Uuteen julkaisustrategiaan siirtynyt Chebaleba kannustaa vapautumaan

Chebaleban uusi kappale kertoo Nuuskamuikkusen filosofiasta.

Chebaleba aikoo julkaista uuden kappaleen joka kuukausi.

Aktiivisemman julkaisutahdin pariin palanneelta Chebalebalta ilmestyi perjantaina 29. maaliskuuta jo kolmas omakustanteisesti julkaistu single tälle vuodelle. Muikkunen-biisin kertosäkeessä vierailee Ruma, ja reggaeen painottuvan kappaleen tuotannosta vastaa Jivefunk.

Chebaleba kertoo siirtyneensä poispäin perinteisestä albumiajattelusta ja aikovansa sen sijaan julkaista yhden uuden kappaleen joka kuukausi. Singlejen sarja alkoi tammikuussa artistin elämänpolkua avaavalla Jäinensusi-biisillä, joka oli sekin Jivefunkin tuottama. Helmikuussa taas kuultiin elämän luonnetta perkaavaa pohdintaa Trapetsi-kappaleessa, jossa vierailee suomiräpin kenties filosofisin ajattelija Ameeba. Tylyn biitin takaa löytyy Sami Väkevä.

Kahteen alkuvuoden kappaleeseen verrattuna Muikkunen on erityisen lupsakan ja kiireettömän oloinen biisi. Se kertoo nimensä mukaisesti samanlaisesta elämänasenteesta, kuin mitä Tove Janssonin Muumi-tarinoiden Nuuskamuikkunen ilmentää. Symbolinen hahmo rakastaa viettää aikaa yksin, asustelee luonnon keskellä soitellen huuliharppuaan, ja pakenee talvea etelään.

Kaikkia näitä ominaisuuksia Chebaleba ihailee biisissä, joka muistuttaa lomailun ja lepäämisen tärkeydestä. ”Levitä sun siivet, niin et lennos oot viimeinkin”, Ruma laulaa kertosäkeessä, oodina irtaantumiselle ja vapautumiselle.

Pelkkä joutilaisuudesta haaveilu ja tympäisevästä arjesta oikeasti irrottautuminen ovat kuitenkin kaksi eri asiaa, mikä näkyy kappaleessa kannustuksena keskittyä konkretiaan ja todella kuunnella omia päätöksiä. Kun jalat ovat maassa ja mieli avoinna kosmiselle kaikkeudelle, ulkoisten statussymbolien perässä ravaaminen ei enää tunnukaan kovin kiinnostavalta.

Nykyajan kontekstissa erityisen olennainen on kappaleen huomio siitä, että vahingollisen sisällön virtausta mieleen on syytä rajoittaa. Mieli vaikuttuu kaikesta, mitä sille tarjoaa, joten jos esimerkiksi somefiidi tuntuu painostavalta, sen pyörteistä kannattaa yksinkertaisesti astua pois.

Räppiä ja reggaeta musiikissaan yhdistelevä Chebaleba julkaisi debyyttialbuminsa Kaapista ulos vuonna 2007. Useita ep:itä ja albumeita julkaisseen artistin kappaleissa ovat vierailleet muun muassa Juno, Sairas T, JVG ja DJ Ibusal. Musiikkivideoiden tekijänäkin tunnettu Chebaleba muodostaa Rico Wamosin kanssa Epelit-kokoonpanon, jonka Flippaa & kriippaa -hittiä on katseltu Youtubessa yli 3 miljoonaa kertaa.