Haastattelussa singlen julkaissut Averagekidluke: ”Kun aloitin musiikin, en seurannut Suomen musiikkiskeneä yhtään”

Averagekidluke, william ja KERZA auton edessä poseeraamassa
Averagekidluken, Williamin ja Kerzan uusi yhteinen julkaisu on tulkittavissa usealla eri tavalla.

Suomen rap-skenen tunnetuimpiin tähtiin noussut artisti Averagekidluke julkaisi uuden singlensä perjantaina, 6. kesäkuuta, yhdessä Williamin ja Kerzan kanssa. Tuore julkaisu kantaa nimeä Rauhaa, joka käsittelee merkityksellisiä aiheita. 

Haastattelimme suomalais-amerikkalaista räp-artistia Averagekidlukea, joka on kerännyt kokonaisuudessaan yli 50 miljoonaa striimiä, saanut Emma-ehdokkuuden ja kirjoittanut kappaleita useille kansainvälisille supertähdille, kuten Iann Diorille ja 24kGoldnille. Hän julkaisi perjantaina hänen odotetun singlensä Rauhaa, yhdessä Williamin ja Kerzan kanssa.

Averagekidluken tuoreet platinasinglet, kuten Ghetto Love yhdessä Iben sekä Rich Man yhdessä Turistin kanssa, nousivat Spotifyn Top 50 -listan kärkeen ja pysyi siellä useiden kuukausien ajan. William, joka on palkittu Emma-gaalassa, kuuluu Suomen kuunnelluimpiin artisteihin ja lisäksi viime vuonna julkaistu Kerzan debyyttialbumi on saavuttanut platinaa striimeissä.

Kolmikon uusi julkaisu käsittelee merkityksellisiä aiheita säilyttäen samalla rauhallisen tunnelman. Artisti itse kuvailee tuoretta singleä sekä rakkauslauluksi, että pohdinnaksi elämäntyylin valinnoista.

Artistin näkemyksiä Rauhaa-singlen julkaisusta ja sen luomisesta

Haastattelussa kysyimme Averagekidluken ajatuksia singlen julkaisun jälkeen ja saimme tietoa kappaleen tuotantovaiheesta sekä sen sanomasta.

Averagekidluken mukaan uuden singlen tuottaminen alkoi Espanjassa, kun hän työsti tulevaa albumiaan yhdessä hänen tuottajansa Wille Mannilan kanssa.

– Me oltiin Espanjassa duunaamas mun albumii ja se oli just sellases vaihees, et oltiin tekemäs uusii biisei, artisti kommentoi.

He olivat vuokranneet ison asunnon Marbellan ulkopuolelta, jossa ei artistin mukaan ollut paljon tekemistä, joten he viettivät aikaa poolin äärellä, minne he olivat rakentaneet ulkoilma-studion. Averagekidluke kuvailee ympäristön vaikutusta kappaleen tunnelmaan ja kertoo, että rauhallinen ja rento ilmapiiri välittyi suoraan musiikkiin.

– Haluttiin tehdä rauhallinen ja chilli biisi, joka capturee paikan ja sen viben mis oltiin, hän lisää.

Artisti myös avaa, kuinka William ja Kerza päätyi mukaan uudelle julkaisulle.

– Mä kuuntelen näiden äijien tuotantoo tosi paljon ja on mont eri artistii kenen jutuist fiilaan, mut ne ei pakol tee samanlaist musaa ku mä ite. Halusin löytää sellasen aiheen mihin jengi voi samaistuu ja et nää äijät pääsee tälläselle biitille, joka ois tavallaan rauhallinen love song, hän kommentoi.

Singlen sanoma ja sen tarkoitus sekä odotukset vastaanoton suhteen

Keskustelimme yhdessä Averagekidluken kanssa myös Rauhaa-singlen tarkoituksesta ja sanomasta sekä artistin omista odotuksista singlen vastaanoton suhteen. Artistin mukaan biisi on toisinaan rakkauslaulu, mutta sen voi kukin ymmärtää tavallaan.

– Haluttii et biisi ois sellanen mitä jengi voi ite ymmärtää omal taval, et sen vois ymmärtää niin et se on perus rakkauslaulu mis ollaa vaa sillee, et en haluu riidellä mun mimminkaa enää vaa lopettaa ton säätämisen ja alkaa aikuistuu, artisti avaa.

Hän myös kertoo, että Williamin versessä puolestaan kehotetaan luopumaan villistä elämäntyylistä ja muuttamaan elämä rauhallisemmaksi.

