Taka-alalla: Joonagraphics huolehtii Tasoi Recordsin visuaalisesta ilmeestä

Lähiaikoina Joonagraphics on kuvannut esimerkiksi PastoriPikeä urheilubrändi Pumalle.
Eemeli Pirttimaa

Uuden juttusarjan aloittaa Tasoi Recordsin visualisti.

Musiikkimaailmassa isoin huomio suuntautuu normaalisti artisteihin. Käytännössä jokaisen artistin takaa löytyy kuitenkin aina joukko osaajia joilta ei kysellä nimikirjoituksia, mutta joita ilman homma ei etene.

Mutta millaista on keikkamyyjän arki? Entä mitä tekee tuottaja ja mikä hitto on ”A&R Manager”? Muun muassa näihin kysymyksiin koetamme vastata Klangin uudessa juttusarjassa.

Ensimmäisenä otamme tenttiin Joona Hauhian, joka toimii Mikael Gabrielin perustaman Tasoi Recordsin visualistina. Itähelsinkiläinen moniosaaja on onnistunut luomaan muutamassa vuodessa itselleen vakuuttavan portfolion, ja kesällä hänen osaamistaan tuodaan esille myös Pohjoismaiden suurimmilla hiphop-festareilla.

Miten parikymppinen Hauhia päätyi vastaamaan Tasoi Recordsin julkaisujen visuaalisesta ilmeestä? Lue haastattelu alta ja ota Joonagraphics seurantaan Instagramissa!

Joonagraphicsin yhteistyö Tasoin kanssa lähti liikkeelle PastoriPiken kautta.

Olet Tasoi Recordsin visualisti. Mitä kaikkea työnkuvaasi kuuluu?

Teen someen mainokset kun uudet julkasut droppaa sekä digikansia, musiikkivideoita ja muuta liikkuvaa kuvaa, esimerkiksi keikkavisuaaleja. Suunnittelen myös Tasoi- ja Faktoi-merchejä.

Miten pääsit mukaan Tasoin toimintaan?

Tein pari kesää sitten Instagram-tilin, johon aloin postailemaan ”fan artina” mun lempiartistien digikansien remakeja. Postailin niitä jonkin aikaa päivittäin, sitten jotakin kautta PastoriPike löysi mun tilin ja laittoi viestiä, että haluisi mut mukaan suunnittelemaan Hullutyyli-huppariin designin. Sen jälkeen Djangomayn otti muhun yhteyttä ja alettiin duunaa yhdessä digikansia, minkä jälkeen Tasoilta ilmoitettiin että mut haluttaisiin sinne hommiin. Itse asiassa postasin joskus myös Klangin Facebook-ryhmään näistä cover art -hommista, mihin Miklu kommentoi liekkiemojeilla!

Millaisella koulutustaustalla teet näitä hommia, oletko opiskellut alaa jossain?

Mulla ei ole mitään koulutusta näihin hommiin. Mun kaveri Okko teki joskus YouTubeen erilaisia edittejä, jotka saivat myös mut innostumaan luovasta työstä. Aloin sitten tekemään bannereita tubettajille Photoshopilla. Kaikki alkoi ihan vaan kivana harrastuksena. Ajan myötä hoksasin, että tästähän voisi tulla mun työ. Tykkään myös vapaa-ajalla harjoitella uusia juttuja Photoshopilla.

Olet tehnyt levynkansia Tasoin lisäksi ainakin PME:lle, Monspille ja M-Eazy Musicille. Miten tarkat reunaehdot artisti tai lafka antaa normaalisti niihin?

Aika usein saan vapaat kädet kun lähdetään tekemään esimerkiksi jotain sinkun kansia. Yleensä se biisi lähetetään mulle etukäteen niin voin fiilaa sen tunnelmaa, minkä pohjalta alan sitten rakentamaan sitä kansitaidetta. Joskus on sitten niitäkin, että pitää olla tietyt fontit ja värit joita asiakas toivoo.

