Tupen debyyttialbumi Rehellisesti on biisinkirjoittajan albumi

Tupe istuu maassa ja näyttää mietiskelevältä.
Tupen musiikissa korostuvat etenkin mielenterveyden teemat.

Kuuntelussa-juttusarjassa keskitytään kotimaisiin musiikkikonaisuuksiin ja tällä kertaa vuorossa on Tupen debyyttialbumi Rehellisesti. Sen mielenkiintoinen kuuntelukokemus perustuu juurikin artistin hyvään suoriutumiseen, kirjoittaa Aku Havukainen. 

Tupe tuli heti ensimmäisen levy-yhtiön alla julkaistun singlen myötä tunnetuksi melko suurelle yleisölle. TikTokissa suureen suosioon noussut MTV3-biisi julkaistiin Tuhma Musicin kautta ja sitä on seurannut useita singlejä, joista jokainen on kerännyt kiitettävää huomiota.

Varsinainen kirsikka kakun päälle oli tänä vuonna yhdessä Vepun kanssa julkaistu Elli, joka uppoutuu osuvasti ajankohtaiseen aiheeseen kertoen raastavan surullisen tarinan nuoresta itsemurhaan päätyvästä tytöstä.

Perjantaina oli kuitenkin aika lunastaa ensimmäinen suurempi kokonaisuus, jos ei lasketa mukaan debyytti-EP:ta 18 vuodelta 2017. Tuore debyyttialbumi Rehellisesti on 14 biisin kokonaisuus, joka sisältää kaikki kuusi singleä Tuhma Musicin ajoilta. Striimejä kertyi jo ennen julkaisua yli 10 miljoonan verran, mutta onnistuiko artisti lunastamaan suosionsa ensimmäisellä pitkäsoitollaan?

Tupen taito kirjoittaa biisejä kantaa läpi albumin

Ennen kaikkea levy jatkaa linjalla, joka on ollut Tupen vahvuus jo pitkään – nimittäin biisien kirjoittaminen. Artisti onnistuu kertomaan mukaansatempaavia tarinoita, jotka vaikuttaisivat pelkästään paperilla vaikeilta sovittaa; ne kuitenkin kuulostavat hyvältä myös valmiina biiseinä. Tupella tuntuu siis olevan biisien kirjoittamisen lisäksi erityinen lahja toimittaa lyriikat tunteikkaiksi biiseiksi.

Tunnelma biiseillä on usein melko synkkä. Tupe on lyhyessä ajassa onnistunut identifioitumaan artistiksi, jonka biisit resonoivat etenkin nuoreen ikäpolveen traumaattisten ja kipeiden aiheiden kautta. Kertoja on kuitenkin usein jokseenkin sivullisen roolissa ja kaikista kipeimmät tarinat kuullaan muiden surullisista kohtaloista. Tupe asettuu biiseillä usein ikään kuin observoijan rooliin.

Etenkin suursuosioon noussut Elli kertoo taidokkaasti yksittäisen ihmisen tarinasta. Erityisen taitavaa tarinankerrontaa kuullaan myös biisillä Päiväreissu, joka kertoo kronologisesti ja yksityiskohtaisesti yksittäisen päivän tapahtumista – ikään kuin Tupe kertoisi tarinaa tuttavalleen, mutta biitin päälle. Yksilöiden tarinoiden kautta artisti kuitenkin tarttuu suuremman tason ongelmiin, joihin tarinat toimivat porttina. Viime aikoina paljon puhuttanut nuorten mielenterveys on yksi kantavista teemoista albumilla ja ylipäätään Tupen musiikissa.

Albumi tarjoaa kuulijan onneksi myös muutaman kevyemmän tunnelman biisin, jotka toimivat kuin levähdyspaikkoina muutoin suhteellisen synkän tunnelman keskellä. Etenkin single-julkaisu MTV3:n Veitola-unelmat tuovat toivon pilkahduksia. Albumin toinen biisi, Mikaelin faijan BMW (feat. Mikael Laurent) puolestaan rauhoittuu arvostamaan ystäväporukoita, jotka kokoontuvat liian harvoin – nimensä mukaisesti kappaleella lainataan Anssi Kelan hittibiisiä Mikan faijan BMW.

Tuotanto ja vierailevat artistit 

Albumin tuotanto itsessään ei herätä suuria tunteita, mutta toisaalta se tekee tarvittavan ja Tupe hoitaa loput. Muutama yllätys kuitenkin mahtuu mukaan; Luusereit-biisi tarjoaa jonkin sortin house-vaikutteita ja avausbiisi Altavastaajan tuotanto herää biisin lopussa uuteen, energiseen loistoon.

Vierailevia artisteja albumilla kuullaan vain kolme; Mikael Laurent, Sanni ja Vepu. Määrä tuntuukin sopivalta, koska kuten mainittua, Tupen oma tarinankerronta kantaa hyvin läpi albumin. Artisti ei myöskään jää vierailijoiden varjoon, vaan esimerkiksi Sannin vierailu tuntuu nimenomaan artistin vierailulta Tupen biisillä. Hauska fakta on myös se, että Tupe on maininnut Sannin musiikilliseksi esikuvakseen.

Kokonaisuus 

Suhteellisen vähäisen promon jälkeen julkaistu albumi tuli hieman yllätyksenä, vaikka singlejä olikin pihalla jo kuusi. Albumi on kuitenkin oivallinen debyytti, jonka mielenkiintoinen kuuntelukokemus perustuu juurikin artistin hyvään suoriutumiseen – Rehellisesti on biisinkirjoittajan albumi.