Mystinen tulokasartisti Koira poikkeaa massasta – loiko käpy-single pohjan jollekin paljon laajemmalle?

Still-kuva koirasta Klangin Spotlight-jaksosta.
Koira vieraili vastikään Klangin Spotlight-videokonseptissa.

Käpy-singlellä tutuksi tullut, myös Klangin Spotlight-videokonseptissa vieraillut artisti laajentaa katalogiaan tuoreella EP:lla. 

Tulokasartisti Koira julkaisi ensimmäisen projektinsa, untitled_1EP:n. Jos nimi on mystinen, sitä on myös itse artisti ja hänen musiikkinsa; julkaisuajankohtakaan ei ollut perinteinen EP:n nähdessä päivänvalon 18. helmikuuta eli sunnuntaina. Alun perin Koira tuli tutuksi minkä muunkaan, kuin TikTokin kautta. Tähän mennessä läpimurtobiisi käpy on kerännyt Spotifyssa yli 2 miljoonaa kuuntelua.

Toisin kuin monet muut, Koira ei kuitenkaan tunnu ratsastavan ajan trendien harjalla, vaan artisti herättää huomiota nimen omaan omalaatuisella tyylillään, joka seikkailee muun muassa hip hopin eri alalajien maailmassa.

Tuore EP tuntuu todistavan laajemmin artistin musikaalista visiota, jolle käpy loi alustan ja yleisön.

Huomionarvoista on etenkin se, että artisti on itse tuottanut lähes koko projektin ensimmäistä ja viimeistä biisiä lukuun ottamatta. Tuotannollisesti EP tuntuu jakautuvan kahtia meneviin rap-biitteihin ja jokseenkin melankolisiin ja rosoisiin instrumentaalisempiin taustoihin. Biisit top 1 ja minä tarjoavat musiikkia räpimmästä päästä tuoden enemmän mieleen hittisinglen käpy; loput neljä biisiä ovat puolestaan jotain kokeellisempaa.

Varsinkin kitarasoundit ovat suuressa roolissa ja tästä saimme esimakua myös marraskuussa vampire1454-nimisellä kolmen biisin julkaisulla. Tuore EP vain vahvistaa fiilistä siitä, että Koira ei tullut tänne olemaan räppäri. Herää kysymys, loiko artisti satiirisella kappaleella itselleen alustan toteuttaa laajempaa taiteellista visiotaan?

Selvää on ainakin se, että artisti on ilmentymä internetin, erityisesti TikTokin voimasta luoda uusia trendejä, mutta myös musiikin monimuotoistumisesta, tuoden raikkaan omaleimaisen tuulahduksen kotimaan musiikkikentälle. Alta voit selvittää artistista lisää Klangin Spotlight-videokonseptista.