Pesso julkaisi lohtulevyn itselleen: ”Kappaleiden avulla oon yrittänyt päästä eteenpäin ja jaloilleni”

Pesso keltaisessa collegepaidassa makaa lattialla.
Eino Manner

Emma-voittaja Pesso julkaisi neljännen albuminsa.

Viime vuoden Emma Gaalassa Kriitikoiden valinta -kategorian voittanut Pesso on julkaissut neljännen albuminsa nimeltään sadboi, joka on saatavilla myös vinyylinä.

Artisti on eroa käsittelevistä kappaleistaan monelle jo tuttu, mutta tällä kertaa kokonaisuus koskettaa eri tavalla, astetta henkilökohtaisemmalla tasolla häntä itsenään oman elämäntilanteen vuoksi.

– sadboi-albumi on sellanen lohtulevy mulle itelleni. Mä oon tehnyt 3 levyä, joita ihmiset kutsuu erolevyiksi, mutta silloin mä en oikeesti ollut eronnut. Sadboi-albumi sen sijaan on ison eron jälkeen syntynyt albumi, jossa mä päätin etten kerro mitään siitä avioerosta. Tällä levyllä on kyllä kappaleita, jotka käsittelee sitä eroa, mutta enemmän sen aiheuttamia tunteita eikä niinkään sitä kaikkea mitä on tapahtunut. Niiden kappaleiden avulla oon yrittänyt päästä eteenpäin ja jaloilleni, ja musta tuntuu että sitä tän albumin aikana on myös tapahtunut. Nimestään huolimatta sadboi ei oo mulle surullinen levy vaan mun mielestä se on toiveikas ja harras albumi, hän avaa.

Vahvoista kokonaisuuksistaan tunnettu Pesso kuvailee luoneensa biisejä runouden kautta.

– Kun mä lähin kirjottaa viime albumin jälkeen näit biisejä, nii mulla oli sellanen ajatus et koitan kirjottaa  ja käsitellä aiheita hieman laajemmalla ja vähemmän henkilökohtaisella sekä avoimella tavalla. Tiesin että en halua tehdä sellasta päiväkirja levyä, sillä oon myös oppinut uran aikana että todella henkilökohtaisten biisien esittäminen keikoilla on ollut hankalaa, kun joutuu mennä takaisin niihin fiiliksiin, joita on ollut kyseisenä ajanjaksona. Nyt halusin tehdä kappaleita, joita voin esittää kivuttomammalla tavalla, biisejä jotka ei oo niin raastavia itselle tunne tasolla.

Taiteilija jatkaa pohdintaansa ja toteaa, että runous mahdollisti hänelle myös haastavampien aiheiden muuttamisen kauniimmiksi, hieman kivuttomammiksi kokonaisuuksiksi.

– Oon joskus vuosia sitten yrittänyt myös kirjottaa päiväkirjaa, mut huomasin silloin sitä jälkeenpäin lukiessa että se oli aika tuskallista. Sit keksin kirjottaa joka päivä yhden runon, missä koitan jakaa niit fiiliksiä sanomatta suoraan mikä mun mieltä painaa: kuvailla niitä vaikeitakin tunteita kauniisti. Näitä kun luin kuukauden päästä, niin huomasin että se on miellyttävämpää verrattuna päiväkirjaan. Vaikka muistan, mistä runoissa on kyse ja mistä ne kertoivat, nii ne ei ollut suoranaisesti päiväkirjoja. Tässä levyssä tavallaan palasin tohon tyyliin, hän muistelee.

Vaikka sadboi onkin kokonaisuutena myös haastavia aihepiirejä käsittelevä, halusi Pesso poistua kokonaisuudella myös melankolisen tunnelman parista.

– Aattelen, että siinä on semmosta terapeuttista tunnelmaa kun koittaa ohjata omia ajatuksia johonkin muuhun kun siihen, että velloo jossain vaikeessa ajatuksessa ja luo semmosii siitä tilanteesta ylöspäin nostavia tekstejä.

Nimestään huolimatta sadboi ei ole surullinen levy vaan toiveikas ja harras albumi

Eniten voimaantumisen tunnetta musiikkia tehdessä artistille antaa erilliseen todellisuuteen uppoutuminen biisien tekemisen aikana.

