Olli Antonion uudessa biisissä korostuu artistin kyky kertoa suuria tarinoita

Olli Antonio betoniseinä taustalla katsoo aurinkolasien kanssa sivulle horisonttiin.
Olli Antonion Junaraiteilla-single viittaa siihen, että artistin tuotannossa on kääntynyt uusi sivu.
Jesse Pohjonen

Junaraiteilla-biisi on Olli Antoniolle epätyypillisesti valoisa rakkaustarina.

Räppäri ja laulaja Olli Antonio julkaisi perjantaina joulukuun 15. päivä uuden singlen nimeltä Junaraiteilla. Tuotannosta vastaa Olli Antonion luottobiittinikkari Räxä, ja kappaleen taustalauluista on huolehtinut Häjy-Samuli.

Junaraiteilla on Olli Antonion toinen julkaisu tähän syksyyn sen jälkeen kun hän piti pidemmän tauon soolomateriaalin julkaisemisesta. Negatiiviset Nuoret -punkyhtyeestä ja Universalin alla toimivasta Kreme-levymerkistään tunnettu Olli Antonio julkaisi debyyttialbuminsa De Puta Madre keväällä 2018, ja toisen albuminsa Ruumisauton nopeudel kesällä 2020. Lokakuussa ilmestynyt Härkä-biisi ja nyt julkaistu Junaraiteilla ennakoivat kolmatta levyä.

Se tulee poikkeamaan artistille ominaisesta tummanpuhuvasta ja tunnistettavasta räppisoundista, ainakin jos kahteen tuoreeseen singleen on uskominen.

– Tämä biisi tehtiin vain muutama päivä Härkä-kappaleen jälkeen, Olli Antonio kertoo uuden kappaleen tiedotteessa.

– Tämä oli mielenkiintoinen sessari – tuntui siltä, että edellistä biisiä tehdessä oltiin löydetty uusi juttu, mutta ei ollut mitään käsitystä siitä, miten me tulisimme jatkamaan sitä. Sessarin aikana albumin punainen lanka alkoi pikkuhiljaa löytyä. Jälkikäteen Häjy-Samuli veti tähän taustalaulut, ja on muutenkin osallistunut useamman kappaleen tekemiseen tulevalla albumilla. Meillä on mun mielestä ihan mielenkiintoinen paketti tulossa.

Olli Antonio kertoo tulevan kolmannen albumin punaisen langan alkaneen löytyä Junaraiteilla-biisin sessareissa.

Jesse Pohjonen

Junaraiteilla on sekä symboliikalla kyllästetty satu että realistinen rakkauskertomus. Biisissä junaraiteet muodostavat samanaikaisesti rajaviivan ja kohtaamispaikan, jonka keskellä biisin kaksi eri maailmoista tulevaa ihmistä löytävät maanpintaa, jolla seistä yhdessä. He tapaavat öisin, kun pimeys pyyhkäisee pois yhteiskunnan leimat ja sallii ihmisen tulla esiin puhtaimmillaan. Yöllistä seikkailuvimmaa tehostaa toisen ihmisen tuore lumovoima ja oivallus siitä, että näennäisesti tuntematon tyyppi tuntuu kodilta.

Olli Antonion musiikille on ollut tyypillistä tietynlainen rappioromantiikka. Kappaleiden teemoissa ovat toistuneet ihmisen varjoisat puolet ja ongelmalliset olosuhteet, joista ei tuosta noin vain pyristellä pois. Lokakuussa julkaistu Härkä antoi viitteitä siitä, minkä Junaraiteilla vahvistaa: vanhat mallit eivät enää määritä kovin vahvasti artistin soundia tai asennetta, vaan molemmissa uusissa biiseissä on menneisyyden tuotantoon verrattuna huomattavaa keveyttä ja helppoutta.

Vaikka Härkä-biisissä mennään täysillä sisään myrkyllisen suhteen kaaokseen, se tehdään itseironisella tavalla, jossa kuvion kompleksisuus on hyvinkin selvillä. Mitään sekoilun ja säätämisen ihannointia kappaleesta on turha hakea. Junaraiteilla ottaa vielä enemmän etäisyyttä epäterveiden parisuhteiden aiheuttamassa pahassa olossa vellomiseen sen käsitellessä rakastumista sen ansaitsemalla kunnioituksella.

Olli Antonion vahvuuksiin kuuluu kyky tavoittaa muutamalla sanalla kokonaisia todellisuuksia. Piirre korostuu Junaraiteilla-biisissä, joka kertoo lyriikoitaan huomattavasti suurempaa tarinaa ihmisistä, joiden maailma pirstaloituu ja rakentuu eheämmäksi heidän kohdatessaan. Kappale tavoittaa jotain universaalia ihmisen tarpeesta tulla rakastetuksi hänen säröistään huolimatta, ja jättää Olli Antoniolle hieman epätyypilliseen tapaan jälkeensä pelkkää valoisaa toivoa.

Alta löydät Junaraiteilla-biisin ja Härkä-kappaleen musiikkivideon.