Jambon kakkosalbumi eläintarha – käsittelyssä viihdeala

Jambo seisoo viherkasvien edessä.
Eläintarha toimii artistille vertauskuvana viihdealasta.
Veeti Ossi

Kuuntelussa-juttusarjassa keskitytään kotimaisiin albumeihin. Tällä kertaa käsittelyssä on Emma-gaalassa tulokasehdokkuudella noteeratun Jambon kakkosalbumi eläintarhajoka käsittelee viihdealaa.

Jambo on tehnyt artistina viimeisen parin vuoden sisään nopeahkon läpimurron ja perjantaina julkaistiin artistin toinen albumi, eläintarha. Myös Emma-gaalassa riittää jännitettävää artistin ollessa ehdolla tulokas -kategoriassa. Nimikkobiisi tuoreelle albumille julkaistiin jo viime vuoden toukokuussa; muita albumille päätyneitä singlejä ovat myös Cledoksen albumille päätynyt kilsoi, artistin viimeisin julkaisu AINA, yhdessä Robin Packalenin kanssa ja tuottaja Victor Nordiksen kanssa toteutettu nuori eläke.

Itselleni Jambo tuli tutuksi vuosien 2020 ja 2021 tienoilla artistin julkaistua singlet hou ja deäm, joissa neppaillaan lähinnä nykydeittailun toksisissa puolissa – artisti tuli siis ainakin allekirjoittaneelle tutuksi tietyllä imagolla. Singlejä seurasi paineettoman kuuloinen kakkos-EP, jonka jälkeen Jambon ura tuntui ottavan kunnolla tuulta alleen. Julkaistiin debyyttialbumille johtavat singlet, kuten tarviin tilaa (feat. Williamja ei nabbaa (feat. VilleGalle). Toissa vuonna julkaistu debyyttialbumi vapaa näki kuitenkin viihdealan vielä suhteellisen optimistisin silmin.

Tuore eläintarha puolestaan tuntuu kertovan enemmän artistina olemisen raskauttavimpia puolia. Käteen on jäänyt unelmien saavuttamisen jälkeinen tyhjyys, jota käsittelee hyvin etenkin albumin kolmas biisi elefantti huonees. Mukaan mahtuu suunnitelmia aikaisesta eläköitymisestä ja teksteissä korostuu erityisesti oma tila ja aika. Myös rakkautta käsitellään albumilla, muun muassa biisillä meille, jossa yhteinen koti tuntuu kuin turvapaikalta eläintarhan keskellä – pitkälle on tultu aiemmin mainituista singleistä vuosilta 2020 ja 2021.

Albumin tuotanto nousee esiin edukseen ja mukaan mahtuu paljon tanssittavia biittejä; etenkin house-vaikutteet näkyvät usealla biisillä. Tuotannollisina pääarkkitehteina toimivat Jambon kohdalla tutut Perjantai4000 ja Pepe Jean jr., joiden lisäksi mukana ovat myös Victor Nordis biisillä nuori eläke ja Emma-ehdokas Salahpolo biisillä karhunpalvelus. Viimeksi mainittu kappale tuo myös ainoan uuden vierailevan artistin albumille Bizin tarjotessa tuttuun tapaansa suvereenin kertosäkeen. Albumilla kuultavat vierailut korostavat, kuinka Jambo on onnistunut monissa yhteistöissä pitämään oman tyylinsä muistuttamatta ketään muuta.

Kokonaisuudessaan albumi todistaa tutun tuntuista kehityskulkua artistin uralla, jossa kakkosalbumi on usein jonkin sortin kipukohtiin keskittyvä, tässä tapauksessa Jambon mukaan päiväkirjamainen kokonaisuus. Tuntuu siltä, kuin kirkkaimman valokeilan takaa alkaisi näkyä myös varjopuolia, joihin albumi pitkälti pureutuu – muistaen kuitenkin myös turvaa tuovat tavalliset asiat, kuten kodin ja ihmissuhteet.

Eläintarha tarjoaa etenkin teemallisesti yhtenäisen albumikokonaisuuden, jolla kuuluu artistin ominainen tyyli ja nokkelat vertauskuvat. Erityisesti se myös todistaa Jambon kykyä laajentaa repertuaariaan artistina ainakin teemojen tasolla. Erilaiselle ja kokeilevammalle ulosannille jää kuitenkin vielä tilaa ja sitä voimmekin jäädä odottamaan. Voit kuunnella eläintarhan alla olevasta linkistä.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.