‘’Jollain tapaa sitä palaa sinne, mistä on aloittanutkin’’ – haastattelussa EDM-juurilleen paluuta tekevä Gabri

Gabri tummissa aurinkolaseissa ja lippalakissa, sininen tausta.
Gabrin musiikissa on havaittavissa monipuolisesti vaikutteita aina EDM:stä lattariin. Esikuvikseen artisti mainitsee muun muassa hollantilaistuottaja-dj Martin Garrixin sekä Argentiinan elektronisen musiikin kenttää edustavan Bizarrapin.
Vilhelm Sjöström

Uusi kappale Starttaa on tehty yhdessä tuottaja Prod. Hugon, Victor Nordiksen ja Evertimen kanssa.

Inspiraatiota eri lähteistä ammentava Jonatan Gabriel Herman, eli Gabri on ottanut omalla artistiurallaan ensimmäisiä askeliaan, joista jokaista voisi kuitenkin pitää toinen toistaan isompana harppauksena kohti jatkuvasti suurempaa etappia. Alkujaan Tampereella varttunut ja sittemmin Helsinkiin omaa artistiuttaan rakentamaan muuttanut Gabri on ahertanut musiikin parissa nuoresta lähtien. Ensimmäiset vuodet kuluivat tuottajana muun muassa muille tehtyjen biittien parissa, mikä loi lopulta pohjaa myös omalle artistiuralle.

– Oon tehny musiikkia yläasteelta 13-vuotiaast asti. Alotin tuottamalla eka ite musiikkia. Tein eka EDM:ää ja kaikenlaisii remixei ja biittei, jota myin niit netissä. Tutustuin myös Tampereel porukkaan, jotka tekee myös musaa ja aloin tekee niille taustoi. Myöhemmin tajusin et haluun myös ite alottaa jonkun projektin enkä olla pelkästää siel taustalla tuottajana. Sit mä intin jälkee alotin tän Gabri-projektin ja alotin ite kirjottaa tekstei.

Gabrin ensimmäiset julkaisut ja tuottajayhteistyö

Sony Musicille ja Volcano Recordsille sainattu Gabri on ennättänyt julkaista aiemmin kaikkiaan kuusi omaa singleä, minkä lisäksi artistia on myös kuultu fiittaamassa Noton Hotline-kappaleella. Valtaosa julkaisuista on tehtailtu yhdessä luottotuottaja Prod. Hugon eli Hugo Sundstedtin kanssa, joka on myös säveltänyt ja tuottanut kappaleita esimerkiksi Fabelle, Williamille ja Sexmanelle. Hugon lisäksi viimesintä ja samalla seitsemättä soolosinkkua, Starttaa, on ollut mukana tekemässä Victor Nordis sekä Evertime. Uutuusbiisi sai syntynsä hyvin pitkälti itsestään – kuten artisti on itse kuvaillut tekoprosessia.

– Se vaan syntyi aika itsestään, kun keksi kertsin. Ei siin ollu tavallaa syvällisempää tarinaa tekstien puolelt. Käytän välil juttui omast elämäst, mut sit välil kans tykkään mennä sellaseen mielentilaan, että on joku hahmo jossai tietys tilantees ja sitä kautta rakentaa biisejä.

Musiikilliset juuret ja tulevaisuuden suunnitelmat

Kiinnostus musiikkiin on kytenyt Gabrin mielessä jo pienestä pitäen. Ensin käteen tarttui kitara, mistä nuorukaisen tie johti musiikkiohjelmiston saloihin.

– Se on tullu jotenkin alitajuisesti iha pienest junnust saakka. Ala-asteella aloin harjoitella kitaransoittoo, kun porukat hommas kitaran. Kävin hetken tunneil mut en tykänny siitä, vaan tykkäsin vaan harjotella ite. Sit muistan yhen frendin tehneen FL Studiolla jotain sen omii biisei tai instrumentaalei ja aattelin et toi ois tosi siistii. Siit saakka ku hankin oman softan ja avannu koneen, ni oon kyl tehny enemmän tai vähemmän aktiivisesti aina jotain.

Nuoruuden EDM-tausta näkyy ja kuuluu myös Gabrin esikuvissa. Lisäksi artisti kertoo ottavansa inspiraatiota myös edustamansa genren ulkopuolelta, kuten lattarimusiikin laitamilta.

– Ehkä sillee kaikkien aikojen esikuvii on Martin Garrix sekä lattaripuolta enemmän edustava Bizarrap. Lähiaikoina oon kuunnellu paljonkin lattarimusaa ja ottanu sielt juttui. Suomalaisist artisteista Cheek on myös itselle – kuten varmasti monelle muullekin – semmonen esikuvallisin, jota arvostan suuresti.

Tuore Starttaa-kappale noudattelee perinteisempää popimpaa rap-linjaa, jossa tarttuva kertosäe ja sen ympärille huolitellusti rakennettu sanoitusten runko ja taustabiitti muodostavat mieleenpainuvan kokonaisuuden. Aiemmin huhtikuussa julkaistu Ei edusti sen sijaan soundia, jota artistin mukaan päästään kuulemaan enemmän myös tulevilla julkaisuilla. Tulevien julkaisujen voisikin kuvailla olevan niin ikään paluu Gabrin artistiuran alkulähteille.

– Nyt on tulossa paljon uutta musaa. Ehkä isoin ero tätä Ei-biisiä edeltäneissä sekä mun tulevissa julkaisuissa näihin muihin kuultuihin julkaisuihin on se, että on kokenut olevansa enemmän läsnä siinä tuotannossa ja ollu niis prosesseis paljo isommin mukana. Ehkä se on avannu semmosen oven noihin uusiin biiseihin ja niissä kuulee enemmän sen EDM-taustan, mikä mult löytyy entuudestaan. Jollain tapaa sitä palaa sinne, mistä on aloittanutkin.

Lisää uutta musiikkia artistilta voi odottaa jo aivan lähitulevaisuudessa, sillä seuraavan julkaisun on määrä ilmestyä jo kesän tienoilla.

– Mul on tulossa biisei melkein kuukauden välein ja ens kuussa on tulossa biisi kesälle. Tavoitteena ois tietty saada myös keikat pyörii kunnolla, niin saa startattuu hommat kunnolla. Ehkä se on sellanen yleinen, mitä odottaa – on se sit tämän tai sitten ens vuoden aikana. Sitä kohti kuitenkin tähdätään ja tehdään töitä sen eteen.

Mitä uuteen Starttaa-kappaleeseen tulee, voi sen laittaa soimaan alta.