Viisi parasta dissiträkkiä rapin historiassa

Pusha T mustavalkoisessa promokuvassa.
Pusha T päihitti viime vuosikymmenen puolella The Story of Adidon -dissiträkillään Draken.
Def Jam Recordings

Diss-kappaleet tulivat alun perin suosituksi hiphop-genressä, mutta viime aikoina myös muiden genrejen artistit ja viihdemaailman ulkopuoliset toimijat ovat ottaneet tämän käytännön omakseen, käyttäen sitä viihdyttämiseen tai perinteisempään tarkoitukseen.

Seuraten nykyistä kiistaa Draken ja Kendrick Lamarin välillä, tajuaa, että elämme historiallisia aikoja. Aikaisemmat rap-biiffit ovat hyvin dokumentoituja ja osoittavat, kuinka eri sukupolvet ovat kokeneet vastaavia tilanteita rap-skenessä. Kaikki muut tekijät saattavat unohtua, mutta artistien iskut, eli dissiträkit, pysyvät muistissa.

Kokosimme yhteen viisi ikimuistoisinta biisiä, jotka on suunnattu toiselle artistille suorana dissinä. Keskitymme aiempiin biiffeihin, jättäen Draken ja Kendrick Lamarin uudet kappaleet pois listalta.

5. Drake – Back to Back (2015)

Vihaa häntä tai rakasta häntä, Drake tunnetaan hiteistään. Tämä raaka päänaukominen on lisäys hänen pitkään hittilistaan. Lukuisien meemien alkuperä, kulttuurin ylistämä ja kaupallisesti menestynyt biisi on historian ensimmäinen ja ainoa suora dissiträkki, joka on ansainnut Grammy-ehdokkuuden. Vuonna 2015 julkaistu kipale oli suunnattu Meek Millille, joka ei ollut ehtinyt vastaamaan Draken Charged Up -kappaleeseen, joka julkaistiin vain kaksi päivää aiemmin. Meek Mill oli syyttänyt Drakea haamukirjoittajista, ja Drake vastasi nopeasti kahdella julkaisulla, joista jälkimmäinen vei potin.

4. Pusha T – The Story of Adidon (2018)

Etsi sanakirjasta “shokkiarvo” ja viitteenä on varmasti linkki, joka ohjaa tähän kappaleeseen. Vuonna 2018 Pusha T teki sen mitä luultiin mahdottomaksi ja päihitti räpin jättiläisen, Draken. Erittäin syvälle OVO-reviiriin tunkeutunut Pusha toi tiedoksi maailmalle, että Drake piilotti lastaan ja aikoi paljastaa hänet markkinointikampanjana Adidaksen kenkälinjan julkaisun yhteydessä. Draken pojan mukaan nimetty linja, Adidon, peruttiin biiffin seurauksena, ja lopulta Drake myönsi pojan julkisesti omakseen sosiaalisessa mediassa ja seuraavassa albumissaan, Scorpion.

3. Ice Cube – No Vaseline (1991)

Vuonna 1991 julkaistu No Vaseline on yksi vanhan koulukunnan rajuimmista jutuista, mitä on kuultu ja samalla yksi kovimmista dissibiiseistä ikinä. Kappaleen kohteena oli Ice Cuben entinen kollektiivi N.W.A, joka oli julkaissut dissiträkin Ice Cubea vastaan. Yli viiden minuutin pituinen lyyrinen selkäsauna kääntyi entistä ryhmää vastaan. Opetus: älä dissaa entistä ykkössanoittajaa, joka kirjoitti suurimman osan teksteistä koko ryhmälle.

2. Nas – Ether (2001)

Kaikki pitävät hyvästä altavastaajan tarinasta ja tämä onkin juuri sitä. Vuonna 2001, Jay-Z oli räpin huipulla, ja hän asettui vastakkain hiipuvan Nasin kanssa taistellen New Yorkin ykkössijasta. Jay-Z:n klassikkoalbumi Blueprint sisälsi träkin Takeover, joka oli monen mielestä kuolinisku Nasille. Kuitenkin Nas vastasi kappaleella Ether, joka on jäänyt räpin sanastoon merkittävänä terminä. Biisi oli täyshyökkäys Jay-Z:tä vastaan ja elvytti Nasin uran.

1. 2Pac – Hit ’Em Up (1996)

Tämä lista ei olisi täydellinen ilman Tupacin Hit ’Em Up -kappaletta. Uskomaton energia ja yksi ikonisimmista aloituksista räpissä. Tupac kohdistaa useaan nimeen ja ei pidättele, etenkin kohdatessaan The Notorious B.I.G.:n. Biisi osoittautui menestykseksi, mutta valitettavasti biiffin seurauksena kaksi lahjakasta kirjoittajaa menetti henkensä.

On tärkeää oppia menneestä ja arvostaa saavutuksia, mutta myös ottaa opiksi niiden virheistä. Räpissä rakastamme, kun artistit syttyvät ja kirjoittavat vikkeliä juttuja ja sitä sattuu tapahtumaan juuri näiden kaltaisissa biiffeissä. Siitä huolimatta, tahdomme kaikki loppujen lopuksi samaa ja se on hyvää musiikkia lempiartisteiltamme.