JV:n kappaleessa kristilliset aspektit nivoutuvat musiikkialan kritiikkiin

"Ei tullu turhaan pysähdeltyä tän biisin kanssa, annoin vaan mennä loppuun asti", JV sanoo.
Iiro Kuosmanen

JV julkaisee seuraavan albuminsa syyskuussa.

Ihmeellistä kyllä JV:n edellisestä soolosinglestä on pyörähtänyt jo hurjat puolitoista vuotta: lähestyttävän kotoisalla biitillä ja kaverillisella meiningillä laadittu Mun kru ilmestyi lokakuussa 2022. Sen jälkeen Dödstilin artistilta on ilmestynyt ainoastaan mielikuvituksellisesti nimetty JV & Kriso -biisi yhdessä kenenkäs muun kuin Krison kanssa. Kappaleessa vieraili Eevil Stöö, jonka Dungeon & Dragon -levyllä JV puolestaan vieraili joulukuussa 2022. Reilu vuosi ennen sitä olikin ilmestynyt Stöön ja JV:n yhteisprojekti Ooze Aalto.

Uudella Word?-kappaleellaan JV on itse vastuussa kaikesta paitsi musiikkivideosta, jonka tekijä on K-Man Vision, eli… Kriso.

JV:n yli kymmenen vuotta sitten alkaneen uran varrella ilmestyneet kappaleet ovat tarjoilleet biittipuolella yhtä sun toista outoilua. Esimerkiksi A.E.W.A.-albumin (2017) Zombi-biisin särisevän tyly tunnelma oli omiaan aiheuttamaan painajaisia. Raffi, karski -kappaleen lopun vokaalisample tuntuu vieläkin arvaamattomalta yllärikäänteeltä verrattuna kappaleen muuhun ilmapiiriin.

Silti uuden singlen harmoninen ”Jeesus kuulee, Jeesus vastaa” -lauluintro yltää helposti suomiräpin eriskummallisimpien aloitusten palkintosijoille, mutta yksinomaan myönteisessä mielessä. Biitti on hämmentävä, mutta aivan erinomainen. Vaikka kuinka olisi kirkosta eronnut, kappaleessa on vakavana vaarana se, että sitä löytää itsensä ennen pitkään hoilottamasta Jeesuksen nimeen koukuttavan tunnarin tahdissa.

Vaikka biisi ei aivan suoraan mistään uskonnollisesta kerrokaan, biitin Jeesus-aspektit kietoutuvat oivasti yhteen sellaisten teemojen kanssa, jotka liittyvät jonkin kaikkivaltiaan asemaan asetetun hahmon sanaan uskomiseen. Kappaleessa tämän kaikkivaltiaan voi tulkita olevan musiikkialan teennäiset, kaupalliset ja ulkomusiikillisia seikkoja korostavat puolet. Niitä tavoitellaan kieli pitkällä, mutta miten luovuuden voi odottaa virtaavan, kun Hesburgerin mainoskamppis sanelee artistin itseilmaisun säännöt?

Liian totisesti luettuna kappale olisi ärsyttävä paasauspuheenvuoro, jossa kaikki muut ovat noloja sell-outeja ja biisin kertoja erityinen oman tiensä kulkija. Periaatteessa juuri tämä onkin biisin asetelma, mutta koska kokonaisuutta sävyttää JV:lle ominainen vakavan naaman alla oleva ei-vakava vire, kappale on hyvin epä-ärsyttävä.

Sitä paitsi kun jätetään kaikki hassuttelu sikseen, sitä ei käy kieltämän, että kappaleen kritiikki osuu maaliin. Musiikintekijöille suunnattujen kovien sanojen kautta JV kommentoi musiikkiteollisuuden vääristyneitä rakenteita, jotka pakottavat artistia kohti suurin budjetin promotempauksia, jos tämä mielii saada musiikkinsa millään tavalla näkyväksi.

”Ei tullu turhaan pysähdeltyä tän biisin kanssa, annoin vaan mennä loppuun asti”, JV itse sanoo tiedotteessa.

Yhdet biisin tärkeät terveiset menevät eräälle aikamme oikeistopoliitikolle, jota poliisi on epäillyt esitutkinnassaan törkeästä kunnianloukkauksesta, törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja salassapitorikoksesta. Tällä viikolla myös ilmoitettiin, että Ilmastorahaston toiminta lakkaa tämän samaisen elinkeinoministerinä toimivan jantterin päätöksestä.

”Fuck Wille Rydman”, JV toteaa heti kappaleen alussa. Myöhemmin biisissä nostetaan esiin, että ”junnut on persui”, mitä ei perussuomalaisia edustavan Rydmanin toimiin peilattuna ole tarkoitettu kehuksi. Tämän nuoriin vetoavan poliittisen suuntautumisen huomioiminen myös valaisee entisestään kappaleen kristillistä klangia. ”Isänmaa ja oikeudenmukainen yhteiskunta vaativat puolustajan”, mainittu puolue kailottaa kotisivuillaan caps lockin avuin. ”Perussuomalaiset on isänmaallinen ja kristillissosiaalinen puolue, joka edistää kansallista etua”, teksti jatkuu.

No, se siitä Jeesuksesta ja persuista. Word?-biisiä ei ehdottomasti voi kuunnella ilman, että katselee samalla sen musiikkivideota. Sen huippulaadukkaalla teknologialla toteutetut elementit antavat kappaleelle omanlaisensa ulottuvuuden, jota ei voi selittää. Se pitää vain katsoa. Joten, kuten Jeesuskin varmaan on joskus sanonut: mene, ja katsele JV:n Word? alta.