Skepta tekee paluun Ratinaan – 10 faktaa grimen kuninkaasta

Kaupallinen yhteistyö: Blockfest
Skepta seisoo katsoen kameraan tuulitakki päällä ja lierihattu päässä.
Skepta on katumuodin ja musiikin yhteensaattaja.

Viidettä kertaa Suomeen saapuvan Skeptan vaikutusvalta ulottuu laajalle sektorille aina Grand Theft Autosta muotisuunnittelijaksi. Tässä artikkelissa on koottuna 10 faktaa artistista. 

Blockfest tuo tänä vuonna Ratinanniemeen monia kansainvälisiä ja ennen kaikkea musiikkipiireissä arvostettuja artisteja. Tähän joukkoon kuuluu ehdottomasti brittiräppäri Skepta (Joseph Olaitan Adenuga Jr.). 41-vuotias tunnetaan etenkin grime-musiikin sanansaattajana, mutta vaikutusvalta ja arvostus perustuu ehdottomasti myös siihen, että tekeminen ei rajoitu vain yhdelle sektorille.

Lontoolainen on artistin uran lisäksi tunnettu myös tuottajana, DJ:na, kuvataiteilijana, muoti-ikonina ja näyttelijänä. Pohjois-Lontoon Tottenhamista ponnistava artisti on vuosien saatossa kerännyt jalansijaa kansainvälisissä piireissä, mikä näkyy niin keikkarintamalla, kuin diskografiassakin. Skepta on tehnyt musiikkia muun muassa A$AP Rockyn, RihannanPlayboi Cartin ja Kid Cudin kanssa.

Artistin musiikissa tuntuu korostuvan etenkin aitous, kuitenkin yhdistettynä elegantteihin tyylillisiin valintoihin. Kulmakivi on ehdottomasti grime-tyyli, joten vaikutteita on kuultavissa aina elektronisesta eri afrikkalaisen musiikin tyyleihin. Biiseissä kuuluu siis vahvasti artistin juuret; Skepta on taustaltaan nigerialainen, mutta varttuminen Briteissä kuuluu lyriikoissa.

Seuraavassa on koottuna 10 faktaa Skeptasta ja hänen saavutuksistaan niin maailmalla, kuin kotimaassa.

10 faktaa Skeptasta

  1. Skepta voitti 2014 Mobo Awardsin parhaan musiikkivideon palkinnon That’s not me -biisillään. Kiitospuheessa artisti paljasti videon maksaneen vain 80 puntaa.
  2. Skepta valittiin 2015 muotilehti GQ:n 50:n parhaiten pukeutuvan miehen joukkoon.
  3. Artisti vieraili Grand Theft Autossa ääninäyttelijänä vuonna 2019. Hänen äänensä voi kuulla pelin online-maailmassa radiojuontajana iFruit-kanavalla yhdessä Danny Brownin kanssa.
  4. Artistinimi Skepta juontaa juurensa englanninkielen sanasta sceptre, joka tarkoittaa valtikkaa tai sauvaa – tässä tapauksessa taikurin käyttämänä.
  5. ”How did I end up in Japan the day my album drops”, twiittasi artisti 2016 toukokuussa. Skeptan arvostetun Konnichiwa-albumin julkistustilaisuus järjestettiin Tokiossa.
  6. Skepta esiintyi Lontoon olympialaisten päätösseremoniassa vuonna 2012.
  7. Adenuga ei ole perheensä ainut luova tekijä tai taiteilija. Veli JME on myös artisti ja toinen levy-yhtiö Boy Better Know:n perustajista. Sisko Julie on radiojuontaja ja toinen veli Jason puolestaan graafikko.
  8. Skepta on tunnustautunut Adelen faniksi jo uransa varhaisessa vaiheessa ja nykyään tottenhamilaislähtöiset ovat ystäviä. Adenuga kertoi olleensa aikeissa lopettaa musiikin, kunnes Adele postasi Instagramiin kuvan artistista sydämellä varustetun ”Tottenham Boy” -tekstin kera.
  9. Skepta tunnetaan myös näyttelijänä; hän teki debyyttinsä vuonna 2015 unkarilais-brittiläisessä elokuvassa Anti-Social.
  10. Skepta on intohimoinen jalkapallofani ja loogisesti hän kannattaa Tottenham Hotspuria. Hän oli myös keskeisessä roolissa Nigerian jalkapallomaajoukkueen vuoden 2018 MM-kisojen peliasun toteutuksessa.

Skepta tuo Ratinaan kokemusta live-esiintymisestä

Elokuussa Ratinaan saapuva lontoolainen on vakuuttava live-esiintyjä vuosien kokemuksella. Artistin keikkoja on kuvailtu etenkin energisiksi ja interaktiivisiksi. Skepta tunnetaan kyvystään ottaa yleisö haltuun koko keikan ajaksi ja ylläpitää tunnelmaa lokaatiosta riippumatta.

Artisti on esiintynyt lukuisilla kansainvälisillä lavoilla, muun muassa Yhdysvaltain Coachellassa, Iso-Britannian Glastonburyssa ja monissa Euroopan maissa. Suomessa hän on vieraillut tähän mennessä neljä kertaa. Skepta esiintyi Ilosaarirockissa ja Helsingin Ääniwallissa 2016, Blockfesteillä 2017 ja Helsingin The Circuksessa 2019.