Ready to Die vai Life After Death? Kysyimme kahdelta ikoniselta suomalaiselta hiphop-DJ:ltä

Kimmo Koivurinne

New Yorkin kuninkaan kuolemasta on tullut kuluneeksi 25 vuotta.

”The greatest rapper of all time died on March 9th”. Tämä lainaus on yksi niistä joista usein eripuraisessa hiphop-maailmassa ollaan laajasti samaa mieltä – The Notorious B.I.G. oli elämää suurempi.

Neljännesvuosisata sitten drive-by:n seurauksena kuolleella brooklyniläisellä oli elinaikanaan mahdollisuus todistaa ainoastaan vuoden 1994 Ready to Die -debyyttialbuminsa julkaisu. Biggie ehti kuitenkin ennen kuolemaansa saada valmiiksi myös tuplalevynsä Life After Death, joka ilmestyi ainoastaan pari viikkoa yhä ratkaisemattoman murhan jälkeen.

Sittemmin Biggien nimissä on julkaistu muutamia muitakin postuumeja projekteja. Niiden taso vaihtelee, mutta mikään niistä ei ole päässyt lähellekään yleisesti genren tärkeimpiin klassikoihin laskettuja albumeja.

Mutta kumpi levyistä onkaan lopulta kovempi – Ready to Die vai Life After Death? Kysyimme mielipidettä kahdelta suomalaiselta DJ-ikonilta eli DJ Anonymoukselta ja DJ K2:lta, joista kumpikin oli jo aloittanut uransa Biggien kuoleman aikaan.

Notorious BIG standing in front of the former World Trade Center buildings in NYC – This photo is from the Defining Years of Hip-Hop 1990-2000. (Photo by Chi Modu/diverseimages)

Chi Modu

Muistatteko mitä kautta saitte tiedon Biggien kuolemasta ja missä olitte silloin?

DJ Anonymous: Olin himassa – broidi oli Atlantan lähellä vaihto-oppilaana ja soitti sieltä että kuolema oli kaikkialla TV-uutisissa.

DJ K2: En todellakaan edes muista enää. Ehkä internetistä kuitenkin… Jenkeistä juuri sitä ennen tilatussa levypaketissa oli vielä Bad Boyn mainostarra ”Think B.I.G. – March 25”.

Kumpi Biggien klassikkoista on teille henkilökohtaisesti tärkeämpi – Ready to Die vai Life After Death?

DJ Anonymous: Ready to Die. Olin seurannut orgaanista Biggie-hypeä jo tovin siinä vaiheessa – se oli niin kova että Suomeen asti aisti et nyt ollaan ison läpimurron äärellä.

DJ K2: Itselle on toinen albumi ollut läheisempi. Pääasiassa syystä että sisältää yhden kaikkien aikojen kovimmista klubibängereistä – Hypnotize.

Entä kumpaa pidätte yleisesti onnistuneempana kokonaisuutena?

DJ Anonymous: Sanon Ready to Die, vaikka sekin on tavallaan vähän hajanainen jos oikein analysoi. Levykokemukseen kuuluu olennaisena osana keskeiset remiksit ja bonusbiisit/freestylet samalta ajalta.

DJ K2: Onnistuneempi kokonaisuus on ehdottomasti debyyttialbumi. Siinä tiivistyvät sen ajan kärkituottajat yhdessä nälkäisen artistin kanssa. Toinen albumi on kehittynyt hieman hiotummalle tasolle, ja siitä puuttuu tietty rosoisuus.

Minkä kappaleen haluaisitte nostaa esiin Biggien katalogista jos saatte valita ainoastaan yhden?

DJ Anonymous: One More Chance Hip Hop Mix

DJ K2: Just Playing (Dreams)