Nasin Illmatic-albumi täyttää 30 vuotta: RPN julkaisi oman tulkintansa N.Y. State of Mind -kappaleesta

RPN nojaa sillan kaiteeseen.
Nasin Illmatic- albumin 30-vuotisjuhlavuosi kirvoitti räppärin kokeilemaan itsekin tarinallisempaa sävyä.
Eetu Kilpelä

Tasan 30 vuotta sitten julkaistu Nasin Illmatic on edelleen hiphopin kulmakivi. Suomalainen rap-artisti RPN kunnioittaa nyt tätä merkkipaalua omalla kappaleellaan State of Mind, tuoden oman kunnianosoituksensa rap-legendan ikoniselle debyyttialbumille.

Tänään tulee kuluneeksi tarkalleen 30 vuotta siitä, kun Nasin debyyttialbumi Illmatic näki päivänvalon, asettuen yhdeksi rap-genren arvostetuimmista albumeista. Samaan aikaan, kun musiikkimaailma juhlistaa tätä merkkipäivää, suomalainen rap-artisti RPN julkaisi biisin, joka on omistettu Nasin perinnölle.

Vuonna 1994 julkaistu Illmatic oli ensimmäisiä albumeita, joka toi esille raa’an ja autenttisen hip-hopin suurelle yleisölle. Albumi sisältää kappaleita, jotka kertovat tarinoita elämästä Queensbridgen lähiössä New Yorkissa, ja sen tuotannosta vastasivat muun muassa hiphopin suurnimet kuten DJ Premier ja Pete Rock. Illmatic on saanut kriitikoilta täydet viisi mikrofonia ja se on vaikuttanut lukemattomiin artisteihin ympäri maailmaa.

Oululaisesta rap-duosta, Hegemonia, tunnettu RPN tuo nyt suomenkielisen tulkinnan Nasin ikonisesta kappaleesta N.Y. State of Mind. Uusi sinkku, nimeltään State of Mind, heijastaa samanlaista kaunistelematonta kerrontaa ja syvällistä lyriikkaa, mutta suomalaisesta näkökulmasta.

RPN kertoo, että vaikka biisi sijoittuu Suomen länsirannikolle, löytyy siitä kulttuurisia siltoja, jotka yhdistävät sen Nasin alkuperäiseen teokseen:

– Minun versiossa ei tietenkään olla missään Brooklynissa, mutta kyllä niitä kulttuurisiltoja löytyy. Omat värssyt on tukevasti ankkuroitu Suomen länsirannikolle, omiin mielenmaisemiin ja kokemuksiin.

Biisin taustaraitana kuullaan hiphop-covereista tunnetun brittiläisen OMA-bändin tunnettu instrumentaaliversio hiphop-klassikosta ja mahtipontisena lisänä skrätsit kappaleelle tarjoilee DJ Massimo. Musiikkivideon on ohjannut ja kuvannut Eetu Kilpelä.