– Varmaan se paras fiilis on se jos onnistuu kirjottaa biisin ekan lauseen, joka johdattelee tekstiä johonkin suuntaan ja siitä innostuu. Koen, että silloin pääsee sellaiseen erilaiseen todellisuuteen johon voi uppoutua, kappaleen omaan maailmaan, joka vie hetkeksi aivan muualle, se on tosi hienoa, hän kuvailee.

Myös tuottajana työskentelevä lahjakkuus kertoo uusimmalla albumilla olevan erityisesti yksi kappale, joka tuntuu tällä hetkellä erityisen henkilökohtaiselta.

– Kokonaisuuden viimeinen kappale Valkosuklaata on tässä elämäntilanteessa tosi henkilökohtanen kappale. Ehkä kun tätä albumia on valmistumisen jälkeen kuunnellu nyt pari kertaa läpi, nii huomaan mihin omat ajatukset menee sitä kuunnellessa ja siinä huomaan että se on semmonen henkilökohtanen. Monissa biiseissä käy niin, et on päässy tavallaan vähän etäännyttää itseään, saanu rakennettua sen kappaleen niin ettei se tunnu yhtä henkilökohtaselta vaikka aihe olisikin. Osassa ei oo tätä prosessia, vaan on purkanut henkilökohtasemmin sen oman tunteen kappaleeseen ja se on vähän semmonen kipee juttu.

Levyllä on yhdeksän kappaletta, ja ennakkoon on julkaistu singlet tennistä, jolla vierailee Pykäri, sekä kauan (ihan liian) ja kermavaahtoo.

Artisti kertoo kokonaisuudella mukana olevien artistien lisäksi mukana olevan myös kaksi muusikkoa, jotka soittavat rumpuja ja looppi-kasetteja.

– Oon koittanu nostaa muutamia muusikoita albumilla myös. Esimerkiksi rumpuraidat on amerikkalaisen rumpalin tekemiä, jota oon seurannut Instagramin puolella. Hän soittaa bändissä ja huomattiin sillon, että hänellä on  pieni tauko kiertueelta ja on kiinnostunut tekemään erilaisia yhteistöitä. Sitten laitettiin vaan viestiä, että paljonko hän haluais siitä jos soittaa drum and bass -rummuttelua muutamalle biisille. Sit myös meidän vanha tuttu, myöskin Mikko, joka on alkanut tekemäät lyhyitä looppu kasetteja joista syntyy isoja äänimaailmoja tuli mukaan levyn ekalle ja vikalle biisille. Nää oli mun mielestä molemmat tärkeät lisät ja ovat isossa roolissa albumin tunnelmaa ajatellen.

Artisti toivoo kokonaisuuden välittävän keväistä ja levollista tunnelmaa kuuntelijoille.

– Mulla on aika selkeeki se ajatus,  mitä oon ainaki halunnu itselleni välittää näillä kappaleilla ja varmaan sit myöskin muille, eli sellasta levollisuutta ja rauhaa. Teema sopii tähän kevääseen hyvin, kun kaikkien odottama kesä sieltä saapuu pikkuhiljaa ja näkyy sitä aurinkoakin jo! Toivon että tällä ois sellainen keväinen vaikutus ihmisiin, kaikessa lyhykäisyydessään, hän toteaa hymyillen.

Myös tuottajana, säveltäjänä, sanoittajana, itse musiikkiaan sovittava Pesso aloittaa sadboi tour -kevätkiertueensa Helsingissä ja kiertää myös muissa suomalaiskaupungeissa.

Artistin aiemmin julkaistujen albumien Kunnes mä tapasin sut (2018), Miks sä et oo niinku kaikki muut? (2020) ja 33 (2022) lisäksi Pesso on tehnyt uransa aikana yhteistyötä artistien, kuten Gasellien, Pehmoainon, Pyhimyksen, Pykärin, F:n, Karinan ja Yonan kanssa. Artistin kuunnelluimpiin kappaleisiin lukeutuvat muun muassa 1000 VIIKKOO, Haikee sekä FYE.

Nappaa uusi kokonaisuus kuunteluun alta: