Yksi kotimaisen urbaanin musiikin laatutietoisimmista takapiruista astuu esiin – haastattelussa Teo Vincent

Karim Abida

Debyytti-EP:nsä julkaissut artisti on aiemmin ohjannut videoita ja toiminut tuottajana.

Helsinkiläisartisti Teo Vincent on viime aikoina noussut monien kotimaisen urbaanin musiikin kuluttajien tietoisuuteen nimenä, joka kannattaa selkeästi ottaa seurantaan. Syynä on tulokkaan poikkeuksellisen laadukas debyytti-EP Etukevät, jonka hän julkaisi itsenäisesti huhtikuun alussa.

Projekti on lähes kokonaan omakustanneartistin itse sanoittama, säveltämä, tuottama ja miksaama. Lisäksi käytännössä kaikki visuaaleista markkinointimateriaaleihin on hänen omaa kädenjälkeään.

Projektin korkeaa laatua selittää ainakin osittain se, ettei kyse ole ihan äskettäin musiikintekoa aloittaneesta tulokkaasta. Teo Vincent eli Vincent Nordström tietää mitä tekee, sillä hän on vaikuttanut musiikkipiireissä jo vuosia takapiruna.

Noin kahdeksan vuoden aikaikkunan sisällä Nordström on tehnyt musiikkivideoita niin pienille omakustannenimille kuin isojen levy-yhtiöiden platina-artisteillekin. Videoiden tekemisen ohella 28-vuotias Nordström on tuottanut ja miksannut esimerkiksi Sexmanea, Diisonia, Chebalebaa, Jussi KuomaaKevin Tandua ja Anselmia.

Nordström kertoo olleensa luova taiteilijasielu lapsesta asti. Peruskoulun jälkeen hän lähtikin opiskelemaan ammattikouluun medialinjalle, mikä johti työharjoitteluun mainostoimistoon.

– Shout out Joona Jalkanen ja Marika Tulivuori, jotka silloin sai vinkattua mulle sopivan työpaikan TBWA\Helsinki -mainostoimistosta. Lopulta se harkka meni sen verran nappiin, et pääsin jatkaa duuneja koulun jälkeen useamman vuoden mainosalalla, Nordström kertaa uransa alkuvaiheita.

”Solonen mä oon valmis avaukseen, laita mut kentälle”

Ensimmäisen videonsa Nordström teki parikymppisenä Soloselle ja Kosolalle samassa mainostoimistossa työskennelleen kollegansa ehdotuksesta. Kyseinen työkaveri oli Niko Kempas eli Hahmo, joka oli aikoinaan mukana Päästä parhaasta -klassikollakin osana Mikrofonistit-kokoonpanoa.

– Olin siihen aikaan jo nuoruusvuosista asti fanittanut kummankin musiikkia, joten nuorelle pojalle toi oli unelmien täyttymys! Näin syntyi Kolmetoista kertaa kovempi kuin kukaan -musavideo, joka me tehtiin jo silloin Ville Häyrisen eli Kauluksen ja mun frendin Jere Hyvösen kanssa. Se oli mun ekoja räppivideoita ja sit rupesin vaan tekemään sinne sun tänne matskuja, kunnes ovia alkoi avautumaan suht luonnollisesti.

Mainostoimistohommat jäivät jossain vaiheessa kokonaan taakse, mutta freelance-pohjainen musiikkivideoiden tekeminen jatkui Häyrisen ja Nordströmin isän Kimin kanssa. Siitä sai alkunsa musiikkivideoita, yritysvideoita ja muuta visuaalista tuotantoa tekevä TwentyOne Media, joka on Nordströmien perheyritys jossa Häyrinenkin on mukana.

– Käsikirjoitetaan, ohjataan, kuvataan ja leikataan itse. Aika avoimia ollaan kaikelle ja tykätään haasteista. Katalogista löytyy monenlaista tavaraa, upeita projekteja, asiakkaita ja ihmisiä. Hauskoja tilanteita on nähty kyllä vuosien varrella. Hetkeäkään en vaihtaisi pois.

Ennen osakeyhtiömuotoon muuttumistaan yritys oli nimeltään 21 Productions. Nordströmin mukaan 21 on symbolinen luku hänen isälleen.

– Lucky number. Vuosien ajan toi numero on ”kummitellut” joka puolella ja tulee aina mitä ihmeellisimmissä tilanteissa vastaan, eli jotain henkimaailman juttuja siinä meillä on.

Henkiset lukot auki

Omaa musiikkiaan Nordström on halunnut tehdä jo pitkään sooloartistina. Prosessissa kuitenkin kesti, sillä siirtyminen tuottajan penkiltä huomion keskipisteeksi ja omasta henkilökohtaisesta elämästä kirjoittaminen ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista. Nyt artistitulokas on kuitenkin päässyt tilaan, jossa asioiden purkaminen paperille tuntuu paitsi vaivattomalta niin myös terapeuttiselta.

– Tän vuoden alussa mä kävin tekee reissun Intian valtamerellä mun mutsin kaa ja haukkasin happea kaikesta arjen kiireistä. Jotenkin mulla iski siel kipinä laittaa lopulta ajatukset nauhalle ja rupee duunaa vakavasti omaa musiikkia. Sit ku mä palasin Suomeen, menin heti seuraavana aamuna Kallioon studiolle ja olin siellä kokonaisen päivän nauhottaa omia juttuja. Pikkuhiljaa rupesin istuu enemmänki studiolla silleen et saatoin olla yksin siellä joku 12 tuntia putkeen.

Koronaviruksen takia Nordströmiltäkin peruuntui kaikki isommat kuvauskeikat ja työprojektit joissa ollaan ihmisten kanssa tekemisissä. EP:n tekemisen kannalta tilanteesta on kuitenkin ollut jopa hyötyä.

– Onnistuin itse asiassa kääntämään tän kriisin aiheuttaman erakoitumistylsyyden voitoksi, koska lähdin jo ennen pahinta shutdownia hetkeksi Helsingistä familyn luo tänne Siuntioon viimeistelemään mun EP:n. Meillä on faijan kanssa studio täällä luonnon keskellä, jossa on parasta duunaa musaa.

Vaikka EP olikin jo ennen Siuntioon siirtymistä suhteellisen valmis, niin pääkaupungin ulkopuolelta löytynyt rauha toi kappaleisiin uusia ulottuvuuksia. Raidoille soitettiin esimerkiksi trumpettia ja kitaraa, ja Nordströmin tuottajana tunnettu pikkuveli Victor Nordiskin osallistui studiosessioihin.

– Oon aika yöeläin ja istuin varmaan viikon putkeen tuolla hiomassa tätä kokonaisuutta kunnes sain EP:n maaliin – mitä ei välttämättä ilman tätä eristäytymistilannetta olisi vielä hetkeen tapahtunut kiireiden ja muun tekemisen vuoksi. Eli jotain hyvääkin tässä masentavassa ajassa, Nordström toteaa.

Kilometrejä takana ja stooreja takataskussa

Mutta millaista Teo Vincentin oma musiikki on? Kysyttäessä hän luonnehtii neljän raidan debyytti-EP:tään monipuoliseksi paketiksi, jota kuvaavat esimerkiksi adjektiivit raikas, eläväinen, uniikki ja rento.

– Oon koko mun elämäni ajan kuunnellu musaa tosi laajalta genre-skaalalta ni mä oon mun omassa soundissa ammentanu paljon eri tyylilajeja. Jossain siel urbaanin / ambientin rapin ja popin rajamailla se menee. Mihinkään tiettyyn rapin alagenreen mun musaa on ehkä vaikee sijottaa, eikä tarviikaan. Mä haluun tehä musaa mikä herättää kuulijassa eri fiiliksiä ja et siin on samaistuttavuutta eikä liian diippejä tai henkilökohtasii läppiä vaikka kertosinkin jostain oman elämän jutuista.

Keikkailua Nordström on päässyt jo kokemaan toimiessaan Mega-Ertsin ja Anselmin keikka-DJ:nä. Soolokeikoillakin Teo Vincent tullaan varmasti näkemään viimeistään siinä vaiheessa, kun materiaalia on hieman enemmän kasassa.

– Haaveilen jonain päivänä kunnon show’sta missä yhdistyy live-elementit ja DJ. Jotain vanhaa ja uutta yhdessä… We’ll see!

Voisi kuvitella, että työkseen musiikkivideoita muille kuvaavan Nordströmin päässä alkaa automaattisesti muodostua visuaaleja  omille tuotoksille. Yhden lyriikkavideon mies onkin jo itselleen tehnyt, mutta kaikista kappaleista videoita ei kannata ainakaan ihan heti odottaa.

– Jotenki näiden omien biisien kaa myös jopa toivois et vois heittää ohjat jolleki toiselle joka duunais mulle videon. Vois vaan ite chillata kerranki kameran edessä, haha!