Tippa julkaisi biisin Kuben kanssa – Lattiast kattoon on tyylillinen harppaus debyytti-EP:n suuntaan

Tippa ja Kube kävivät ensi kertaa yhdessä studiolla jo lähes kymmenen vuotta sitten.
Julian Riikonen

Tippa vieraili Klangin haastateltavana tuoreen julkaisun tiimoilta ja kertoi muun muassa tyylillisistä muutoksista uran varrella.

Tyylillinen moniottelija Tippa julkaisi tänään, 17. marraskuuta, uuden biisin, jolla vierailee suomirapin uranuurtaja Kube. Lattiast kattoon -niminen kappale jatkaa siis yhteissinglejen tiellä; artistia on tänä vuonna kuultu yhdessä muun muassa JVG:n ja Joe L:n kanssa. Vuosi on tuonut tullessaan myös paljon rap-tyylistä tuotantoa, joten käsillä on siis jonkin sortin paluu juurille. Tähän yhtyy myös artisti itse.

– Biisi ei oo suora kopio Nuari kukko -EP:lta, mutta siinä on sama vibe modernimmin. Viime aikoina oon tehny monia vähän räpimpiä demoja, kun taas koronan aikana tein jopa levyllisen musaa enemmän rock-painotteisesti. Kasvoin niistä yli, kun oli ehkä vähän liikaakin aikaa kuunnella niitä, Tippa kertoo.

Tuore julkaisu syntyi artistin mukaan vaivattomasti ja Kuben kysyminen mukaan tuntui selkeältä.

– Aloin tekemään taas räppiä about vuos sitten ja oon siis aina fiilannu siitä. Toi biisi tuntu oikeelta ja se oli tosi vaivaton tehä. Se synty varmaan jossain puolessa tunnissa studiolla Hussan kanssa. Sit lähetin demon Kubelle, koska siitä tuli mieleen semmonen 2014-vuoden meininki. Meni varmaan puoltoista tuntia ja mulla oli sähköpostissa Kuben värssy siihen. Biisi ei oikeestaan kerro mistään, se on vaan enemmän semmonen fiilis-biisi.

Lattiast kattoon, kuin myös monet aiemmatkin julkaisut, tuntuvat todistavan artistin kykyä ja tahtoa tehdä musiikkia aina kyseisen hetken fiiliksen mukaan. Vuosien mittaan Tippa:lta on kuultu niin bilehenkistä räppiä, rock-vaikutteista kitaramusiikkia, kuin suoranaista trap-musiikkiakin. Ura alkoi näistä ensin mainitulla ja suoranaisella läpimurrolla, kun artisti debytoi singlellä Mehu, jota seurasi vuonna 2014 julkaistu, mainittu debyytti-EP Nuari kukko.

Silloinen Tippa-T tunnetaan melko ronkista ilmaisusta. Nyt, lähes kymmenen vuotta myöhemmin, ikään kuin juurille palatessa artisti ei kuitenkaan pelkää julkaista osin saman tyylistä musiikkia.

Tippa tunnetaan kyvystään liikkua genrejen välillä.

Julian Riikonen

– Ei mua jännitä julkaista, totta kai aina joku järki kuitenkin pidettävä päässä. Tuntuu että nykyään ollaan menty vähän siihen et loukkaannutaan helposti, joten välillä on kiva tökkiä muurahaispesää. En tekisi ehkä ihan joka lainia mitä oon joskus tehnyt, koska on meillä joku vastuu kuitenkin. Räppi on Suomenkin isointa musaa ja junnut kuuntelee.

Nykyään eri nimellä levyttävä artisti kertoo siirtymän olleen pääasiassa brändin ja logon muutos, joka sai alkunsa A&R Andrei Kipahtin kuultua artistin kitarademoja. Sittemmin suurta huomiota on saavuttanut etenkin vuoden 2018 singlet, kuten Satutat mua. Kysyttäessä menestyspaineista, vastaa Tippa seuraavasti.

– Mun ura on mennyt aina vähän ylösalas ja tottakai siinä on koettu myös paineita, ehkä eniten vuoden 2018 aikaan, kun jokanen single tais käydä listan kärjessä. Välillä fokus on kadonnut, mutta oon kuitenkin aina ajatellu että musa on musaa ja jos se on hyvää ni se on hyvää. En siis koe, että mun pitäis tehä mitään tiettyä juttua miellyttääkseni muita.

Rap-painotteisen musiikin julkaisemiseen artisti on siis päätynyt samalla tavalla, kuin aina ennenkin tyylin vaihtuessa – omaa fiilistä seuraamalla. Tippa kertoo, ettei musiikin tekeminen ole pitkään aikaan tuntunut yhtä hyvältä, kuin nyt. Rap-tuotanto on myös tuonut mukanaan paljon artistivierailuja.

– Tein yhessä vaiheessa tosi pitkään musaa yksin mut nyt oon ollut enemmän yhteyksissä frendeihin, jotka tekee musaa. Ehkä räppibiiseihin on kans loogisempaa kysyä feattia, kun vaikka johonkin rock-tyyliseen.

Lähitulevaisuudessa artistilta on luvassa odottaa paljon lisää musiikkia ja keikkoja, joiden Tippa paljastaa kokevan jonkinlaista uudistusta. Tänään julkaistun biisin voit kuunnella alta.

Juttua korjattu 17.11. kello 18:42: Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti artistin debyyttialbumista, kun kyseessä on debyytti-EP.