”Suomessa on paljon rikkinäisiä perheitä ja niin sanottuja erolapsia” – Etta julkaisi koskettavan kappaleen

Viikonloppufaijoi-single perustuu Etan omiin kokemuksiin.
Vinny Holmberg / Replica Studios

Etta käsittelee erolapsen kokemuksia anteeksiannolla.

Etta julkaisi perjantaina 12. huhtikuuta vuoden kolmannen singlensä – viimeksi maaliskuussa häneltä ilmestyi Kattomatta takas -yhteisbiisi Cledoksen kanssa. Tuore Viikonloppufaijoi-single on koskettava ja rehellinen kuvaus erolapsen näkökulmasta, joka perustuu Etan omiin kokemuksiin. Biisi on tehty yhdessä OP Vuorisen ja Kyösti Salokorven kanssa, ja tuotannosta vastaa Los Rollos -kaksikko.

Etan vanhemmat erosivat, kun hän oli 5-vuotias. Siitä lähtien hän asui joka toisen viikonlopun isänsä luona, artisti kertoo kappaleen tiedotteessa.

”Olen todella ylpeä tästä tekstistä ja tunteesta, joka saatiin tähän biisiin”, Etta sanoo. ”Suomessa on paljon rikkinäisiä perheitä ja niin sanottuja erolapsia – on ollut siistiä nähdä jo ennakkoon Tiktokissa miten monia biisin sanoma koskettaa. Ikinä ei ole liian myöhästä puhua asioista tai pyytää anteeksi.”

Kappaleessa kuuluvat niin hämmentyneen ja pelokkaan lapsen kuin uhmakkaan teini-ikäisenkin suhtautuminen tilanteeseen, jossa ydinperhe repeytyy erilleen. Etta käsittelee tarkkuudella ja herkkyydellä niitä eksyneisyyden tunteita, jotka mullistava ja omasta tahdosta riippumaton elämänmuutos tuo mukanaan.

Vahvojen mielikuvien kautta Etta tekee näkyväksi sitä, kuinka vaikeaa lapselle voi olla asemoida itseään vieraaksi muuttuneen todellisuuden keskelle: ”Reput seläs parkkipaikal mun tunteman maailman laidal.” Tutun kiintopisteen katoaminen voi pirstoa koko todellisuuden, mutta oma sisko on sentään vierellä.

”Olen todella ylpeä tästä tekstistä ja tunteesta, joka saatiin tähän biisiin”, Etta sanoo.

Vinny Holmberg / Replica Studios

Viikonloppufaijoi muistuttaa myös siitä, miten lapsi näkee ja huomaa paljon enemmän kuin aikuiset oman kriisinsä keskellä usein ymmärtävät. ”Ruokakaupan hyllyjen takaa nään äidin itkevän salaa” on lauseena valtavan painokas, sillä se kertoo muutamalla sanalla kokonaisen ydinkokemuksen, jonka monet tavoittanevat lapsuudestaan.

Biisissä ei kuitenkaan syyllistetä ketään, eikä kuultavissa ole katkeruuden hiventäkään. Kappale on päin vastoin täynnä anteeksiantoa, josta käsin oman perheen voi käsittää eheänä riippumatta siitä, millaisin sitein se on solmittu olevaksi. Samankaltaista armeliaisuutta ei voi eikä täydy odottaa eroperheen lapselta silloin, kun tämä on vielä kulkemassa aikuisuutta kohti, mutta myöhempinä vuosina omien vanhempiensa tekemisiä voi olla yllättävän helppo ymmärtää.

Kuuntele suurieleinen voimaballadi alta.