Stepan albumilla ei murehdita liikoja: ”Oon chilli jäbä ja nyt pidetään hauskaa”

Mikko-Pekka Karlin

Riimitaiturin uusi kokonaisuus sisältää yhteensä kymmenen kappaletta.

Sodankylän kasvattina tunnettu Stepa julkaisi hyväntuulisen riimeillä leikittelevän albumin Siistii räppii. Kymmenen kappaleen kokonaisuutta siivittää kesäisen rennot tuotannot, johon Stepa räppää hänelle ominaisella iloisen rennolla ja kekseliäällä tyylillään.

Albumilla korostuu kotikulmat, räppärin arki sekä aurinkoinen suhtautuminen elämään. Artisti kuvailee tematiikkaa kevyeksi.

– Huolettomuutta ja hauskanpitoa. Mä haluan olla äijä, jolla on aina aikaa kavereille ja siisteille jutuille. Välttelin sanoituksissa jakamasta viisauksia, filosofiaa tai mitään kunnollisia arvoja, joten tämä on jonkinlaista paskanjauhantaräppiä. Soundillisesti tää on westcoastia tai San Franciscon peluriräppiä. Tunnen olevani taas Sodankylän Too Short.

Pohjoisen suomiräpin ääneksikin tituleerattu artisti julkaisi uuden albuminsa nimikkosinglen Siistii räppii Aren kanssa viime toukokuun alussa. Toisena sinkkuna julkaistiin kappale nimeltä Elämän tarkoitus, jossa on mukana Arppa.

Tasaiseen tahtiin musiikkiaan julkaiseva räppäri haluaa uusimmalla projektilla ottaa rennosti.

– Meikän viesti täl albumilla on mun lempiräppäri Mos Defin lausahdus: Elämä on aina kaunista, mut maailma on välissä aika paska. Kysymys onkin, että haluaako elää kaunista elämää vai antaa sen paskan elää sinussa? Tästä oon saanu paljon voimaa, älä määrittele itseäsi murheiden kautta vaan voita ne!

Pitkän uran rakentanut artisti kokee olevansa tällä hetkellä urallaan siinä pisteessä, josta on aikaisemmin haaveillut.

– Meitsi on nyt siinä mistä oon haaveillu, fiilistelen tätä albumia kokonaisuudessaan kovasti ja on super kivaa tehä musaa. Helpottaa kun ei oota mitää hyväksyntää, tunnustusta tai palkintoa. Mul on hyvä meininki ja itse hyväksyn itteni just nyt.

Jokaisella albumin kappaleista on takanaan lämpimiä ja mieleenjääneitä muistoja, jonka vuoksi Stepa ei osaa sanoa yhtä kappaletta muiden joukosta suosikikseen.

– Kaikki kappaleet on mun lapsiani, nii ei oo sellasta suosikkia. Meikä muistaa ku tein biisin Talo täynnä tyttöjä, se oli hauskaa. Toivottavasti naapurit ei suuttunu sillon, koska huusin nii kovasti äänittäessä, hän naurahtaa.

Rento asenne albumia kohtaan sai musiikin teon tuntumaan samalta kuin aloittaessa. Iisin tunnelman myötä räppäri välttyi myös blokeilta koko projektin ajan.

– Tällä levyllä ei tullu blokkeja ollenkaan ja aina jos niitä on aiemmin tullut niin on johtunu omista vaiheiluista. Nyt sellasia ei ollu, koska tein vaa sellasella hauskanpitoasenteella ja pidin mielessä sen fiiliksen, mikä oli ekaa kertaa äänittäessä nii oli koko ajan kivaa.

Aurinkoista asennetta chillillä viballa

Albumiaan rakentaessa Stepa halusi vastapainoa harmaudelle, jota maailmassa esiintyy suhteellisen paljon. Kokonaisuuden tarkoituksena on saada kuuntelijoille hymy huulille myös sadepäivien keskellä.

– Maailma on meikän mielestä välillä liian vakava nii nyt halusin tehä tämmösen projektin et voi vaan nauraa ja chillata! En mäkään oo pelkkää positiivisuutta koko ajan, mutta halusin tehdä nyt tälläsen tosi ilosen kokonaisuuden, hän toteaa.

Aiemmista kokonaisuuksista uusi albumi eroaa artistin omasta näkökulmasta omalla kiireettömyydellään jo luomisprosessin aikana.

– Oon oppinu nauttii ajan myötä enemmän. Mun uudenvuodenlupaus oli, että nyt nautitaan ja niin oon tehnyt! Aiemmin oli vähän sellasta että äkkii studiolle ja äkkiä keikoille. Nyt voisin olla vaikka joka päivä studiolla ja se on hauskaa!

Artisti ei jaksa myöskään miettiä liikaa muiden mielipiteitä, vaan tekee juuri itseltään kuulostavaa musiikkia. Luominen tapahtuu räppärillä aina fiiiliksen mukaan eri kellonaikoihin. Aamu on kuitenkin mukava aloittaa musiikkia kuunnellen.

– On siistii herää aikasin aamulla ja kuunnella gangsta räppiä! Snoop Doggin ja Ice Cuben meno esimerkiks on sellasta hauskaa ja hyvää meininkiä omaavaa joka on puhutellu mua viime aikoina, Stepa pohtii.

Hotellihuoneita ja reissaamista

Albumi on muodostunut suurilta osin tien päällä. Ympäri Suomea matkusteleva räppäri on äänittänyt useat kappaleista hotellihuoneissa.

– Oon nytkin hotellissa, näissä tulee vietettyä paljon aikaa. Esimerkiksi Jyväskylässä äänitin Aren kaa, olin siellä noin viikon tekemässä musaa. Aiemmalla levyllä oltiin kanssa äänittelemässä yhdessä hotellihuoneessa ja ulkona oli hirvee myrsky. Ikkunoissa välkehti ukkonen ja salamat, se on jääny mieleen.

Vierailevina artisteina levyllä on Are, Arppa ja Gettomasa. Tuotannon takana seisovat Pianomies, Ilari Autio ja Bommitommi. Biittejä olivat loihtimassa Janne K, Danny Value sekä GFB. Kymmenen kappaleen kokonaisuuden yhteistuotannon tekivät DJ Polarsoul sekä Ollimainen.

Kuuntele Stepan tuorein albumi alta.