Turisti teki biisin ja vieraili Kongossa: ”Se on pienestä kiinni, että olisin itekin kasvanut Kongossa”

Kongon demokraattisessa tasavallassa kuvatulla musiikkivideolla näkyy paljon artistin Traveller-merchiä.

Artisti vieraili musiikkivideon kuvausten yhteydessä ensimmäistä kertaa kotimaassaan; artisti kertoi matkan herättämistä tuntemuksista Klangille. 

Turistilta kuultiin tänään uusi kesäisen tanssittava biisi Lähetään menee. Aktiivista julkaisutahtia niin Spotifyssa, kuin YouTubessakin ylläpitänyt artisti kertoo biisin rakentuneen puoliksi vahingossa osaksi trilogiaa, jonka aiemmat osat olivat Iben kanssa julkaistu Kiireinen nainen ja vastikään päivänvalon nähnyt Häivytään. Tänään julkaistu biisi sai lisäkseen myös musiikkivideon, joka on kuvattu artistin vanhempien kotimaassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa. Turisti vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi biisistä sekä suhteestaan toiseen kotimaahansa.

Itse biisi sai alkunsa artistin mukaan keikkapäivänä. Turisti kertoo äänittäneensä aluksi pelkän melodian, jonka pohjalta lopulta syntyi kokonainen biisi tuottaja Salahpolon avustuksella.

– Olin menossa Ääniwalliin keikalle ja mulla oli Anssi4evan biitti ja mumblasin vaan jotain siihen päälle. Mulla on puhelimessa edelleen tallessa se äänite, johon oon recannut vaan jotain mölyä. Sit vein sen Salahille, jonka kanssa tehtiin valmis biisi.

Lopputuloksena on huoleton kesähitti, joka kertoo tarinaa matkaamisesta lämpimään kauas pois Suomen kylmyydestä. Se myös jatkaa aiemmin mainittujen singlejen tarinaa, joka alkoi Kiireinen nainen-biisistä. Vaikka artisti kertoo, ettei usko sattumaan, suunnitelmissa ei kuitenkaan ollut tehdä biiseistä trilogiaa.

– Mulla on yks frendi joka huomas tän: Kiireinen nainen -biisissä nainen on tosi kiireinen, sit Häivytään-biisissä pyydän sitä häipymään mun kanssa ja tässä me lähetään yhessä menee.

Kappaleen musiikkivideota varten artisti matkusti itsekin lämpimään omien vanhempiensa juurille. Video kuvattiin maaliskuun lopussa ja Turisti kertoo reissun olleen ensimmäinen laatuaan. Apua oli paikallisesta ystävästä, joka näytti paikkoja, joissa kuvata sekä kertoi muille paikallisille videon kuvaamisesta. Vastaanotto oli lämmin; artistin mukaan videon kuvaaminen oli helpompaa, kuin Suomessa, koska ihmiset ottivat idean vastaan hyvin ja lähtivät innolla mukaan videolle.

Turisti kertoo matkan olleen avartava; Suomessa koko ikänsä asuneena Kongossa vieraileminen näytti sen, mistä omat juuret tulevat, sekä muistutti siitä, kuinka olisi itsekin voinut kasvaa siellä, jos oma isä ei aikoinaan olisi tehnyt päätöstä lähteä kohti Eurooppaa.

– Se olisi voinut olla niin monesta ja pienestä jutusta kiinni, että olisin itekin kasvanut Kongossa. Moni mun sukulainen kertoi mun faijan lähteneen Kongosta vain 100 dollaria taskussa tavoitteena päästä Eurooppaan.

– Tollasia stooreja on hullu kuulla, kun on syntynyt maahan, jossa voi opiskella ilmaseks tai vaikka chillaa Kelan tuilla jos haluu. Tuolla taas näki sitä, että lapsilla ei oo kotia ja ne on ulkona kahelta yöllä. Se on ihan eri maailma.

Musiikkivideolla kuitenkin näkyy paljon iloisia ihmisiä ja artisti kertoo, kuinka kurjat olot eivät kuitenkaan näkyneet paikallisissa ihmisissä ulospäin, vaan vastassa oli paljon iloa. Traveller-paidat olivat suosittua tavaraa ja paikalliset tiedostivat, että kyseessä on iso suomalainen artisti.

Turisti kertoo myös, että matka sai katsomaan elämää eri tavalla ja suosittelee Afrikassa vierailemista jokaiselle, jolla siihen on mahdollisuus. Kysyttäessä odotuksista Kongoa kohtaan, kertoo artisti, ettei odottanut varsinaisesti mitään. Enemmän kiinnosti nähdä se, mistä oikeasti on kotoisin.

– Mä en oikeen odottanut mitään, vaan jännitin sitä, että nyt nään sen mistä mä oikeesti tuun ja kuka mä oikeesti oon. Enemmänki tollaset jutut jäi käteen, se oli aika henkinen matka. Jos tuntuu siltä, että elämä on jotenkin perseestä, niin käy Afrikassa niin opit olemaan iloinen että oot syntynyt tällaiseen maahan.

Tänään julkaistun musiikkivideon voit katsoa alla olevasta linkistä.