Suomiräpin perintöön vahvasti vaikuttaneet artistit julkaisivat yhteisbiisin

Timo Pieni Huijaus kävelee metsässä katsoen samalla maahan.
Timo Pieni Huijauksella on keskeinen rooli suomiräpin perinnön muodostumisessa.
Julius Konttinen

”Aina puhutaan top 5 -listasta, niin Kube ja Kinos on mulla siinä listalla”, Timo Pieni Huijaus sanoo.

”Perintö rakennetaan nyt, mutta koetaan myöhemmin”, kuuluu englanninkielinen vokaalisample Timo Pieni Huijauksen Legacy-kappaleen lopussa. Kuben ja Kalle Kinoksen kanssa Jonivelin biittiin tehty biisi käsittelee suomiräpin tekijöiden välisiä suhteita perimän näkökulmasta.

Jotkut vasta rakentavat polkuaan kohti vaikutusvaltaista asemaa, jotkut ovat luovuttamassa kruunuaan seuraaville, ja joku on tämän hetken suurin nimi.

Perjantaina 7. kesäkuuta ilmestynyt Legacy-kappale kertoo Timo Pieni Huijauksen mukaan siitä, mitä hän ja kappaleen muut tekijät ovat räpin saralla saaneet aikaan.

”Ollaan suoraan tai epäsuorasti vaikutettu siihen, miltä suomirap näyttää ja kuulostaa nykyään”, hän kertoo Kaiku Entertainmentin lähettämässä tiedotteessa. ”Tämän hetken suomirapissa eletään mielettömän hienoa aikakautta. Uusia hyviä artisteja tulee melkein viikoittain, joista muutamat sitten vuorostaan tulee jättämään suuren jalanjälkensä tähän meidän jo tallaamaan polkuun.”

Kappaleen artistit ovatkin kiistatta merkittäviä tekijöitä suomirapin historiaa ajatellen. Timo Pieni Huijaus on ollut 2000-luvun alusta lähtien tuttu ääni Rähinän julkaisuissa, ja ennen hänen vuonna 2010 ilmestynyttä Emävale-soolodebyyttiään hän julkaisi Arvoitus koko ihminen -yhteislevyn (2008) Pyhimyksen kanssa.

Kalle Kinos on edustanut Tampereen räppirintamaa pioneerimaisella otteellaan jo yli 20 vuoden ajan. PME:lle nykyisin levyttävän artistin uraa kerrataan tuoreessa Video Kallialan Profiili-dokumenttielokuvassa. 90-luvun lopulla räppäämisen aloittanut vantaalainen Kube taas on Lentokonetila-debyyttialbumistaan (2013) lähtien kerännyt kiitosta omaperäisestä flow’staan ja näkemyksellisistä tuottajakyvyistään.

Jyväskyläläinen räppäri ja tuottajavelho Jonivelin kädenjälki kuuluu lukuisissa julkaisuissa läpi 2000-luvun. Muun muassa Ezkimolle, Asalle ja Pyhimykselle biisejä tuottanut artisti tunnetaan soolomateriaalinsa lisäksi Urbaanilegenda-kokoonpanosta. Legacy-biisin biitti ilmentää Jonivelin monipuolista osaamista, sillä kappaleen tuotanto kumartaa samaan aikaan perinteiselle boom bapille ja kokeellisemmalle melodiapohjaiselle tunnelmoinnille.

Legacy-biisissä kolmella äänessä olevalla artistilla on käsiteltävänään sama teema, mutta jokaisen tulokulma ja tyyli edustaa heille itselleen ominaisinta otetta räppäämiseen. Aihe on sinänsä simppeli: millaisilla kannuksilla kolmikko kokee ansaitsevansa uraauurtavan artistin tittelin, ja miksi jokainen heistä on parempi kuin joku muu. TPH:n verbaalisilla hoksottimilla, Kalle Kinoksen huippuitsevarmalla asenteella ja Kuben intohimoisella tykityksellä biisi on kuitenkin paljon runsaampi kokemus kuin mikään perus nokittelu.

”Kaikella on perusta”, Timo Pieni Huijaus sanoo tiedotteessa. ”Itse olen aina kunnioittanut ja arvostanut meitä ennen olleita henkilöitä, jotka kuitenkin ovat omalta osaltaan vaikuttaneet siihen, miltä esimerkiksi mä olen kuulostanut ja näyttänyt. Mikään ei synny tyhjästä. Kaikilla on aina omat vaikutteensa.”

Voikin olla, että esimerkiksi vasta täysi-ikäistymässä olevat räppärit hakevat vaikutteensa ja esikuvansa lähempää kuin 2000-luvun alussa uransa aloittaneilta artisteilta. Ajan kulumisen myötä perintö valuu alaspäin, sen muoto muuttuu ja sen sisältö rakentuu ajankuvalle tyypilliseksi. Silti jokainen liikahdus on osa samaa kokonaisuutta.

Timo Pieni Huijaus on kuluneina vuosina julkaissut yksittäisiä biisejä, mutta hänen edellisestä Kaikki loppuu -sooloalbumistaan on yli 12 vuotta aikaa. Vaikka Legacy-biisissä on tietynlaista uran sinetöitymiseen viittaavaa vivahdetta ja tilan tekemistä uusille toivoille, soisi artistin pysyttelevän aktiivisena tekijänä niin kauan kuin vain luovuus kukkii. Tiedotteessa lupaillaankin paria uutta biisiä syksylle.