Onko tässä Suomen Drake? Haastattelussa PME:lle sainattu Lauri Haav

Lauri Haav poseeraa kädet levällään.
Lauri Haav allekirjoitti hiljattain sopimuksen PME Recordsille.
Jaakko Jylhä

Jyväskyläläisartisti julkaisi ensimmäisen singlen uudella labelillaan.

Lauri Haavisto, artistinimeltään Lauri Haav, on 21-vuotias jyväskyläläinen artisti, joka allekirjoitti hiljattain sopimuksen levy-yhtiö PME:lle. Ihan tyhjästä jatkuvasti kasvavan hittitehtaan uusin tulokas ei ole kentälle ilmaantunut, sillä nuoresta iästään huolimatta Haav on odotellut hetkeään jo vuosia.

Biittien tekemisen hän aloitti yläasteella, ja rumpujen sekä kitaran soittaminen jatkuvat edelleenkin. Ensimmäinen oma EP Kilipää tippui viime vuoden puolella, ja etenkin sitä seurannut Onksul todisteit herätti viimeistään PME:n jengin uuteen talenttiin.

Hip hopin ja r’n’b:n välimaastossa sulavasti liikkuvaa tulokasta on luonnehdittu Suomen Drakeksi, joten artisti piti ehdottomasti ottaa kuulusteluun. Klangi pääsi tapaamaan Haavia studiolle ja kyselemään fiiliksiä tapahtuneesta sekä ottamaan pientä kurkistusta tulevaan.

Studiolla oli paikalla myös toinen samalle lafkalle kiinnitetty artisti, joka haistoi heti ilmassa mahdollisen biiffin… Lue haastattelu alta!

Kiitti Lauri että päästiin haastattelemaan sua, onneksi olkoon signauksesta! Mitkä on fiilikset?

– Kiitos paljon, ihan todella hyvät. Tää on kuitenkin yks etappi tässä matkalla, eli vielä ei lähetä Escapeen poppailee Domppapulloja. Nyt vaan jatketaan grindausta ja edetään sen mukaan.

Mitä odotat eniten signauksen myötä?

– Sitä että pääsen luomaan musiikkia ja tuomaan itseäni esiin isommin – suuremmalle yleisölle suuremmalla toteutuksella.

Sulla on tosi erottuva tyyli ja flow. Mitkä sulla on olleet suurimmat vaikuttajat musiikkimaailmassa?

– Jokaiseen projektiin on ollut aina eri vaikuttaja ja ne on vaihtunut tyyliin puolen vuoden välein, eli mitään yhtä tiettyä nimeä ei ole, mikä kuvais mun tyyliä täysvaltaisesti.

A$AP Rockya mä oon kuunnellu tosi pitkään. Viime aikoina oon kuunnellu Drakea, kun Gettomasa vinkkas mulle pari vuotta sitten If You’re Reading This It’s Too Late -albumin. Parissa päivässä musta tuli tosi suuri Draken fani. Noi kaks nimee merkkaa mulle tosi paljon.

Mistä sä alun perin sait inspiraation alkaa tekee musiikkia?

– Siitä et mä tykkään musiikista niin vitusti ja tässä on sellanen sauma, missä mä oon hyvä. Halusin myös purkaa tunteita ja jakaa ajatuksia.

Oliko sun luovan puolen lähde biittien teko vai sanoitukset?

– Mä en koe et se alko jommastakummasta, vaan lähinnä molemmista yhtä aikaa. Mä tein kuitenkin alkuun enemmän biittejä, koska sillon oli uutta et niitä sanotuksia pysty sit äänittää jossain – biittien tekoon riitti vaan oma huone ja tietokone.

Jos mietitään sun tulevaa EP:tä, tuleeks siellä olemaan sun itse tehdyt biitit päävaltaisessa asemassa?

– Se juttu on se, että mä oon ollu ihan nollasta joka biitin mukana. Niissä on saattanu olla joku pohja, esimerkiksi Ruubenin, Onni Tuomisen tai Aaro630:n tekemä, mutta kyllä mä oon tuonu jokaiseen biittiin oman mausteen mukaan. Ollaan saatu näiden äijien kanssa luotua yhteistyö, joka toimii kaikkiin suuntiin.

Mitä aihepiirejä sä käsittelet sun tuoreella sinkulla ja antaako se infoa sun tulevan EP:n sisällöstä?

– Sellasta hetkessä olevaa fiilistelyy mimmistä. En haluu hukata aikaa, vaan elää hetkessä ja olla sen kanssa nyt ja heti. Aika paljon toi sinkku antaa osviittaa tulevasta; sinkku on aika mimmifiilistelypainotteinen ja tulevalla levyllä tulee olee pari biisii lisää. Räppii on levyllä kans, mut noi biisit on vähän enemmän r’n’b-painotteisia.

Mitkä olivat sun viime vuoden suosikkijulkaisut?

– Draken Scorpion ykkösenä. Tory Lanezin albumi oli kans kova. Jorja Smithin Lost & Found meinas eka mennä vähän ohi, mutta se on ihan vitun kova. Kotimaiselta puolelta eniten kuuntelin Masaa ja Biziä. Sit yleisesti brittien meininki on ollut ihan hiton kovaa, sieltä on hankala yksittäistä artistia valita, mut Skepta, J Hus ja Ambush on meikällä ollu kovassa kulutuksessa.

Kumpi mesta on Jyväskylässä kovempi, Nenäinniemi vai Vellamo?

Gettomasa: ”Miks tää kysymys? Koitatko sä Lauri lietsoo jotain beeffiä?”

Lauri Haav: ”Näköjään Klangi haluu asettaa meidät vastakkain! Siis totta kai Nenäinniemi, sieltä mä oon ja siellä mä oon asunu koko ikäni. Mä kyl just muutin Viitaniemeen.”

Gettomasa: ”Niin eli lähemmäks Vellamoo. Äijä vaan haluu kunnon spoteille.”

Lauri Haav: ”Mitä vittuu sä ite kans asuit Nenäinniemessä!”