Hiljattain Johanna Kustannukselle kiinnitetty Edicti julkaisi biisin vanhemmuudesta – Jäänmurtaja jatkaa kulkua vaihtoehtopopin maailmassa

Edicti kertoo, että heti ensimmäinen demo loi fiiliksen siitä, että biisi julkaistaan.
Samuli Vienola

Viime viikolla uuden singlen julkaissut helsinkiläisartisti Edicti tekee vaihtoehtoista ”hoivapoppia”. Artisti myös kiinnitettiin hiljattain levy-yhtiö Johanna Kustannuksen rosteriin. Edicti vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi muun muassa musiikin ja tunteiden yhteydestä, levydiilistä ja suomipopista. 

Johanna Kustannuksen viimeisin kiinnitys Edicti julkaisi perjantaina uuden singlen, Jäänmurtaja. Biisi on artistin toinen julkaisu levy-yhtiön alla – debyytti Kulta sä lupasit julkaistiin viime vuoden lokakuussa. Nimensä mukaisesti Jäänmurtaja käsittelee jään murtumista kahden ihmisen välillä; Edictille tuttuun tapaan aihe on siis henkilökohtainen ja musiikkityyliltään se jatkaa tuttua kulkua vaihtoehtoisen popin maastossa.

– Mä olin kauan halunnu kirjottaa kappaleen vanhemmuudesta. Siitä, kuinka yhtä lailla lapset opettaa vanhemmilleen maailmasta. Kirjotin Jäänmurtajan mun isälle, rakkaudella, meistä. Soitin tän biisin mun isälle viime Tapaninpäivänä ja musta tuntu, että siinä hetkessä kaikki se lämmön ja rakkauden määrä sai jään vihdoin murtumaan, kertoo artisti levy-yhtiön tiedotteessa.

Edicti kertoo, että biisin tekeminen myös auttoi käsittelemään aihetta ja työstämään sitä henkilökohtaisella tasolla.

– Biisi sisältää paljon ajatuksia, joiden ääneen sanomista olin kauan vältelly. Pohjimmiltaan kappale on toive yhteyden löytämisestä rakkaaseen ihmiseen. Musiikkia tehdessä pitää myös tulla sujuiks sen aiheen kanssa niin paljon et saa välitettyä sen tyylikkäällä tavalla. Teeman siivilöinti kasvattaa ja musiikin teko on samalla ihanaa luopumista, hän kertoo.

Edicti kertoo haaveilleensa levy-yhtiösopimuksesta jo pitkään.

Lumi Hartikainen

Jäänmurtaja-vertauskuva ulottuu myös itse biisin ulkopuolelle henkilökohtaiseen elämään. Edicti korostaa musiikin kykyä herättää tunteita ja ajatuksia, joihin pelkät sanat eivät aina kykene. Biisi siis toimi itsessään jäänmurtajana artistin omissa perhesuhteissa.

Allekirjoittaneena nostan biisistä kiehtovan ja oivaltavan lyriikan: ”Samanikäsenä kun tajusit olevas isääs vahvempi, tajusin olevani sun vanhempi”. Artisti itse kertoo sen käsittelevän sukupolvien välistä traumaa.

– Siinä mä käsittelen tietyllä tavalla sukupolven yli kantavaa traumaa tai miten mua edeltävä sukupolvi on joutunut selviytymään eri tavalla, jolloin tapa ratkoa asioita ei oo ollut keskustelu. Mulla taas ei oo sitä tarvetta (olla mun isää vahvempi), vaan mun keino on keskustelutaidot ja läsnäolo. Esimerkiksi sotatrauma periytyy, mutta kevenee aina sukupolvi sukupolvelta ja oon kiitollinen mun omista sosiaalisista taidoista, että voin myös opettaa mun vanhempia.

Hoivapop 

Usein artistin musiikkia on kuvailtu termillä hoivapop ja sillä tiellä ollaan edelleen. Alun perin räppärinä uransa aloittanut helsinkiläinen kertoi Klangin haastattelussa reilu vuosi sitten ”opetelleensa käyttämään ääntä uudella tavalla ja kirjoittamaan muitakin, kuin 16-baarisia rap-säkeistöjä”.

Nykyään hän kertoo kirjoittavansa lähtökohtaisesti pop-tekstejä, joissa saattavat näkyä räpistä jäänteenä riimirakenteet ja mitat.

– Usein puhutaan, että se mitä kuuntelee lapsena, määrittelee paljon ja siihen aina palaa. Mul on ollu kaiken maailman vaiheet aina metallista elektroniseen musiikkiin ja siitä suomiräppiin, mutta kaiken sen taustalla on se et kotona on kuunneltu suomipoppia ja -iskelmää. Nojaan vahvasti suomen kieleen ja melodiat avaa aina jotain uutta musiikissa. Pop on myös siitä hyvä, että sen maailma on aika rajaton, joten on varaa kehittyä moneen suuntaan.

Mitään yksittäistä musiikillista oivallusta artisti ei osaa mainita, mutta kertoo löytävänsä usein uusia tekemisen tapoja. Vaarana on kuitenkin jumahtaa niistä yhteen, joten Edicti kokee tärkeäksi pitää itsensä virkeänä niiden suhteen.

Levytyssopimus

Viime vuoden lokakuussa Johanna Kustannukselle kiinnitetty artisti kertoo diilin olleen haaveissa jo pitkään.

– Johanna Kustannus oli eka lafka joka otti yhteyttä ja oon halunnut sinne jo 2015-2016 ajoilta, joten tää päätös oli helppo. Tykkään siitä, että alettiin heti rakentaa albumia ja siellä on tiimi joka allekirjoittaa mun arvot. Koen että se on lafkana keikkailevien ja albumeita tekevien artistien paikka.

Edicti myös korostaa historian merkitystä ja kuinka levy-yhtiö on ikään kuin kataloginsa summa. Johanna Kustannuksen kautta julkaistuja albumeita ovat muun muassa Paperi T:n Malarian pelko Olavi Uusivirran Olavi.

Tällä hetkellä Edicti kertoo työstävänsä paljon uutta musiikkia ja aisaparina toimii tuottaja Okko Ilmari. Kaksikko mainitsee tärkeäksi tekijäksi myös miksaaja Alexander Cliffordin, jonka näkemykset tarjoavat hyvää ulkopuolista silmää duolle, joka yleensä tekee pääasiassa kahdestaan musiikkia. Edicti mainitsee myös olevansa vierailevana artistina pian julkaistavalla biisillä, josta hän ei kuitenkaan vielä paljasta enempää. Tuoreen singlen voit kuunnella alta.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.