Teosto-palkinnon 2024 ehdokkaat julki – rap-tuotannon saralla ehdolla Melo

Jukka Mantere

Melo teki odotetun paluun rap-tuotannon pariin vuoden 2023 alussa.

Teosto-palkinnon ehdokkaat vuodelle 2024 on valittu. Palkinto, joka on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä taidepalkinnoista, jaetaan nyt 19. kertaa. Ehdolle on asetettu seitsemän sävelteosta, jotka on julkaistu tai kantaesitetty vuoden 2023 aikana. Teosto-palkinnon tavoitteena on tunnustaa rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia.

Tämänvuotisen palkinnon kokonaissumma on 40 000 euroa, joka voidaan jakaa enintään neljän voittajan kesken. Mikäli voittaja on vain yksi, hän saa 25 000 euroa. Ehdokkaiden joukossa on monipuolinen kirjo teoksia, jotka edustavat laajasti suomalaista musiikkikenttää.

Vuoden 2024 ehdokkaat ovat:

  • Niko Katavaisen ja työryhmän teokset Melon albumilla m<3lo
  • Outi Tarkiaisen sävellys Polar Pearls, konsertto kamariorkesterille
  • Minna Leinosen sävellys …and we are rotating with it
  • Jenni Kinnusen sävellykset ja Jenni Kinnusen ja työryhmän sovitukset Tinyhawk & Bizzarron levyllä Nekorok
  • Orvokki Oittilan teokset Orvokin albumilla Kasvotusten
  • Verneri Pohjolan sävellykset albumilla Monkey Mind
  • Vilma Jään ja Mikko Renforsin sävellykset, Vilma Jään sanoitukset sekä Vilma Jään, Mikko Renforsin, Hanna Ryynäsen ja työryhmän sovitukset Vilma Jään levyllä Kosto

Ehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat musiikkialan ammattilaiset eri aloilta. Esiraadin puheenjohtaja Katri Norrlin korosti ehdokaslistan monipuolisuutta ja omaperäisyyttä:

– Ehdokasteoksissa on tällä kertaa omaehtoista popmusiikkia, oivaltavaa instrumentaalimusiikkia, suuria melodioita sekä väkeviä teemoja. Ehdokaslistasta välittyy, miten monipuolisesti Suomessa julkaistiin viime vuonna erityisen kiinnostavaa ja omaleimaista musiikkia.

Melon albumia perustellaan seuraavanlaisesti ehdokkaaksi:

”M<3lo kuulostaa siinä määrin oman aikansa omapäiseltä popmusiikilta, että Suomessa vastaavaan pystyy vain harva. Albumilla 2010-luvun taitteen kolkko ja dramaattinen elektroestetiikka yhdistyy saumattomasti tylyihin uusiin rap-tuotantoihin. Pintansa alla M<3lo on silti popin ytimessä, sisältäen helposti omaksuttavaa henkilökohtaista tunneilmaisua. Levyn ääripäistä syntyy kolmio: tekstit ovat repivän tunteikkaita, äänimaisema digitaalisesti etäännytetty ja melodiat vastustamattoman sokerisia. Ristiriitojen välille Melo on virittänyt taidokkaan jännitteen.”

Teosto-palkinnon voittajan tai voittajat valitsee viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluu muun muassa edellisvuoden voittajia sekä Teoston ja musiikkialan asiantuntijoita. Voittajat julkistetaan Musiikkitalon ravintolassa pidettävässä kutsuvierastilaisuudessa huhtikuun puolenvälin jälkeen.

Teosto-palkinto korostaa kotimaisen musiikin merkitystä ja monimuotoisuutta, palkiten teoksia niiden musiikkityylistä tai kaupallisesta menestyksestä riippumatta. Palkinnolla halutaan myös tuoda esille musiikintekijöiden ja säveltäjien työn tärkeys koko musiikkialan ekosysteemissä.

Alta voit kuunnella Melon viime vuonna ilmestyneen albumin.