BMX-harrastuksestaan uudelleen innostunut Ruma julkaisi albuminsa epätavallisella tyylillä

Eero Heimlander

Indieartisti julkaisi uuden albuminsa monessa osassa.

Ruma-artistinimellä kulkeva Ville Halmetoja on tehnyt musiikkia ammatikseen vuodesta 2014 lähtien ja on saavuttanut muun muassa kaksi platinalevyä ja kolme kultalevyä. Seuraavaksi vuorossa oli albumin julkaisu, joka sisältää yhteensä kolmetoista kappaletta. Tätä ei kuitenkaan julkaistu normaalilla tyylillä vaan osissa. Syy tähän piilee artistin omassa teoriassa.

– Halusin testaa tehä näin, kun on siihen mahollisuus tälleen indienä! Kiinnostaa huomata vaikuttaako kappaleiden tiputtelu yksi kerrallaan esimerkiksi algoritmeihin. Tän lisäks oon huomannut, että yksittäiset kappaleet jäävät helpommin porukoilla toistoon kokonaisiin albumeihin verrattuna.

Räppäri haluaa omistaa kokonaisen kuukauden kappaleilleen.

– Kutsun tätä RUMAKUU:ksi, eli tiputtelen näitä kokonaisen kuukauden ajan. Tää on mielestäni kiva tapa myös sen vuoksi, että Spotify antaa nostaa vaan yhen biisin tavallaan enemmän esille. Nyt pystyn nostaa jokaisen näistä vuorollaan, mikä ei olisi mahdollista, mikäli olisin julkassu kaikki kerrallaan, hän pohtii.

Tyhjentynyt keikkakalenteri mahdollisti vanhan harrastuksen uudelleen aloittamisen

Maaliskuussa 2020 Ruman keikkakalenteri tyhjeni pandemian vuoksi. Artisti tuumasi, että tyhjä tila tulee täyttää jollakin uudella asialla.

– Palasin mun nuoruuden harrastuksen BMX:n pariin. Se toimi hyvänä stressin lievittäjänä ja ruokki mun mieltä, hän kertoo.

Harrastus esillä myös uudella levyllä.

– En ymmärrä miten pystyin olemaan niin kauan poissa tän parista! BMX vaikutti myös suuresti levyn teemaan ja näkyy esimerkiksi kappaleessa Kivaa on ollu. Kanavoin mielummin muutenkin mun pahan olon harrastuksen kautta kuin kiukuttelemalla. Suomessa on tän lisäks todella kannustava ja magee BMX-yhteisö, hän selittää innostuneesti.

Levyllä kuullaan fiilisten kirjo

Vaikka kaikki kappaleet ovat Rumalle omalla tavallaan suosikkeja, niin nousevat kaksi sieltä kuitenkin erityisesti esiin.

– Tykkään tosi paljon kappaleesta Unohda sun mies sen melodian vuoksi. Halusin tehdä yhen tanssittavan jenkkityylisen biisin joka samalla muistuttaa, että huonoon parisuhteeseen ei kannata jäädä roikkumaan.

Toinen suosikeista omaa hyvin erilaisen sanoman.

– Kappale 9mm omaa tärkeen sanoman ja sitä oli kiva tehdä. Koko albumissa tulee esiin koronavuosien fiilisten kirjo sekä kehityskaari. Yhdistävä tekijä on BMX-pyöräily, jonka sanastoa tullaan kuulemaan usealla kappaleella, hän toteaa.

Kesä, keikkailut ja pyörä

Viimeksi joulukuussa keikkaillut artisti odottaa innolla tulevia kuukausia.

– Kaks kuukautta, eli tulevat maalis- ja huhtikuu on jo ihan täynnä. Jonkin verran hakee vanhat bookkaukset vielä paikkaansa vaihtuvien olosuhteiden ja suositusten vuoksi. Oon viimeks joulukuussa saanu keikkailla, niin tää tuntuu todella hyvälle, hän kertoo iloisesti.

Lumien sulettua tulee myös pyörä kaivettua jälleen esille.

– Ootan et pääsisi parkkeihin ajamaan! Mikäli mahdollista, niin lähdetään myös ajamaan pyörillä muutaman kaverin kanssa ulkomaille.

Musiikillisesti Ruma odottaa lisää keikkailua ja normaaliin palaamista.

– Ihanaa jos kohta pääsisi tekemään tavalliseen tapaan duunia  ja kiinni tavallaan siihen normaaliin arkeen tai sit siihen uuteen normaaliin, joka meillä on vastassa, hän pohtii.

Alta voit kuunnella artistin uusimman albumin, joka julkaistiin monessa eri osassa kuukauden sisään.