Debyytti-EP:n julkaissut Leyla tekee asenteen täyteistä musiikkia: ”Loppupeleis teen tätä vaan siks et tykkään tästä genrestä riippumatta”

Leyla kertoo olleensa aina halukas esiintymään ja tienneensä lapsesta asti haluavansa olla artisti.
Jape Ikonen

Klangin haastattelussa vieraillut artisti kertoo EP:n olevan vasta pintaraapaisua.

Toissavuonna singlellä Espera debytoinut helsinkiläisartisti Leyla julkaisi perjantaina ensimmäisen projektinsa, CAKE:n. Viiden kappaleen mittainen EP pitää sisällään singlenä julkaistut kappaleet M’s ja MUOVII sekä kolme täysin uutta. Artisti vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi tuntemuksiaan muun muassa debyyttiprojektista, levydiileistä ja naisräppärin asemasta.

Leyla on artistina monipuolinen, mutta genreistä etenkin rap kuuluu vahvasti debyyttiprojektilla; artisti itse kertoo, että EP on vasta pieni osa siitä, mitä hänellä on annettavanaan.

– Tossa ei oo kaikki, mitä mulla on. Elän aika semmosissa aikakausissa ja tos EP:lla on enemmän goofya puolta. Jätän deepimmät ja surullisemmat jutut albumille. Se on vähän kun ihmisissäkin et ei voi heti alkaa itkee vaan pitää eka tutustuu, hän naurahtaa.

EP:lta välittyykin vahva asenne ja itsevarmuus ilmaista itseään. Leyla painottaa uskottavuuden merkitystä rap-kentällä, joten asenteen täyteinen debyytti tuntui luontevalta sisääntulolta.

Artisti kertoo tekoprosessin olleen melko pitkä ja opettavainen – myös esteitä mahtui matkan varrelle.

– Oon kehittynyt tänä aikana tosi paljon ja sen kuulee jos vertaa vaikka biisejä M’s ja TOXIC B. Oli aikoja kun mun ääni ei ollu kunnossa eikä päästy äänittämään biisejä. Ollaan kuitenkin käyty mun tuottajan kaa studiolla kaks kertaa viikossa vähintään ideoimassa.

Helsingissä syntynyt ja Vantaalla varttunut artisti kertoo käyneensä studiolla ensimmäistä kertaa vuoden 2017 paikkeilla, mutta idea artistiudesta on ollut tiedossa käytännössä aina. Musiikki on ollut läsnä elämässä jo pitkään ja harrastuksiin on kuulunut pianon soitto ja laulaminen. Debyyttisinglekin oli ollut valmiina jo kauan ennen julkaisua ja artisti kertoo viihtyneensä pitkään ”omissa oloissaan”.

– Olin lukiossakin vielä semmonen et mulla oli ihan muutama kaveri koska tietosesti välttelin ihmisiä ja draamaa ja oon viihtynyt aina hyvin yksin. Musaa tehdessä on kuitenkin tärkee olla kontakteja ja niitä alko tulla ekan julkasun myötä. Mun ystävä Ocyris neuvo mulle miten julkastaan biisi ja sit julkasun jälkeen mun nykynen tuottaja Dj Sweedy löys mut.

Nyt tuloksena onkin kokonainen Sweedyn tuottama EP ja yhteistyö tulee jatkumaan tulevaisuudessakin. Leyla kertoo kaksikon löytäneen yhteisen sävelen heti ensimmäisellä studiosessiolla.

Biisien aiheet ja tunnelma vaihtelevat myös elämäntilanteen mukaan.

Jape Ikonen

Kysyttäessä asemasta naisena rap-kentällä, vastaa Leyla seuraavasti.

– Kyl mietin sitä välillä ja onhan se haastavaa. Loppupeleis kuitenki teen tätä vaan siks et tykkään tästä genrestä riippumatta, haluun vaan tehä hyvää musaa ja jotain mitä Suomessa ei oo tehty.

Samalla taide toimii myös väylänä ottaa kantaa asioihin ja Leyla kuvaa musiikin olevan luontevin tapa ilmaista itseä eikä varsinaista roolia ole päällä.

– Mul on paljon tarinoita mitä haluun välittää ja sanoitukset on se minkä takana haluun aina seisoo. Mul ei oo mitään roolia päällä ja tää kaikki tulee tosi luonnostaan. Varmaan paras kehu mitä oon saanut oli se kun EP:n julkasun yhteydessä mulle sanottiin etten selkeesti tee musaa muiden, vaan itteni takii.

Artistina Leyla haluaa tulla muistetuksi ”muijana, jolla on asennetta ja joka tekee mitä haluu”. Erityisen ylpeä hän on myös itsenäisen artistin statuksesta, erityisesti naisartistina. Tarjouksia levy-yhtiöiltä on tullut, mutta niistä hän on kieltäytynyt.

Jatkossa tavoitteena on olla pitämättä yhtä pitkää taukoa musiikin julkaisemisesta, kuin ennen. Musiikkia on siis tänä vuonna luvassa paljon ja Leylaa enemmän seuranneet tietänevät myös artistin laulutaidosta, josta EP antoi toki pieniä viitteitä. Tulevia julkaisuja odottaessa voit kuunnella alta tuoreen projektin.