Illmatic on ehkä hiphop-historian isoin klassikko – muun muassa näin sitä on huomioitu takavuosien kotimaisilla julkaisulla

Danny Clinch

Nasin esikoisalbumin julkaisusta on tullut kuluneeksi 25 vuotta.

Vuosi 1994 on monien räppipäiden mielestä ollut genren parasta aikaa, sillä tuolloin sittemmin klassikoiksi muodostuneita levyjä tippui lähes viikottain. Kyseisen vuoden ehkä tärkein julkaisu oli kuitenkin tiistaina 19. huhtikuuta 1994 ilmestynyt Nasin Illmatic, joka muutti pelin kokonaan.

Hiphop-historian vaikutusvaltaisimpiin kiekkoihin kuuluvan albumin julkaisusta on nyt tullut kuluneeksi tasan 25 vuotta. Sen kunniaksi Klangi nostaa esiin kaksi takavuosien kotimaista hiphop-julkaisua, joista huokuu läpi Illmatic suorien vaikutteiden kautta.

Lähdetään liikkeelle visuaalisesta puolesta, sillä siihen useimmat ovat (ainakin fyysisten levyjen aikakaudella) Illmaticiin tutustuessaan ensimmäisenä kiinnittäneet huomiota. Kansihan on jo itsessään ikoninen.

Illmaticin kannen ikonisuuden puolesta puhuu muun muassa se, että sitä on jäljitelty kuluneen neljännesvuosisadan aikana lukemattomia kertoja. Esimerkiksi Davon yhteistyökumppaninakin tunnetun ruotsalaisen Ken Ringin kymmenen vuoden takaisen Hip Hop -albumin kansi on kunnianosoitus Illmaticille.

Saman teki kuitenkin jo aiemmin suomalainen DJ Vinston, joka teki yhteistyötä esimerkiksi Eevil Stöön varhaisen Siniset Punaiset Miehet -kokoonpanon kanssa. Häneltä tippui jo vuonna 1997 Vinstonmatic-mixtape, jolla kuultiin kotimaisista nimistä ajan hengen mukaisesti englanniksi Pijallia ja Andeeta eli Silkinpehmeetä.

Kuriositeettina kerrottakoon: Illmaticin kansi toimi tunnetusti mallina Nasin kolmen seuraavan albumin kansitaiteelle. Vasta artistin ”paluu muotoon” eli vuoden 2001 Stillmatic rikkoi kaavan. Oli kuitenkin lähellä, ettei niin tapahtunut jo pari vuotta aiemmin julkaistun (ja usein Nasin heikoimmaksi hetkeksi luonnehditun) Nastradamuksen kohdalla. Tsekkaa kannen suunnittelijan Instagram-postaus alta.

https://www.instagram.com/p/-cufQhFjh1/

Kotimaiset raskaan sarjan räppipäät kuten Gettomasa ja Särre ovat myös pistäytyneet Illmaticin kannen kuvauspaikalla. Samassa paikassa on otettu kuvat äsken viitattuihin kolmeen muuhunkin albumiin, jotka ovat siis It Was Written, I Am… ja Nastradamus.

https://www.instagram.com/p/BQh7uWwgqaK/

Visuaalista puolta enemmän Illmaticin suora vaikutus on luonnollisesti tullut esiin suomalaisten rap-levyjen äänimaailmassa. Niitä kaikkia ei ole mielekästä luetella erikseen, mutta yksi hienoimmista kunnianosoituksista kuultiin Ruudolfin Doupeimmat Jumala seivaa -klassikolla.

Vuonna 2004 julkaistun pitkäsoiton Laulava raksamies -raidalla viitataan isosti N.Y. State of Mind -kappaleeseen. Puolivälin paikkeilla biitin itse tuottaneen Ruudolfin valtaa DJ Premierin henki hänen kuvaillessaan ”Herttoniemi-mielentilaa”. Säkeistössä hän heittää propsit muun muassa Fyrrelle ja Funkiestin Juhalle ja piikittelee samalla Syndicaten Bassea Carhartt-sponssidiilinsä loppumisesta.

Mikäli Illmatic ei ole tuttu, niin ota klassikko haltuun alta! Suosittelemme myös tsekkaamaan aiheesta esimerkiksi vuonna 2014 julkaistun Time Is Illmatic -dokkarin. Lisäksi kannattaa muistaa, että Nas nähdään tulevana kesänä Sideways-festareilla.