NCO ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi: ”Addikti on suomalaista 2020-luvun rap-musiikkia parhaimmillaan”

Jukka Mantere

Viimeksi palkinto meni suomirapille, kun Eevil Stöö pokkasi voiton Marsipan Wave -albumillaan.

Vuoden 2023 Teosto-palkinnon ehdokkaat on valittu vuonna 2022 julkaistuista kotimaisista sävelteoksista. Jo vuodesta 2003 lähtien, nyt 18. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja, jonka tarkoituksena on antaa tunnustusta rohkeille, omaperäisille ja innovatiivisille sävelteoksille.

Useamman, enintään kolmen voittajateoksen kesken jaettava palkintosumma on 40 000 euroa. Jos voittajia valitaan vain yksi, on voittosumma 25 000 euroa. Ehdokkaana olevat teokset ja teoskokonaisuudet on julkaistu tai kantaesitetty vuoden 2022 aikana.

Vuoden 2023 Teosto-palkintoehdokkaat ovat Helmi Kajasteen ja työryhmän teokset Draama-Helmin levyllä Draama-Helmi kuistilla, Petra Poutasen sävellykset, sanoitukset ja sovitukset sekä Joonas Outakosken sovitukset Pelkkä Poutasen levyllä Pyhä veri vuotaa, Mikko Sarvanteen sävellykset Mikko Sarvanne Gardenin levyllä Heräämisen valkea myrsky, Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteissävellys Water, Nino Ensio Mofun ja työryhmän teokset NCO:n levyllä Addikti sekä Heinz-Juhani Hofmannin sävellys ja libretto teoksessa Aukio – ooppera kansannoususta.

Tiedotteessa perustellaan seuraavasti NCO:n eli Nino Ensio Mofun tuoreimman levyn valintaa: ”Addikti on suomalaista 2020-luvun rap-musiikkia parhaimmillaan. NCO:n oma, varma ja tunnistettava flow vakuuttaa läpi albumin: lyriikat ovat oivaltavat, ja artistilla on lahja löytää tasapaino kliseiden ja uskottavuuden sekä herkkyyden ja ironian väleistä virkistävällä tavalla. NCO:n ulosanti ja lyriikat saavat lisävahvistusta erinomaisista tuotannoista.”

Ehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat Tytti ViljanenAntti Granlund, Susanna Välimäki, Pasi Virtanen, Oskari Onninen, Auli Särkiö-Pitkänen ja Katri Norrlin. Teosto-palkinnon saajan tai saajat ehdokkaiden joukosta valitsee viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat vuoden 2022 Teosto-palkintovoittajat Cecilia Damström, Linda Fredriksson ja Yona sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet Miikka Maunula ja Gita Kadambi.

– Teosto-palkinnon esiraadin kuunteluun nousi useita rohkeita ja kiinnostavia teoksia. Musiikkivuosi 2022 toi hienoja julkaisuja kuultavaksi niin tunnetuilta tekijöiltä mutta myös uusilta nimiltä. Elävän ja uuden säveltaiteen kuuleminen tapahtumien koronarajoitusten jälkeen on ollut merkittävä juttu, esiraadin puheenjohtaja Tytti Viljanen pohtii.

Teosto-palkinnon rap-musiikin parissa ovat aiemmin voittaneet Asa Loppuasukas-albumillaan, Paperi T debyyttilevyllään Malarian pelko sekä viime vuonna Eevil Stöö Marsipan Wave -projektillaan. Tämän vuoden voittajat julkistetaan torstaina 27. huhtikuuta.