Överdogin artisti Valma julkaisi toiveikkaan ”Takapenkin tyypit” EP:n

Valma istuu luokkahuoneen pöydällä rennossa asennossa.
Valma työstää tällä hetkellä toista pitkäsoittoaan.
Joonas Fagerholm

Helsinkiläinen artisti kiinnitettiin Överdogin rosteriin viime vuonna.

Vuonna 2022 debyyttialbuminsa julkaissut Valma julkaisi perjantaina 24. huhtikuuta Takapenkin tyypit EP:n. Levyn kuusi biisiä ovat Valmalle ominaista ysäriräpin vaikutteille kunniaa tekevää lempeää räppiä. Levyn julkaissut Överdog kuvailee EP:tä “räp-levyksi tanssittavalla twistillä”. Kesän korvalla Valman pehmeän menevä soundi sopii asianmukaiseen fiilistelyyn kuin nenä päähän. Levyltä on etukäteen julkaistu sinkut Keloissa ja Naarmu.

Takapenkin tyypit käsittelee elämän erinäisiä myötä- ja vastoinkäymisiä pitäen silti hanakasti kiinni toiveikkaasta asenteesta. Optimismi tulevaan on kantava teema läpi albumin, kun Naarmu-kappaleella todetaan eilisen haavan muuttuneen naarmuksi, tai kun EP:n nimikkokappaleella Takapenkin tyypit povataan parempia aikoja aliarvostetuille takapenkin tyypeille ja väliinputoajille. Biisit vaihtelevat artistin sisäisen maailman syvyyksien tutkailusta ja rakkauslauluista itsekunnioituksen ja omanarvontunnon korostamiseen. Albumin kuljettaessa kuulijaa moninaisissa ja artistin itsensä kuuloisissa teemoissa tuntuukin, että Valma päästää monilla osa-alueille yleisönsä lähemmäs kuin aiemmin.

Lyriikoiden nostalgiset viittaukset ja monipuoliset vierailijat

Ysäriräppiin kallistuvan soundin lisäksi Valma viittaa lyriikoissaan ahkerasti kotimaisiin klassikoihin. Tuoreella EP:llä nyökätään muun muassa Leevi and the Leavingsin tuotannolle, Avaimen Punainen tiili -klassikkoalbumille ja eläköityneelle räpin suomenmestari Ruudolfille. Valman kappaleissa kuuluvat vahvasti tuotantoon vaikuttaneet aiemmat tekijät ja rakkaus räppiin.

EP:n tuotannosta vastaa Valman aiemmastakin tuotannosta tuttu, tunnustusta kerännyt tuottajaduo Äänet Käskee, jonka biiteissä funk-, soul- ja blues-soundit ovat merkittävässä osassa. EP:llä nähdään myös kaksi vierailijaa. Parasta seppälää -kappaleella kuullaan suomiräppärinä pitkään vaikuttanutta Tommishockia ja Hullu Puurosta -kappaleella Mactopiasta.

Valman ensimmäinen pitkäsoitto La Vida Moka julkaistiin vuonna 2022 Rolling Recordsilta. Sittemmin vuonna 2023 Överdogille kiinnitetty helsinkiläisartisti työstää tällä hetkellä toista albumiaan, jonka lomassa EP syntyi ilmeisimmin iloisena vahinkona. Valma kertoo Instagramissaan kokonaisuuden syntyneen, kun kuusi muiden muassa työstettyä kappaletta tuntuivat mukailevan tosiaan:

– Täs on ollu kaikenlaisia vaiheita; erilaisia biisejä, tunnetiloja, ollaan tehty albumia ja yksittäisiä sinkkubiisejä, mut huomasin jossain vaiheessa, et nää kuus biisiä on samaa sarjaa, vaikka kaikki kertookin ihan omaa tarinaansa. Ja sit päätettiin, et näistä tehdään oma kokonaisuus, koska musta tuntui et näiden täytyy päästä maailmaan yhdessä ja pian.

Kuuntele Valman uusi EP alta.