Suomibreikin maailmankartalle nostaneen Flow Mo Crew:n kirja käännetään englanniksi

Flow Mo Crew vasemmalta oikealle: Wartecs, Hatsolo, Mercy-1, Focus, Sparks, Rome-1, Taya ja Saki-1. Kuvasta puuttuu Jani Tolin.

Kohta 20-vuotiaalla ryhmällä on muitakin suunnitelmia juhlavuodelleen.

Flow Mo Crew:n tarinan kertoneesta kirjasta on tulossa englanninkielinen painos. Juha Korhosen kirjoittama Flow Mo – Suomibreikin kivijalka julkaistiin alun perin vuonna 2020.

Kirjan käännöksestä vastaa Flow Mo -jäsen Risto Roman eli Rome-1, joka tunnetaan musiikkipiireissä myös nimillä Desto ja Nuori Derrick. Käännös sai alkunsa Rome-1:n lukiessa kirjaa ensimmäistä kertaa oluttuopin äärellä ja hänen jaettuaan idean käännöksestä puolihuolimattomasti Flow Mo:n yhteisessä WhatsApp-ryhmässä.

– Se sai hälyttävän paljon kannatusta ja pian löysin itseni tilanteesta, jossa vajaa parisataasivuinen kirja todella piti kääntää, Rome-1 kertaa.

Suomalaisille breikkimaailmassa tunnustusta tuoneen Flow Mo:n toiminta on alusta asti ollut kansainvälisesti painottunutta. Sen seuraksena ryhmän yleisö on luonnollisesti isompi ulkomailla kuin Suomessa, mikä tekee englanninkielisestä käännöksestä enemmän kuin perustellun.

Vastaavia teoksia breikkicreweistä ei ole edes kansainvälisesti juurikaan olemassa. Rome-1:n mielestä Flow Mo:n edesottamuksista on kuitenkin riittänyt helposti asiaa kokonaisen kirjan edestä.

– Tarinaanhan nivoutuu samalla niin marginaali- kuin popkulttuurinkin ilmiöitä, kuten Bomfunk MC’s, pesäpallo, battlekähinät Wyclef Jeanin tai vaikkapa Madonnan ex-poikaystävän kanssa, suklaajäätelö, Eevil Stöö ja Elastinen vain muutamia mainitakseni.

Ulkomaille suunnattu käännös on tällä hetkellä painossa ja se julkaistaan myöhemmin keväällä. Mutta millaista palautetta yhä saatavilla olevasta alkuperäisestä suomenkielisestä versiosta on tullut?

– Moni opuksen äärelle päätynyt taiteenmuotoon vihkiytymätön on ilmaissut hämmästyksensä siitä, että Suomesta on tullut näinkin kansainvälisesti noteerattu ja mielenkiintoinen ryhmä, joka toisaalta kertoo suomalaisesta taipumuksesta askaroida korkeatasoisen marginaalitaiteen parissa tunnustuksista piittaamatta. Kanssabreikkarit taas eivät ole kirjasta järin vaikuttuneita olleet kuten asiaan kuuluukin, sillä kukapa sitä nyt kautta breikin historian olisi kilpailevan crewin edesottamuksista eritoten korvaansa lotkauttanutkaan. Ymmärtääkseni moni ei ole kirjaan edes tarttunut. Voin siis ilokseni todeta, että breikin battle-kulttuuri elää edelleen ja voi hyvin!

Vuosi 2022 on Flow Mo:lle tärkeä merkkipaalu, sillä breikkijengin perustamisesta tulee huhtikuussa kuluneeksi 20 vuotta. Rome-1:n mukaan Flow Mo:n suunnalla on monta rautaa tulessa juhlavuotta silmälläpitäen.

– Jäsenillä on mittava määrä omia prokkiksia, mutta ennen kaikkea katseet ovat Flow Mo 20th Anniversaryssa. Kesällä järjestetään juhlavuoden kunniaksi tajunnanräjäyttävät jamit. Näistä tiedotetaan lisää aivan lähiaikoina, pysy siis kuulolla.