– Tätä biisii jengi voi kuunnella molemmilt kulmilt iha kui vaa haluu sen ite ratee, hän lisää.

Artisti itse kertoo, että kaikki olivat positiivisesti yllättyneitä siitä, kuinka hyvin uusi julkaisu otettiin vastaan. Hän ajattelee, että kesä oli vaikuttanut ihmisten mielialaan ja täten kuuntelijat olivat valmiina juuri tätä julkaisua varten.

– Mä sanoisin et kaikki oli yllättyneit kui hyvin tää otettii vastaa, ku tää on aika uutta kaikille, just toi kokonaisuus ja aihe on juttui mistä kukaa meistä ei oo aikasemmin puhunu. Must tuntuu et tää droppas kesäl just tällee oikeesee aikaa, kosk ku tää biisi tuli ulos, nii luulen et jengi oli kesän takii just sil hetkel oikees mindsetis tätä biisii varten, Averagekidluke kertoo.

Musiikkiuran aloitus englanniksi

Averagekidluken musiikkiura sai alkunsa englannin kielellä, mikä oli hänelle luonnollinen valinta.

– Mun äidinkieli on ruotsi ja englanti, eli suomi on tavallaan mun kolmas kieli, artisti selittää.

Kun Averagekidluke aloitti musiikin tekemisen, hän ei seurannut Suomen sisäistä musiikkiskeneä lainkaan, joten musiikin aloittaminen englanniksi tuntui hänelle oikealta.

Siirtymä suomi-englanti sekoitukseen

Inspiraatio siirtymään suomi-englanti sekoitukseen syntyi Ghetto Love -projektin aikana, jonka hän teki yhdessä Iben kanssa.

– Se oli toi Ghetto Love projekti, olin eka studiol, oon siis snadisti ADHD type ja en pysty keskittyy pelkästään yhteen samaan projektii, nii availin vaa uusii biittei, artisti muistelee.

Hän kertoo, että artistina itsensä promoominen muiden videoissa on suorastaan erittäin vaikeaa.

– Ku sä oot artisti nii se on vaikeeta promoo omilla kasvoilla. Anonyymina sua ei hävetä pyytää suoraa jengii tekee sulle videoit, kosk sul ei oo mitään hävittävää, Averagekidluke avaa.

Ratkaisuna tähän hän sai idean luoda anonyymin feikkiartistin nimeltä Yuno77, sillä tällöin hänellä ei ole sosiaalisessa mediassa naamaa ja hän voi toimia anonyymisti. Tämän lisäksi hän muokkasi kyseisestä biisistä sped up -version, tuomaan lisää mysteerisyyttä.

– Olin yksin studiol ja mul oli plääneis et haluun tehä feikkiartistin, et mul ei ollu naamaa vaa olin just anonyymi. Sit tein Yuno77 käyttäjän ja sped uppasin sen biisin, hän kuvailee.

Averagekidluke kertoo, että hän kirjoitti TikTokissa useita satoja kommentteja muiden videoihin mainostaakseen hänen omaa biisiään, mutta artistin luovuus ei kuitenkaan päättynyt siihen. Hän sai idean antaa videoillaan ihmisten uskoa, että kyseinen kappale oli muiden artistien tuotantoa, samalla tuoden ilmi, että häneltä löytyy biisi hallustaan.

– Menin himaa, istuin alas ja pistin leffan pyörii. Sit mä laitoin tyylii 700 kommenttii jengin videoihi et käyttäkää mun saundii, mul on sexmane leak etc, artisti kertoo.

Tämä markkinointistrategia tuotti tulosta, sillä TikTok-yleisö oli täysin hämmentynyt ja spekuloi aktiivisesti, kuka voisi olla biisin takana. Sosiaalisessa mediassa levisi huhuja, että biisin tekijöinä olisivat voineet olla esimerkiksi Blacflaco, Ege Zulu tai Sexmane. Lopulta Averagekidluke paljasti promo-videollaan, että biisi on hänen ja Iben tuotantoa. Tänä päivänä Ghetto Love -biisi on kerännyt Spotifyssä noin 6,8 miljoonaa striimiä.

Averagekidluke esiintyy tänä kesänä esimerkiksi Big Day Summer Festivaaleilla, Summerfesteillä ja Suomiräpin synttäreillä 2024.

Tuore single sai myös visuaalisesti taidokkaan musiikkivideon julkaisun yhteydessä, jonka voit katsoa alta.