Joonagraphics vastaa muun muassa Djangomaynin esikoisalbumin kansista.

Mitä omista töistäsi pidät erityisen onnistuneina?

Omasta mielestä siisteimpiin ja onnistuneimpiin hommiin lukeutui mahdollisuus päästä kuvaamaan JVG:n Popkorni-musavideon behind the scenes -stillejä. Vastikään olin myös kuvaamassa Pumalle stillikuvia, jotka julkaistaan varmaan kohta. Digikansista lempparit ovat varmaan MKDMSK:n Edelleen edellä sekä Skandaalin Samoil silmillä -kannet. Miklun keikoilta otetut kuvat ovat myös omasta mielestä onnistuneita, samoin Ääripäät-kiertueen merchandisen suunnittelu oli mulle tosi iso juttu.

Pääset kuulemaan Tasoin artistien uutta materiaalia usein jo ennakkoon ennen julkaisua. Kuka labelin artisteista on tehnyt tuoreimmilla näytöillään isoimman vaikutuksen ja mitä muuta olet luukuttanut lähiaikoina?

Mitä nyt oon päässyt kuuntelemaan niin Djangon ja Brandon albumeita odotan innolla, molemmat ovat tosi siistejä kokonaisuuksia! Hussalta ja Kingfishiltä odotan myös uutta musaa.

Vuoden lempparijulkasu on ollut varmaan Gettomasan Diplomaatti-albumi. Aika kovassa kuuntelussa ovat olleet myös esimerkiksi Pykäri, IBE, Lauri Haav sekä DeezyDavid.

Pikkuserkkusi Santeri Kauppinen eli MD$ on yksi Suomen kysytyimmistä tuottajista. Oletko itse kiinnostunut musiikin tekemisestä?

Joo oon seurannut studiolla vierestä kun Santeri on tehnyt musiikkia, ja on se sytyttänyt kokeilemaan itsekin. Biittien tuottaminen ei itseäni niinkään kiinnosta, mutta räppääminen on siistiä!

Löytyykö mitään erikoisia stooreja Tasoin artistien kanssa työskentelystä?

Oon ollut vasta niin vähän aikaa kuvioissa mukana ettei mitään niin erikoisia stooreja tule mieleen, mutta hienoja muistoja on kyllä jonkin verran kerääntynyt. Yksi niistä on se, kun pääsin Blockien päälavalle kuvaamaan Miklun keikkaa ja tultiin Helsingistä Tampereelle limusiineilla! Miklun laivakeikat ovat myös olleet hauskoja kun ollaan pelattu porukalla Unoa ja änäriä hytissä.

https://www.instagram.com/p/BwWWxUSFVAM/

Blockfestista puheenollen: nimesi tuli monelle tutuksi Blockfestin ja Hypendin taannoisesta design-skabasta, johon osallistuit yhdessä Kelmihelmen kanssa. Pääsitte suunnittelemallanne grafiikalla kilpailun toiselle sijalle, joten Blockfest-oheistuotteissa tullaan siis näkemään teidän kädenjälkeänne. Mitkä fiilikset siitä?

Ihan tosi huikea juttu, en olisi koskaan uskonut että pärjäisin noinkin isossa skabassa! Aloitin alun perin tekemään yksin sitä entryä, mutta kun näytin Helmille sen mitä olin saanu aikaseksi, niin se halusi lähtee mun kanssa yhdessä duunaamaan sitä. Onneksi lähtikin mukaan, Helmi on tosi taitava siinä mitä se tekee ja sai sen printin näyttämään tosi paljon paremmalta lisäämällä oman näkemyksensä siihen. Odotan innolla että pääsen näkemään ku jengi rokkaa meidän suunnittelemaa paitaa Blockeilla!

Kiitos haastattelusta! Loppuun vapaa sana.

Olisi kiva nähdä enemmän uusia tekijöitä, jotka duunaa samoja hommia kun mä! Haluaisin tehdä enemmän collab-töitä, joten rohkeesti vaan laittamaan viestiä jos kiinnostaa!