M.A:n debyyttialbumi on pullollaan voimakkaita sanoituksia ja vaikuttavia tulkintoja

Jyväskyläläisen artistitulokkaan debyyttialbumilla käydään läpi laaja tunteiden skaala.
Selina Leimu

Kantaa ottavilla sanoituksillaan vaikutuksen tehnyt artistitulokas julkaisi Liminaalitila-esikoisalbuminsa.

Jyväskyläläinen artistitulokas M.A, oikealta nimeltään Emma Imponen on herättänyt rap-skenessä kiinnostusta vaikuttavilla lyriikoillaan ja monipuolisella räppäämisellään jo hyvän aikaa. Artistin odotettu debyyttialbumi Liminaalitila julkaistiin viime perjantaina niin ikään jyväskyläläisen Rekamin perustaman Pihlderbergin alla. Levyn kymmenen kappaleen tuotannosta vastaavat Rekami, Kriso, Octn, Pehmee Goo ja Joniveli. Vierailijoina levyllä kuullaan Rekami, Eevil Stöö ja Orvokki. Jo näillä spekseillä voi odottaa melko vakuuttavaa pitkäsoittoa. Levyltä on aiemmin julkaistu singlet Gasolina ja Mihin jäätiin feat. Rekami.

Myös KPC-kollektiivissa vaikuttanut M.A kertoo levyn teemoista seuraavaa:

– Liminaalitila on jonkin sortin välitila, missä mikään ei oo valmista ja kaikki jää kesken. Kaikki tunteet on sallittuja ja se saakin ehkä kokonaisuuden kuulostamaan sekavalta kuumeunelta. Levyllä suhtaudun asioihin kuin lapsi mut aikuisten kengissä, en oo ihan varma mihin mä hävitin sen. Luotan siihen mitä mä tunnen. Välillä liikaa ja joskus saatan olla osa isompaa ongelmaa huutamalla muutosta. Levyllä on paljon eri tasoja ja kaikki niistä on sellaisia, missä oon itse käynyt tavalla tai toisella.

Kappaleiden ja aiheiden henkilökohtaisuus M.A:lle välittyy kuulijalle läpi albumin, ja artistin luottamuksen itseensä ja tunteisiinsa tosiaan huomaa kantaa ottavissa sanoituksissa ja voimakkaissa tulkinnoissa, joilla M.A on tehnyt vaikutuksen yleisöönsä jo useasti aiemmin. Teemojen skaala on moninainen, vaihdellen aikuisuuteen siirtymisen välitilasta ja naisen asemasta rapkulttuurin asenteissa aina moneen muuhun. Kokonaisuutta värittävät M.A:n leikkisä flow ja biiseihin ripoteltu huumori, jotka tekevät artistin saundista todella monipuolisen ja omaperäisen.

Levy antaa kuuntelijalle paljon tarttumapintaa monikerroksisilla tunteillaan ja teemoillaan, joita kaikkia käsitellään samalla uteliaalla, nokkelalla ja laadukkaalla otteella. Kappaleiden taustat ovat minimalistisia ja melodiat ajoittain jopa hypnoottisia, jolloin artistin tyylikäs räppääminen saa erityisen fokuksen. Liminaalitila on vaikuttava kokonaisuus, jota voi kuunnella uudelleen ja uudelleen löytäen joka kerta jotain uutta.

M.A nähtiin mukana esiintymässä KPC tourilla vuonna 2022. Omia soolokeikkoja artistilupaukselta ei ole kuitenkaan nähty, jonka syyksi M.A kertoo viime vuosien terveysongelmat:

– Terveyden kanssa on ollu muutaman vuoden haasteita. En oo halunnut puhua siitä ennen kuin saadaan selville, mistä oireet johtuu tai millaista hoitoa tarvitaan. Saatiin poissuljettua tänä vuonna parantumattomia sairauksia ja meikä on tällä hetkellä hyvissä käsissä. Hoidot on aloitettu, mut edessä on muutaman vuoden prosessi ja pari leikkausta. Sitkeyttä, mitä löytyy myös levyltä, täytyy tällä hetkellä kanavoida omaan terveyteen enemmän kuin koskaan. Sen takia mä en nyt tuu vetää keikkoja, mutta musaa tuun tekemään siinä sivussa jaksamisen mukaan.