Savela-ohjelmasarja sijoittuu freestyle rapin maailmaan: riimeissä mukana MC Solonen ja Asa

Kahdeksanosaisessa sarjassa sukelletaan unelmien ja epävarmuuksien päihittämisen syövereihin.

Freestyle rapin maailmaan sijoittuva draamakomedia Savela julkaistiin tänään. Suomalaiselta sarjalta voidaan odottaa vähintäänkin hyvää riimittelyä, sillä sarjassa kuullaan yli kolmekymmentä freestyle-vetoa, jotka ovat Jukka Salmen sekä muun muassa Lyömättömät-kokoonpanosta tutun MC Solosen ja suomirapin pioneereihin kuuluvan Asan käsialaa.

Idea sarjalle syntyi tuottajana toimineen Riikka Takilan mukaan jo muutama vuosi sitten.

– Solarin vastaava tuottaja Sasu Norhomaa lähestyi mua keväällä 2020 ja tää kulki sillon nimelä Maltsu. Mielestäni sarjan lähtökohdat ja maailma oli niin kiehtovat että päätettiin kattoa pidemmälle mihin tää voi mennä. Hurjasti hyviä aineksia, musiikki oli niin paljon läsnä ja se oli meistä kiehtovaa. Freestyle-skeneä ei myöskään olla fiktion puolella käsitelty kovinkaan paljoa. Tässä käsitellään freestylen lisäksi räppiskeneä yleisesti sekä syvällä olevaa seksismiä ja tietynlaista asenteellisuutta naisia kohtaan, mikä onkin ollut viime aikoina aika paljon esillä, hän pohtii.

Kahdeksanosaisen sarjan pääosissa nähdään tuore lupaus Pietari Karttunen sekä Ona Huczkowski, joka saattaa olla osalle ennestään tuttu sarjasta Mieheni vaimo.

Sarja on tarina rap-tähteydestä haaveilevista lähiönuorista, joiden unelmien tiellä seisovat kilpailevat persoonat, skenen ummehtuneet konventiot sekä päähenkilöiden omat epävarmuudet. Sarjassa Arttu (Pietari) sekä Minea (Ona) tavoittelevat unelmiaan räppäreinä eri tavoilla. Artun haave on olla Suomen, tai ainakin Savelan kovin räppäri ja Minea julkaisee omaa musiikkiaan salanimellä Soundcloudiin, koska pelkää, mitä muut hänestä ajattelisivat. Sarjan sydän on hengästyttävät freestylebattlet, joita sarjassa nähdään näyttelijöiden itsensä esittäminä.

Riikka kertoo sarjan muotoutuneen alkuperäisestä käsikirjoituksesta päähenkilöiden osalta jonkin verran.

– Käsikirjoitus on pitkä prosessi niin hahmot ja tarina elävät aina toki kehittelyvaiheessa. Alussa lähdettiin tekemään Artun hahmoa olemaan keskiössä mutta ehkä siinä sitten siirryttiinkin kirkastamaan ja kasvattamaan Mineaa hahmona, juurikin naisräppärin roolin vuoksi. Pidän kuitenkin siitä, että ohjaaja on seurannut käsikirjoitusta hyvin kuuliaisesti.

Räpin maailmaan syventynyt tuottaja kuvailee sarjan olevan nuorille suunnattu, mutta uskoo sen puhuttelevan myös etenkin freestylesta kiinnostuneita ihmisiä iästä riippumatta.

– Sanotaan, että tämä on kohdennettu nuorille aikuisille. Uskon, että tämä kiinnostaa etupäässä sellaisia henkilöitä, ketä musiikki ja kyseinen skene puhuttelee jonka vuoksi myös katsojien ikähaitari voi olla suurikin. Sarjassa on välillä aika pitkiäkin freestyle-kohtauksia, jotka ovat oleellisia osia sarjan juonen kulun kannalta ja vievät tarinaa eteenpäin. Ne voivat olla jonkun mielestä jopa vähän uuvuttavia, mutta mielestäni se luo sarjasta himean musikaalimaisen ja uskoimme että ne myös kantavat tätä sarjaa hyvin.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Noa Lange, Ville Tiihonen, Pirjo Lonka  ja Riku Nieminen. Sarjan on käsikirjoittanut Samuel Kirkhope, jolle Sunklo eli Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat myönsi käsikirjoituksesta Sylvi-kunniamaininnan lokakuussa 2022. Sarjan biitit ovat Ezra Gouldin käsialaa. Kahdeksanosainen sarja on Olli Koivulan ohjaama.

Päällimmäinen fiilis Riikka Takilalla on tällä hetkellä kokonaisuudesta jännittynyt ja odottava.

– Jännittää aina, kun uusi sarja tulee ulos, koska siinähän se taika tapahtuu. Näkee että miten katsojat löytävät ja kokevat tarinan. Toivon, että yleisö kiintyy hahmoihin ja musiikin temoaavan heidät mukaansa, hän toteaa hymyillen.

Sarjan löydät Yle Areenasta.