen, joka kannattaa todellakin käydä kokemassa – etenkin, kun se on vielä undergroundia. Tiivistettynä sitä voisi kuvailla sanoilla hallittu kaaos.

Yrjänä

Ilta huipentui Yrjänän esiintymiseen, joka näyttää ja kuulostaa siltä, kuin kyseessä olisi kokenutkin kaveri. Musiikkia tämä alun perin tuottajana tunnettu helsinkiläinen on kuitenkin julkaissut vasta kahden vuoden ajan. Varsinaisena genresulatusuunina tunnettu artisti välittää keikoillaan monipuolisen tunnekattauksen, johon sisältyy ainakin turvaa, puhdasta iloa ja filtteröimätöntä energiaa.

Harvinaisen puhtaalla ja virheettömän kuuloisella lauluäänellä varustettu artisti valloitti yleisön jo pelkällä hymyllään ja katsoessa ympärilleen, saattoi yleisössä nähdä paljon iloisia kasvoja. Keikka piti sisällään paljon vuorovaikutusta yleisön kanssa, muun muassa yhteislaulujen muodossa sekä sähkökatkon, joka ei menoa rajoittanut. Artistin aisapari Baby Blu tuo myös oman mausteensa liveen; hän toimi kuin suoranaisena kapellimestarina yleisölle, Yrjänän samalla esiintyessä. Erityisesti Yrjänän keikat tarjoavat kokonaisvaltaisen kokemuksen, joka on niin kehollinen, tunteellinen, kuin samaan aikaan myös jollain ihmeellä maadoittava kaiken sen energisyyden keskellä.

D1 Dani ja D1vari-kollektiivi esiintyivät illan toiseksi viimeisellä keikalla.

Jarkko Laiho / @thieffilmm

Ponnahduslauta suurille lavoille

Tapahtuman kokonaisvaltaisesti onnistunut toteutus ja livet tarjosivat elämyksen, joka kannattaa kokea – etenkin sen ollessa maksuton. You X onnistui tuomaan lavoilleen juuri oikean kokoluokan artisteja, joiden tekemisen nälkä välittyi. Ennen kaikkea festivaali tarjoaa ponnahduslaudan artisteille aina suurempia lavoja kohti, toimien samalla oivallisena avauksena festarikesälle.

Monet tapahtumassa tänä vuonna esiintyneet tullaan takuulla näkemään jatkossa suuremmillakin lavoilla. Tänä kesänä ainakin Yrjänä ja D1vari nähdään Blockfesteillä.

Koska tapahtumapaikkana on Suvilahti ja järjestäjätahot pitkälti samat, välittyi tapahtumassa sopivalla tavalla Flow Festivalin perintö. You X tuntui kuin Flow:n pikkusisarukselta – tyylikäs helsinkiläinen venue ja vaihtoehtoinen musiikki luovat miellyttävän atmosfäärin, jossa vierailee mieluusti uudestaan.