Tulokasartisti Chakrit julkaisi englanninkielisen kappaleen – Rage-rap jatkaa kasvuaan Suomessa

Rage-rap on ollut suuresti esillä, ja esimerkiksi Blockfest, sisälsi esiintymisiä mikrogenren artisteilta, muun muassa Ken Carson, Destroy Lonely ja Playboi Carti esiintyivät suomalaisen yleisön edessä.

Chakritin uusin julkaisu ei ole artistin ensimmäinen kerta räppäämässä englanniksi.

Espoosta lähtöisin oleva Chakrit julkaisi perjantaina 10. marraskuuta uuden sinkkunsa nimeltä FUKit W3 BALL !. 18-vuotiaan artistitulokkaan itsevarmuus eksperimentaalisella soundilla kuuluu kappaleesta läpi ja taustalla kuuluvat harmoniat luovat moniulotteisen teoksen. Kappale on aikaisemmin mainittua rage-rap mikrogenreen kuuluva, josta kerrottiin tarkemmin syyskuussa julkaistussa Drevysin artikkelissa. Artistin mukaan kappale esittää hänen uutta tulevaa soundia.

– Se biisi kertoo siit mentaliteetistä kun oot huonossa tilanteessa mut oot kuitenkin sillee ”ihan sama, kaikki tulee olee hyvin”.

Artistin ura alkoi vuonna 2020 kesken koronapandemian, kun kaikkien arkeen kuului kotioloissa oleskelu. Tämä antoi nuorelle musiikista kiinnostuneelle Chakritille mahdollisuuden löytää kiinnostuksen kohteensa ja sukeltaa alustavasti tuotannon maailmaan, ennen itse räppäämistä.

– Tein ekaks biittejä, eli olin alunperin siis aloitteleva tuottaja, kunnes alotin kunnolla räppäämisen ja laulamisen vuonna 2021. Alotin tekee musaa koska huomasin et se oli tosi iso osa mun elämää ja olin unelmoinu urasta musassa jo pienestä asti. Koronapandemia anto mulle mahdollisuuden alottaa tän harrastuksen ja tuntu siltä et se oli vaa täydellinen hetki alottaa.

Artistin kaikki muut aikaisemmat julkaisut sisältävät vähintään osittain englanninkieltä elleivät sitten ole täysin englanninkielisiä. Chakrit on taustaltaan suomalais-thaimaalainen, joka puhuu kolmea eri kieltä, joten hänen itseilmaisunsa ei ole rajoittunut yhdelle kielelle ja artisti kertoo halunneensa lapsesta asti tehdä musiikkia englanniksi kuunneltuaan aina englanninkielistä musiikkia.

– Mulle englanti on melkein samalla tasolla kun suomen kieli, tai jopa korkeammalla. Pystyn ilmaisee mun tunteet ja ajatukset paljon paremmin englanniksi, koska se tuntuu paljon luonnollisemmalta ja koska se on semmonen kieli mitä kaikki voi ymmärtää myös Suomen ulkopuolella.

Ulkomaalaisten artistien vaikutus ja innovaatio meidän kotimaisiin artisteihin on ollut jo jonkin aikaa melkein vaikutusvaltaisempaa kuin kotimaiset artistit ja sama pätee Chakritille, joka nimeää Lancey Fouxin suurimmaksi inspiraatiokseen. Tämän ohella hän myös mainitsee Destroy Lonelyn ja Playboi Cartin inspiraatioikseen. Kotimaisen skenen arvostus ei kuitenkaan ole olematonta, sillä artisti mainitsee hyvissä merkeissä myös kotimaisia artisteja. Ulkomailta inspiraatiota ottavilta artisteilta on mielenkiintoista kuulla mielipiteitä kotimaisestä skenestä, sillä vaikka kiinnostukset tulevat pääosin ulkomailta, arvostus kotimaista skeneä kohtaan ei ole olematonta ja varmasti löytyy inspiroivia kanssakansalaisia, joiden työ kuuluu samaan estetiikkaan.

– Otan eniten inspiraatiota Lancey Fouxista, koska se tekee niin se omaa juttua, jota ihailen kovasti. Sil on tavallaan samaa soundii kun esim Ken Car$onilla ja Yeatillä, mutta hän experimentoi todella paljon eri soundeja joka on mun mielestä tosi cool ja mallikasta. unelmacollabit kotimaisten artistien kaa olis 100% Averagekidluke, Turisti ja Cledos. Otan Averagekidlukesta tosi paljon mallii siitä, että miten hän hoitaa asiat esim ulkomailla ja musa-alalla ylipäätään.

Selatessa sosiaalista mediaa olemme kaikki varmasti törmänneet termiin ’finglish’, joka kuvailee joidenkin nuorten suomalaisten suomen- ja englanninkielen hybridiä. Chakrit omalla taustallaan ja kokemuksellaan kertoo tiiviisti, kuinka monikieliset suomalaiset nuoret kokevat itseilmaisun useamman eri kielen kautta, eivätkä ole rajoitettuja yhteen kieleen. Vaikka tämä menetelmä saa kuulla vastarintaa ja negatiivista palautetta, on tärkeä pitää mielessä, kuinka yksilöllistä itseilmaisu on. Olkoon se sitten kappale, kuten tässä tapauksessa, puhe, pukeutuminen tai mikä muu tahansa itseilmaisutapa.

Chakritilta voi odottaa tulevana vuonna ensimmäistä albumia nimeltä Kulture, joka artistin mukaan tarjoilee kuuntelijoille juuri rage-rap pohjaista musiikkia. Uusin kappale on kuunneltavissa alla olevasta linkistä.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.