Helena Routa juhlistaa singlellään uutta aikakautta – perusti oman levy-yhtiönsä Bämä Labelin

Tiia Karoliina ja Helena Routa.
Bämä Labelin perustajat, Helena Routa ja Tiia Karoliina, aloittivat Bämä Labelin tarinan Visionääri-kappaleella.
Aino Latvala

Mukana kappaleella on Bämä-yhtyeestä tuttu Tiia Karoliina, joka on toinen labelin perustajista.

Suomalainen artisti ja biisintekijä Helena Routa, joka tunnetaan myös Bämä-yhtyeestä, on astunut uuteen luovan vapauden aikakauteen perustaessaan oman levy-yhtiönsä, Bämä Labelin. Uuden luvun alkua artisti juhlistaa Visionääri-nimisellä singlellään, joka näki päivänvalon viime perjantaina, 10. marraskuuta.

Routa, jonka debyyttialbumi näki päivänvalon Capitol Recordsilla, ei ole pelännyt uusia haasteita. Visionääri onkin osoitus hänen rohkeudestaan seurata omaa taiteellista näkemystään. Kappaleella vierailee Bämästä tuttu räppäri Tiia Karoliina, joka on myös mukana Bämä Labelin perustamisessa.

– Visionääri muistuttaa siitä, että omien näkemysten seuraaminen taiteilijana on mielenkiintoisen, autenttisen taiteen avain. Kappaleessa ollaan jonkin henkilökohtaisen voiman äärellä, anteeksipyytelemättä. Kappaleen on tuottanut Joona Karsimus, ja Tiia Karoliinan fiitti kruunaa biisin sanoman, aloittaen samalla Bämä Labelin tarinan, kertoo Routa.

Bämä-yhtyeen menestyksekäs alkutaival inspiroi Routaa ja hänen kollegojaan miettimään rohkeammin. Vaikka moni varoitteli feministisen kulman riskistä, Routa ja Bämä-kollegat uskoivat hyvän tarkoituksen voimaan. Festarikesän ja kolmen palkintoehdokkuuden jälkeen näyttää siltä, että rohkeus kannatti.

Routa halusi tuoda samanlaisen energian myös omaan artistiuteensa, mikä johti Bämä Labelin perustamiseen yhdessä Tiia Karoliinan kanssa.

– Emme Tiian kanssa kumpikaan enää kaivanneet levy-yhtiöiden mielipiteitä ja aikatauluja, mitkä kokemuksemme mukaan vain jarruttaisivat tekemistämme sooloissamme. Useissa levy-yhtiöissä pelataan mielestämme liian varman päälle ja se supistaa luomista ja kuluttaa artistit loppuun. Mielestämme rohkeus tehdä jotain uutta ja ravistella tuttuja raameja on elinehto mielenkiintoiselle ja sykähdyttävälle taiteelle. Visionääri aloittaa toimintamme tyylimme mukaisesti: ei jahdata pikavoittoja, pitää olla isompi plääni. Bämä Label pitää tekemisen meiningin yllä, eikä seuraavaa julkaisua tarvitsekaan kauaa odottaa, hän julistaa.

Bämä Labelin ensimmäinen julkaistu single on manifesti rohkeudelle, omalle äänelle ja uuden luomiselle. Labelin perustajat ovat valmiina haastamaan musiikkialan perinteitä ja tarjoamaan kuulijoilleen jotain tuoretta ja ainutlaatuista.