Top 5: Tommishock

Uuden singlen julkaissut Tommishock nostaa esiin populaarikulttuuriviittauksia teksteistään.

Tommishock valmistautuu julkaisemaan elokuussa uuden sooloalbumin Luksusautojen hautausmaa, joka on viimeinen hänen nykyisellä artistinimellään. Levyä on pohjustettu kolmella singlellä ja niistä tuorein on Shane, jolla fiittaa Paperi T.

Kappale viittaa amerikkalaiseen Shield – lain varjolla -rikossarjaan, jonka keskeisiin hahmoihin kuuluu Walton Gogginsin näyttelemä Shane Vendrell. Tommishockin mukaan sarja olikin yksi ensimmäisistä asioista, joista hän puhui Paperi T:n kanssa heidän tutustuessaan aikoinaan toisiinsa.

– Kranaatti syliin, oo mun suoja -lainit ovat suoria viittauksia sarjaan. Biisin teema on kuitenkin valinnoissa, jotka usein johtaa entistä isompaan sotkuun ja niiden aiheuttamaan kierteeseen. Toimii niin elämän kuin sarjan kontekstissa. Älä ole Shane.

Kappaleen inspiroimana Klangi päätti tiedustella Tommishockilta Top 5 -listaa hänen oman tuotantonsa populaarikulttuuriviittauksista. Tsekkaa poiminnat alta.

1. Tommishock – Kuten kuuluisi (2019)

Viittaus: Edesmennyt toimittaja, muusikko ja kulttuurivaikuttaja Perttu Häkkinen sekä hänen helmikuussa 2018 jakamansa Twitter-postaus.

Perttu Häkkinen oli hyvä tuttava ja mies, jonka persoona sekä kulttuuritietämys oli jotain aivan muuta tasoa. Pertun poismeno järkytti, olimme jutelleet muutamia tunteja ennen tapaturmaa. Kuten kuuluisi on biisi, joka perustuu Pertun twiittiin ja teemaan miten voi / ei vieläkään voi elää. Se on helvetin kaunis ja lohdullinen ajatus. En halunnut tuoda tätä biisin julkaisun yhteydessä tai muutenkaan väärässä kontekstissa esiin, mutta ilman tuota ajatusta ei olisi tätä biisiä. Rest in power champ.

2. Tommishock & Kalifornia-Keke – Vieläkin Nameis (2016)

Viittaukset: Elokuvat Full Metal Jacket, Ilmestyskirja. Nyt (Apocalypse Now) ja Platoon – nuoret sotilaat (Platoon) sekä näyttelijä Willem Dafoe ja huumeparoni Frank Lucas.

”Mä oon vielä hukas,
laatikot himas ku Frank Lucas
jos lähen ni otan sut mukaani
napalmi polttaa peilikuvani
unohda mitä ne lupasi,
ei kukaan sun avuksi tuu
sä oot sodassa ittesi kaa
kunnes toi kopteri laskeutuu!
ja mä tapan tän flown,
jäbä juoksee pois niiku Willem Dafoe
vihollinen hiljaa vaan on,
ruutia droneja ilmassa on
koitan etsiä nextiä exittiä
ei jumala asu näis metsissä”

”Mä oon vielä Nameis, niin vielä nameis
tääl on vielki sateist,
ystävät kaukana kateis
aina huolissaan,
miten pystyn tän mission suorittaa
hei doc! anna jotain mikä suoristaa
vedän madamen vaippaluodista”

Vieläkin nameis on viittaus Apocalypse Now:n ”Shit I’m still in Vietnam” -repliikkiin ja toimii myös viitteenä päihteisiin. Molemmat teemat yhdistyvät selviytymistarinassa sissi- ja/tai kaupunkiviidakossa. Frank Lucas kuljetti heroiinia sotilaiden arkuissa, Dafoe ammutaan Vietkongin toimesta top 5 -sotakohtauksessa, Full Metal Jacketissa syödään luoti.

3. Ruger Hauer – Täällä (2010)

Viittaus: Dead Presidents -elokuva.

”Historian siivet joutsenen seläs,
kun nyky-yhteiskunta ydintalvesta heräs,
maailman jätteet keräsin,
vaik kysymys jäi auki et mist ne oli peräisin
kun liipasimest vetäsin,
kuolleet pressat taas lattialla lepäsi
kun samal toivoo elätin,
et jollain tasolla muutos ois meissä,
täällä, täällä rivien väleissä”

Dead Presidents on Vietnam-leffa, jossa pankkiryöstöt ja raha näyttelee isoa osaa teemassa. Dead presidents tarkoittaa rahaa,  kirjoitin versen 2008 laskujen keskellä ja mietin onko muita tapoja toimia. Elokuvan teema on katsoa yhteiskuntaa ulkoa sisään ja kuolleet pressat on viittaus myös historiaan: koko säkeistö maalaa kuvaa 2000-luvun Suomesta nuoren aikuisen kautta, joka koittaa löytää jotain selkoa itseensä ja ympäristöönsä. Hesarin Juuso Määttänen quottasi tätä parhaimmat suomiräppilainit-osiossa, toki pienellä typolla.

4. Tommishock – Jonain päivänä viel (2018)

Viittaus: WorldstarHipHop-nettisaitti.

”Ilman Migosii et mikis ois,
sun hiphop on Worldstar,
mitä sä imitoit,
mieti mikä uus gimmick ois,
kunnes ne korvaa sut,
pyyhitään nimi pois”

Ydintalvi EP:n trap moment. Eka ja vika trap-biisi, jonka oon tehnyt. Fokus vain räpätä tosi hyvin ja kertoa ympäripyöreästi mitä hakee tai haluaa itseltä kuten muilta.

5. Ruger Hauer – Sig Sauerkraute (2010)

Viittaukset: Elokuvaohjaajat John Woo ja Takeshi Kitano.

”Mä oon vaan yhteiskunnan kuva
Holla John Woo ja Kitano,
teidän takii osaan tarkkaan ampua
muitaki ku lamppuja:
veitsii polttopulloi pamppuja
esineitä tarttu mukaan”

Rugerin eka sinkku, aloitettiin sodanjulistuksella. Venäjä oli just valloittanut Georgian, maahanmuutto oli tapetilla, Timo Soini nousi, yhteiskunta oireili, Ruger oli lapsisotilas.