Venaa, venaa ittes piloille: Toinen Kanava

Toinen Kanava eli Justus a.k.a. Jotflow ja Jaise.

Suomalaisen hiphopin historia tuntee joukon kuumeisesti odotettuja levyjä, joita ei lopulta syystä tai toisesta saatu julkaistua. Tässä sarjassa kaadetaan suolaa haavoihin ja nostetaan framille joka toinen torstai yksi niistä.

Mikäli 2000-luvun alussa halusi jakaa suomalaisen hiphop-skenen tekijät ”puunhalaajiin” tai ”tirehtööreihin”, niin Toinen Kanava oli iisi tapaus lokeroida. Heti ensimmäisellä TK-trippi -iskulinjaträkillään Jaise ja Jotflow ilmoittivat paitsi pukeutumiskoodinsa niin myös olevansa ne, ”joita chicksit haluu ja jäbät heittaa”. Tuotantopuolella duolla oli heti alusta asti tukenaan huippuosaamista Jonny Bron muodossa.

Vuonna 2002 perustettu kokoonpano nousi pinnalle, kun Jaisen kanssa samassa koulussa ollut YOR123 otti kaksikon mukaan Rockin’ Da Northin toimintaan. Vaikka musiikinteko oli alkanut molempien osalta jo aiemmin Saksassa, nähtiin Toinen Kanava ensimmäistä kertaa lavalla vasta Jyväskylän Lutakossa. Rockin’ Da North -ympyröissä ryhmä sai huomiota etenkin vuoden 2003 Star Warz -kokoelmalla, jolla he pääsivät työskentelemään jopa ruotsalaisen Fattarun kanssa.

Kokoonpanon tunnetuin kappale on silti muilla kokoelmilla julkaistu Sylje, ole hyvä. Erikoisen siitä tekee se, kuinka kaksikko hyödynsi värssyissään useita eri asioita tarkoittavia sanoja. Otetaan malliksi pala Jaisen aloitusverseä: ”…Poista vaan Chrysleris, 300M:ää / Mä en tarvi autoo, mulle riittää kolmesataa ämmää / Homie, yks niist on duunissa Aktia-pankissa / Pitäis varmaan sen kaa testaa aktia pankissa…” MGI:n tuottama bängeri onkin todennäköisesti ensimmäinen holoriimien ympärille rakennettu kotimainen träkki. Lajinsa ainoa se ei kuitenkaan ole: ainakin 5th Element -konkari Kunkku julkaisi myöhemmin lahtelaispossen toisella kokoelmalla samanhenkisen kappaleen.

Fattaru, Toinen Kanava ja YOR123 Fried Musicin studiolla.

Toinen Kanava ja Urbaanilegenda poistuivat uppoavasta laivasta ajoissa, kun yhtyeet ilmoittivat joulukuussa 2003 jättävänsä RDN-kuviot muun muassa ”hallinnollisten erimielisyyksien” takia. Ilmoitusta seurasi heidän yhteinen promojulkaisunsa Välimerkki, jonka julkaisijana toimi The O:n eli Olu Raheemin perustama 2Fly Entertainment. Sen jälkeen monneja kuultiin esimerkiksi tamperelaisen Black Night -klubin kokoelmalla, MGI:n tuottajalevyllä sekä Turnin’ Recordsin Sitä hyvää paskaa Volume 1 -mixtapella. Lisäksi Toinen Kanava teki useita fiittejä yhdessä ja erikseen muille artisteille.

Toisen Kanavan pitkäsoittoa kaavailtiin vuosille 2004-2005, mutta levy jäi lopulta tulematta. Kaksikolta saatiin silti ulos yksi oma julkaisu, joka oli streettape nimeltä Monnimusiikkia Vol. 1. Sillä kuultiin esimerkiksi Joniveljen kanssa tehty ”2Flystyle” Snapsilasin kaa, joka pohjautui Snoop Doggin ja Pharrellin Drop It Like It’s Hot -hittiin. Streetstyleksi siinä osui selkeästi jokin kohdalleen, sillä träkki on soinut hiljattain radiossakin Inglorious Bassterdsin S-mixissä DJ Mista S:n ohjelmassa YleX:llä.

Monnimusiikkia ei ehkä kannata odotella lisää, sillä Niken kiksit, hikinauhat ja velourit ovat vaihtuneet molempien jäsenten kohdalla enemmän business-henkiseen pukeutumiseen. Toisaalta johan tässä ovat lähes kaikki muut saman aikakauden nimet tehneet jo comebackin, joten ei kai paluukaan ihan mahdoton ajatus ole?

Tsekkaa myös juttusarjan edelliset osat:

Venaa, venaa ittes piloille: Davo & Asa
Venaa, venaa ittes piloille: Jussi Valuutta
Venaa, venaa ittes piloille: Tuomo & TK