VJ julkaisi debyyttialbuminsa – yksi viime vuoden kuumimmista nimistä ei tahdo hidastaa vielä

VJ kädet ristissä valkoisen taustan edessä.
VJ on ylläpitänyt aktiivista julkaisutahtia viime vuoden alusta saakka useammalla sinkulla.
Felix Bardy

Uudella albumilla kuullaan kahdeksan julkaisematonta uutta kappaletta.

Suomiräpin uusi sukupolvi jatkaa nousuaan, tuoden uusia nimiä ja persoonia esille ja vuoden 2023 aikana yksi kuumimmista nimistä oli VJ, joka nousi esiin jo ennakkoon kultaa striimanneella albumillaan Bandolero. Albumilta löytyy useita valmiiksi tunnettuja ja menestyneitä kappaleita, kuten platinaa striimanneet Vastustaa ja Crocodile Teeth, jotka ovat vahvistaneet räppärin asemaa genren uuden sukupolven eturivin tekijänä. Erityisesti albumin pääraitana toimii Malaga, jossa vierailee toinen uuden sukupolven suuri nimi, Kerza. Kappaleelle julkaistiin albumin yhteydessä musiikkivideo. Räppärit ovat aiemminkin työstäneet musiikkia yhdessä, Kerzan 2023 ilmestyneessä Mist tuun -kappaleessa albumilta Uhka.

– Albumin piti tulla jo aikasemmin ulos, mutta oli tiedossa jo kun julkaistiin yksittäisiä kappaleita.

Bandolero-albumin tuotantokrediitit menevät myös kotimaisen rap-musiikin yhtä kiinnostaville nimille ja lista on vaikuttava suomalaisen rapin tuotannosta perehtyneille. Emma-ehdokkaana tunnettu Salahpolo on ollut mukana luomassa albumin äänimaailmaa, ja hänen panoksensa onkin ollut jo merkittävä albumin julkaisua edeltävissä kappaleissa. Lista jatkuu ja sisältää muita tuttuja nimiä, kuten Obikeys, joka on tuottanut kappaleita muun muassa Cledokselle ja Jore & Zpoppalle, sekä Fractious Frank, joka on tunnettu lukuisista multiplatinaa striimanneista rap-kappaleistaan.

Viimeisinä, mutta ei vähäisimpänä ovat myös tuottajat Lameboy ja Hugo, jotka ovat omalta osaltaan vaikuttaneet albumin kokonaisuuteen. Tällaisella tuotantotiimillä työn jälki ja laatu näkyy ja heidän luomansa musiikillinen maailma, joka tuntuu olevan kuin eräänlainen kunnianosoitus 2000-luvun rapille melodioilla ja rummuilla, jotka saavat kuuntelijat pään nyökkäämään tahdin mukana, on tuonut lisäulottuvuutta VJ:n ilmaisuun.

– Olin yleensä tuottajien kanssa studiolla. Eniten olin Fractious Frankin ja Obikeysin kanssa ja he motivoivat mua tosi paljon. Heillä on ollut iso rooli tässä levyssä, kertoo VJ biisintekoprosessistaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että VJ itsessään ja uusi albumi on teos suomalaisen räpin kentällä, jota ei voi jättää huomioimatta. Kappaleet ja tuotanto ovat osoitus siitä, että suomalainen rap-musiikki, perinteisillä elementeillä, elää edelleen ja voi hyvin, ja VJ:n kaltaiset artistit ovat vahvasti vaikuttamassa genren kehitykseen ja jatkuvaan menestykseen.

– Otan musiikin tosissaan, mun käteen ei oo jääny oikeastaan muuta ”fiksuu tekemistä” kun musiikki. Mun menneisyys on mitä on. Veikkaan mua nuoremmat ja myös mun ikäset pystyy samaistuu mun tarinoihin ja mun musiikkiin koska se on aitoo. Ei kukaa ois uskonu ikinä että minä ja esim. mun ystävä Kerza oltas täs pistees mis ollaan. Nyt pitää vaa olla kiitollinen ja pitää pää kylmänä. Oon oppinu elämäs et mikä vaa on mahollist jos haluut sitä tarpeeks paljon ja teet duunii sen etee.

Albumi linkitetty alle kuunneltavaksi.