Gasellien seitsemäs albumi Gasellin kyynel – positiivista mielenmaisemaa 14 vuoden kokemuksella

Nana Simelius

Aiemman albumin ahdistuneisuudesta on noustu kirkkaampiin maisemiin.

Gasellit jatkoivat perjantaina pitkää uraa julkaisemalla seitsemännen albuminsa. Ensimmäinen albumi Kiittämätön julkaistiin 2012 ja sittemmin yhtyeeltä onkin saatu uusi levy noin kerran kahteen vuoteen. Nelikko onkin vuosien mittaan noussut laajaan suosioon ja monien festareiden vakiokasvoiksi.

Levy on nimeltään Gasellin kyynel ja se jatkaa totutun inhimillisellä otteella tarjoten samaistumisen kokemuksia ihan jokaiselle. Yhtye tuntuukin tulleen tunnetuksi aidosta ja kaunistelemattomasta musiikistaan, mutta myös pirteästä olemuksestaan. Albumin avaava nimikkoraita pysyttelee suurelle osalle henkilökohtaisesti vieraissa, mutta käsinkosketeltavissa teemoissa. Kappale tuntuu kuin pitkän uran muistelmalta; sanoituksissa sivutaan niin perhe-elämää, artistiutta, kuin nuoruutta Malmilla – kaikkia asioita, jotka tuovat silmäkulmaan liikutuksen kyyneleen.

Jos edellinen albumi Zen piehtaroi surullisissa teemoissa pohtien ahdistusta aiheuttavia teemoja, Gasellin kyynel suorastaan käskee nauttimaan elämästä.

– Tuntuu, että viime levyllä me ruodittiin paljon ahdistusta ja jonkinlaista maailmantuskaa. Se tuntui tehdessä tärkeältä, ehkä helpotti siinä pahimmassa koronamyllerryksessä omaa olemista, mutta oli myös aika raskasta. Tämän levyn alkumetreillä me päätettiin, että nyt koitetaan löytää rypemisen sijaan biiseihin enemmän riemua ja valoa. Saatiinkin omasta mielestämme tallennettua paljon hyviä hetkiä ja moodeja levylle. Kyyneleet valuu edelleen, mutta ainakin osa niistä tippuu ilosta, kertoo yhtye.

Albumi kiteyttää yhtyeen jäsenten välisen kemian sekä yhteisen historian ja päällimmäisenä tuntuu kuuluvan kiitollisuus pitkästä matkasta. Levylle päätyi todella keveitä hyvän mielen biisejä, kuten ennakkoon julkaistu Ääni kähee ku Tiihosella ja Katto auki, joista välittyy yhteinen hauskanpito. Myös pitkän linjan kuuntelijoille löytyy palkintona vanhoja tuttuja läpän aiheita, kuten Hätä-Miikan jonkin asteiseksi tavaramerkiksi muodostunut Malmin Novan G.

Albumilla vierailee kaiken kaikkiaan kolme artistia, joista kahta voi pitää jonkin asteisena yllätyksenä. Ennakkoon julkaistulla radiohitiksi nousseella Laulu ilman sanoja -singlellä vierailee Abreu, mutta projektille päätyi myös kaksi uudemman sukupolven osaajaa. Albumin yleiseen mielenmaisemaan sopivasti Ege Zulu vierailee kappaleella Meniskö yli?. Pihlaja puolestaan tarjoilee kaihoisempaa tunnelmaa kappaleella Viimeinen kesä. 

Päätösraitana kuullaan kappale Huomenta, joka jättää ilmoille kiitollisuuden ja ajankohtaan sopivan keväisen tunnelman. Vaikka vuosia on takana, todisti albumi yhtyeeltä löytyvän vielä energiaa ja uutta sisältöä. Gasellit lukeutuukin jo kotimaisen räpin vanhimpaan päätyyn, mutta musiikki pystyy silti koskettamaan monen ikäistä. Kokonaisuutena albumi tarjoaa tuttua ja taattua Gasellit-menoa, joka sijoittuu ehdottomasti valoisimpaan päätyyn, jos sen haluaa suhteuttaa aiempaan.

Albumin kappaleelle Katto auki julkaistiin myös Kaverikarimin ohjaama ja käsikirjoittama musiikkivideo, jonka pääset katsomaan alla olevasta linkistä.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.