Havoc Entertainment asettaa autenttisuuden ja lahjomattomuuden etusijalle

Haastattelimme tuoreen indielafkan perustajiin kuuluvaa Markus ”Wretch” Wennerströmiä.

Suomalaiselle musiikkikentälle on saapunut uusi levy-yhtiö tällä viikolla lanseeratun Havoc Entertainmentin muodossa. Kuten valveutuneimmat musiikinkuluttajat ehkä huomasivatkin, toimi label julkaisijana jo huhtikuussa ilmestyneelle Temper2:n Daytona-singlelle.

Brädin, Tuomas Kauhasen ja Uniikin kanssa tehty kappale oli Havocin esikoisjulkaisu, sillä Temper2 eli Markus Rauramo on yksi bränikän labelin perustajista. Perustajakolmikkoon kuuluvat myös pitkän linjan musiikki- ja mainosalan osaajat Kerkko Ulmanen ja Markus Wennerström, joista jälkimmäinen oli aikoinaan keskeinen suomirap-vaikuttaja.

Kolmikosta Rauramo ja Ulmanen ovat tunteneet toisensa kirjaimellisesti koko ikänsä, ja heillä on aina ollut yhtenevät intohimot musiikin ja visuaalisuuden osalta. Kaksikko oli puhunut oman levy-yhtiön perustamisesta vuosikausien ajan, ja nyt aika tuntui vihdoinkin suopealta sille.

Kaksikon levy-yhtiösuunnitelmaan kuului voimakkaasti ajatus siitä, että labelia johtaisi kolme vahvaa osaajaa. Kun Rauramo pohti kenellä olisi tarpeeksi monipuolinen ja nyrjähtänyt musiikkimaku sekä samanlainen visuaalinen ajatusmaailma, tuli hänelle ensimmäisenä mieleen Wennerström.

Lafka perustettiin ja jakelu sille varmistettiin Playgroundilta. Suunnitelmissa on julkaista vaihtoehtoista musiikkia laajalla skaalalla, ja ensimmäisinä kiinnityksinä toimivat Temper2, tuottaja-DJ Gas Gas sekä indierock-artisti Roope Yliaho.

Lisäksi Havocin erottaa muista alan toimijoista sen verkkosivuille listatut kymmenen teesiä, joiden kautta kaikkea toimintaa ohjataan. Tanskassa perustetusta elokuva-alan normeja ravistelleesta Dogma 95 -liikkeestä vaikutteita saanut teesiajattelu ei kuitenkaan kerro kaikkea, joten haimme lisää vastauksia Wennerströmiltä.

Havocin perustajakolmikko Kerkko Ulmanen, Markus ”Temper2” Rauramo ja Markus ”Wretch” Wennerström.

Kun puhutaan tämän hetken kiinnostavimmista ja tyylikkäimmistä indielabeleista, niin monelle tulevat varmasti mieleen PME Records ja Skorpioni. Lähdettekö haastamaan heitä omalla tekemisellänne?

”Kiinnostavista lafkoista tulee ekana mieleen Ed Banger tai esimerkiksi Young (entinen Young Turks), jotka ovat tehneet mieleen jääneitä juttuja. Toki Suomestakin löytyy labeleita jotka tekevät tosi siistejä juttuja, mutta sen sijaan että lähdettäisiin nimeltä tai nimettömästi ketään haastamaan niin tehdään vaikka yhteisjuttuja jos jollain on hyvä meno. Hyville jutuille on aina tilausta.”

Ilmoititte tiedotteessanne että tavoitteenanne on kehittää artistiuria pitkäjänteisesti havittelematta yhden hitin ihmeitä. Tämä herätti keskustelua, koska edes sitä yhtä hittiä voi olla todella vaikea saada ja lähtökohtaisesti kaikki haluavat luoda pitkiä uria. Haluatteko avata tätä ajatusta hiukan enemmän?

”Meidän mielestä musiikissa tulee kuulua autenttisuus ja lahjomattomuus. Juuri se resonoi kuulijassa. Aina jos ruvetaan mailaa puristaen metsästämään hittiä, mennään metsään.

Meidän missio on tukea ja kehittää artistia pidemmällä tähtäimellä rauhassa, välittämättä liikaa kaupallisista paineista. Luottamuksen pitää kuitenkin olla molemminpuolinen, kaikki artistit ei ole Havocia varten eikä Havoc kaikkia artisteja varten.”

