Teosto-palkinto meni tällä kertaa myös suomiräpille – Eevil Stöö palkittiin edellisestä albumistaan

Iiro Kuosmanen

Vuoden 2022 Teosto-palkinnon sai kaiken kaikkiaan neljä sävelteosta.

Teosto-palkinnon voittajat julkistettiin tänään Helsingin Musiikkitalon ravintolassa pidetyssä kutsuvierastilaisuudessa. Palkinnon kokonaissumma oli tähän mennessä historian suurin eli 60 000 euroa, joka jaettiin tasan voittajateosten kesken. Teosto-palkinto on tunnustus rohkeille, omaperäisille ja innovatiivisille sävelteoksille.

Tämän vuoden voittajat valitsi nelihenkinen tuomaristo, johon kuuluivat vuoden 2020 Teosto-palkintovoittajat, artisti Jesse Markin ja säveltäjä, tuottaja Totte Rautiainen sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén ja toimittaja Maria Veitola.

– Tämän vuoden ehdokkaiden ja myös voittajien musiikillinen tyylien kirjo on ihanan laaja. Se osoittaa, miten monipuolista ja ilmaisuvoimaista säveltaidetta Suomen musiikkikenttä tällä hetkellä tarjoaa, raadin puheenjohtaja Totte Rautiainen arvioi.

Voittajat ovat Johanna Rasmuksen ja työryhmän teokset Yonan levyllä Uni johon herään, Cecilia Damströmin sävellys ICE, Linda Fredrikssonin sävellykset levyllä Juniper sekä Eevil Stöön ja työryhmän teokset Eevil Stöön levyllä Marsipan Wave.

Eevil Stöön levyn voittajavalintaa perustellaan seuraavasti Teoston sivuilla:

”Eevil Stöö työryhmineen on onnistunut kutomaan aivan omanlaisensa, ryppyotsaisuutta kaihtavan universumin, jossa ääripäät kohtaavat vaivattomasti. Teos vyöryy reteästi eteenpäin aiheuttaen kuulijalleen riemua ja lukuisia naurunröhähdyksiä. Levy näyttää suuntaa sille, mihin suomen kieli voi taipua samalla, kun lämminhenkiset sävellykset ja taustat antavat lempeästi tilaa poikkeukselliselle sanataituruudelle. Sanoitukset viittauksineen kestävät tutkiskelua lukuisia kuuntelukertoja avautuen yhtä rikkaasti niin hiphop-perinteen tuntijalle kuin peruskuulijalle.”

Alta voit kuunnella palkinnon saaneen Marsipan Wave -albumin.