Cledos esiintyi Itävallan Rolling Loudissa – Klangi kokosi listaa ulkomailla esiintyneistä suomalaisista

Travis Scott esiintymässä Rolling Loud -festivaalissa Itävallassa
Samaa aikaa Itävallan Rolling Loudissa toisella stagella oli esiintymässä yhdysvaltalaisräppäri Travis Scott.
Rolling Loud / Isha Shah

Klangi kokosi listaa vuosien mittaan ulkomailla esiintyneistä suomalaisista artisteista ja yhtyeistä.

Suomalaisia artisteja ja yhtyeitä on vuosien mittaan nähty kansainvälisillä lavoilla ja yksi uusi esimerkki nähtiin vastikään – Cledos nimittäin nousi Rolling Loud -festivaalin lavalle Itävallan Wienissä. Artisti nähtiin lavalla osana tuoreella #ULTRA EP:lla vierailleen brittiartisti Uneekin settiä.

Tapahtumasta innoittuneena Klangi kokosi listaa vuosien aikana ulkomailla esiintyneistä suomalaisista. Listassa on sekä isoja kiertueita tehneitä bändejä, että yksittäisiä esiintymisiä isoissa tapahtumissa tehneitä nuoremman sukupolven tekijöitä.

Suomalaiset artistit ja yhtyeet ulkomailla

Entinen Now United -yhtyeen jäsen, tanssija ja artisti Joalin yllätti keväällä esiinnyttyään Kaliforniassa Coachella -festivaalissa. Artistin yllätysesiintyminen nähtiin DJ Tiffany Tysonin keikan aikana, kun hän esitti biisin Bikini.

Isac Elliot tuli alun perin tunnetuksi englanninkielisestä musiikistaan, kuten hiteistä New way home ja Baby I. Silloin vasta hädin tuskin teini-ikäinen artisti esiintyikin paljon myös Suomen ulkopuolella. Erityisen suosittu Elliot oli Norjassa, jossa hän esiintyi parhaimmillaan yli 100 000 ihmiselle VG-listan tapahtumassa.

Alma on yksi harvoista uudemman sukupolven artisteista, joka on tunnettu kansainvälisestä urastaan. Muun muassa Chasing Highs -jättihitistään tunnettu artisti on esiintynyt monilla kansainvälisillä lavoilla. 2019 artistin kiertue ylsi yhteensä 15 Euroopan kaupunkiin.

Hanoi Rocks oli yksi ensimmäisistä, ellei ensimmäinen suomalainen bändi, joka ylsi toden teolla ulkomaille. Yhtye on tunnettu siitä, että sen jäsenet jopa asuivat ja levyttivät ulkomailla. Etenkin Lontoo kuului Hanoi Rocksin vaikutuspiiriin. Bändi kiersi aikanaan myös Aasiaa.

Jäähyväiskeikkansa toissa vuonna tehnyt Sunrise Avenue oli aikanaan yksi Suomen suurimmista vientituotteista. Samu Haberin johdolla bändi oli suosittu Euroopassa ja etenkin Saksassa, jossa se on esiintynyt lukuisia kertoja. Suosiosta kertoo se, että debyyttialbumin soitetuin biisi oli suositumpi Saksassa, kuin Suomessa.

Sandstorm on kenties maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen biisi. Sen takana oleva Darude onkin esiintynyt paljon etenkin Yhdysvalloissa ja hänet on nähty myös kuuluisalla Tomorrowland-festivaalilla. Viime vuonna Darude kutsuttiin amerikkalaisen jalkapallon otteluun Yhdysvaltoihin esiintymään lähes 80 000 katsojalle.

Apocalyptica edustaa suomalaisen metallimusiikin kärkeä, etenkin jos katsotaan kansainvälistä suosiota. Yhtye on esiintynyt arviolta yli 1000 keikalla yli 50 eri maassa. Yhtyeen keikkakalenterissa siintää tälläkin hetkellä useita keikkoja ympäri Eurooppaa.

Itseään ”love metalli” -yhtyeeksi kuvaileva HIM on niittänyt suosiota niin kriitikoiden, kuin myös kansainvälisen yleisön keskuudessa – kyseessä on ensimmäinen Yhdysvalloissa kultalevyyn yltänyt suomalaisyhtye. Vuoden 2004 kiertue Yhdysvalloissa myytiin loppuun jokaista keikkaa myöten.