Mistä nimi Havoc muuten tulee, onko sen takana jokin syvempikin ajatus?

”Nimeä pohdittiin melko pitkään ja Havoc pulpahti pintaan ehdotuksia heitellessä. Havoc on nimenä hatunnosto 90-luvun lopun itärannikon räpille, niille joille Mobb Deep sanoo jotain, mutta toimii nimenä hienosti ilman tätäkin. Lisäksi haluttiin kansainvälinen nimi, joka taipuu myös suomalaiseen suuhun, esimerkiksi “sainasin just Havocille”.”

Moni artisti saattaa nykyään ajatella ettei etenkään pienillä indielafkoilla ole heille annettavanaan mitään mitä he eivät itse pystyisi hoitamaan. Mitä Havoc Entertainment tuo pöytään artisteilleen?

”Havoc haluaa laittaa aidosti ajatusta, aikaa ja panosta artisteihin. Nimenomaan se mitä haettiinkin takaa lainauksella ”meitä ei kiinnosta yhden hitin ihmeet”. Monella labelilla voi olla meininki, että tehdään lyhyt 1+1 biisiä -sopimus ja jos biisi ei lähde lentoon, niin artisti dumpataan. Havoc etsii artisteja, joissa on aidosti jotain todella kiinnostavaa. Artisteja joita halutaan rakentaa pitkällä tähtäimellä, ei pelkästään lyhyesti. Meidän iso vahvuus on myös visuaalisuus, halutaan tarjota ja rakentaa vaihtoehtoista kulmaa artistin visuaalisuuteen, toki artistin ehdoilla.

Tämän lisäksi pystytään auttamaan artistia löytämään ja hiomaan sitä punaista lankaa omassa ulosannissa, jota voi olla vaikea tehdä yksin kun väistämättä sokeutuu sille omalle puurtamiselle.”

Onko teillä suunnitelmissa laittaa julkaisuja ulos myös fyysisessä muodossa vai tulevatko kaikki ainoastaan diginä?

”Julkaisut tulevat pääosin olemaan digijulkaisuja. Koetaan että visuaalisuus on kiinteä osa lopputulosta, joten panostamme paljon tähän puoleen itse musiikin lisäksi.

Periaatteessa voidaan kuitenkin tulevaisuudessa pohtia mitä vaan fyysistäkin joka tukee haviteltua kokonaisuutta. Esimerkiksi Björkiltä tuli yhden limited editionin mukana lintupillejä, eli rajaa ei varsinaisesti ole…”

Millainen politiikka teillä on demojen suhteen, otatteko sellaisia vastaan ja mihin niitä kannattaa lähettää?

”Ehdottomasti otetaan. Kaikki halukkaat voivat lähettää meille demojaan osoitteeseen demo at havoc666.com. Ei tiedostoja liitteeksi vaan linkkejä (esimerkiksi Dropbox, SoundCloud ja niin edelleen), muuten on herkästi inbox tukossa.”

Havoc ei usko genreihin, mutta onko jotain musiikkityylejä joita ette ole lainkaan kiinnostuneet julkaisemaan?

”Sovimme kolmistaan heti alusta, ettemme julkaise mitään mistä kaikki kolme eivät ole samaa mieltä. Tarkoitus ei ole tuijottaa genrejä, joten julkaisut voivat olla hyvin laajasti mitä tyylilajia tahansa. Selkeänä poikkeuksena voidaan linjata esimerkiksi vitsimusiikki ja rasistiset tai muuten loukkaavat biisit.”

Missä näette levy-yhtiönne vuoden päästä?

”Samaan tapaan kuin tarkastelemme artistien uria pitkällä tähtäimellä, niin sama pätee myös labelin toimintaan. Vuosi on melko lyhyt aika, eikä se ole kovin kiinnostava tarkastelujakso. Tärkeintä on, että ollaan päästy hyvään vauhtiin ja ollaan menossa oikeaan suuntaan. Meidän visiossa pidempi tarkastelujakso näyttää Havocin tekemisen yhteisen nimittäjän, vaikka artistit keskenään olisivatkin hyvin erilaisia.”

Havocin seuraavat julkaisut ovat Roope Yliahon debyyttisingle Lauluja mitättömyyksistä sekä Temper2:n single Polku, jolla fiittaa Timo Pieni Huijaus. Molemmat julkaistaan perjantaina 4. kesäkuuta.